طی سالهای اخیر فقدان زیر ساختهای مناسب، نبود سرمایه در گردش، نداشتن مواد اولیه، عدم توانایی در پرداخت تسهیلات و همچنین مسئله تحریمها، تعطیلی و رکود بسیاری از واحدهای صنعتی را به دنبال داشته است.
راکد ماندن سرمایه و عدم بهرهبرداری و گردش مالی با گذشت زمان و به دلیل تغییرات آب و هوایی، کیفیت مواد و مصالح مصرفی در پروژههای نیمه تمام را کاهش داده و هزینههای سنگینی را برای ترمیم مجدد به سرمایهگذار تحمیل میکند و نیز تاخیر در اتمام اینگونه پروژهها هزینه نهایی را با وجود تورم دو چندان خواهد کرد.
از جمله این پروژهها میتوان به کارخانه بتن سبک هوادار اتوکلاو شده AAC ششتمد اشاره کرد که در سال ۱۳۸۹ توسط شرکت سرمایهگذاری توسعه صنایع خراسان با سهام و مشارکت مردمی طرحریزی شده بود. با گذشت بیش از ۱۰ سال هنوز خبری از تولید در آن نیست و سرمایهگذاران این مجموعه دیگر قادر به کنار زدن مانعهای موجود نیستند.
تا آنجا که یکی از فعالان اقتصادی این مجموعه معتقد است اگر به سال ۸۹ برگردد هرگز سرمایه خود را صرف راهاندازی این کارخانه نخواهد کرد. او بروکراسی ایران را مهمترین و اصلیترین مانع بر سر راه تاخیر در بهرهبرداری پروژه صنعتی خود دانست.
در وهله اول تصور اینکه سرمایهگذاران در شهرستانهای کوچک مبادرت به احداث واحدهای صنعتی کنند دور از ذهن بود، اما بسیاری از سرمایهگذاران به امید پیشرفت و رونق زادگاهی که تنها یادآور کودکی آنهاست، تمام سرمایه چندین ساله خود را در آنجا به گردش در آوردند غافل از اینکه در چنگال تورم، تحریم و سوءمدیریتها گرفتار شده و سرمایههای آنها به خوابی عمیق فرو میرود.
به گفته برخی از مسئولان، ارزش این کارخانه بیش از ۱۰۰۰ میلیارد تومان برآورد شده است که بی شک سرآغازی برای رونق اقتصاد روستایی و مهمتر از همه دریچهای برای خلق فرصتهای جدید شغلی است که به گردش بهتر چرخهای اقتصادی کمک شایانی خواهد کرد، اما متاسفانه افتتاح این کارخانه در بروکراسی اداری گرفتار شده؛ باید دید آیا مسئولان امر دوباره امید و انگیزه را در دل سرمایهگذاران این شهرستان زنده میکنند.
اتمام کارخانه بتن سبک AAC ششتمد نیازمند ۱۴ میلیارد تومان است
فرهاد تفریشی مدیر عامل کارخانه بتن سبک ششتمد در گفتوگو با ایسنا در خصوص ماهیت و ابعاد این کارخانه اظهار کرد: این کارخانه از سال ۹۱ با سرمایهگذاری بخش خصوصی شروع به کار کرده است. در آن زمان برای ورود ماشین آلات مورد نیاز خود از آلمان تسهیلاتی را به میزان ۶ میلیون و ۷۰۰ هزار یورو از بانک درخواست کردیم و خط تولید ما بهترین خط تولید این محصول در دنیا محسوب میشود.
وی ادامه داد: تنها ۳ کارخانه با این برند در ایران وجود دارد. ورود ماشین آلات به کشور به دلیل تحریمهای مکرر بیش از ۴ سال به طول انجامید اما اکنون ماشین آلات ما تست سرد آن انجام شده است.
وی در خصوص اینکه جز بودجه اولیه تسهیلاتی هم به این کارخانه اختصاص داده شده است، تصریح کرد: در طول این سالها ۷ میلیارد تومان تسهیلات از بانک دریافت کردهایم. همچنین سرمایهگذاران نیز حدود ۲۵ میلیارد تومان برای این پروژه هزینه کردهاند.
تفریشی اضافه کرد: تقریبا ۹۳ درصد کار انجام گرفته است. البته تسهیلاتی به میزان ۱۴ میلیارد تومان از بانک درخواست شده که سرمایهگذاران هم باید ۱۱ میلیارد تومان سهم اشتراکی به آن اضافه کنند و اگر بانک این تسهیلات را پرداخت کند تا سه ماه دیگر این طرح به بهرهبرداری میرسد.
این پروژه صنعت سبز است
وی درباره پیوست زیست محیطی این پروژه عنوان کرد: این یک صنعت روز دنیا است که صنعت سبز به آن میگویند و بسیار مناسب محیط است، بنابراین از لحاظ محیط زیستی مشکلی ندارد.
مدیر عامل کارخانه بتن سبک ششتمد با بیان اینکه بتن سبک AAC محصول روز اروپا محسوب میشود، تاکید کرد: استفاده از این محصول نه تنها سبب کاهش وزن سازه ساخته شده میشود، بلکه هزینه اسکلت ساختمان را نیز به ۳۰ درصد کاهش میدهد و ضمن اینکه عایق صوت، حرارت و رطوبت است، در برابر زلزله بسیار مقاوم است.
تفریشی با بیان اینکه بازار رقابت برای هر محصولی میتواند زمینه رشد و توسعه بیشتر آن محصول را ممکن کند، عنوان کرد: ۱۳ کارخانه بتن سبک با برندهای چینی و آلمانی در ایران وجود دارند که بازار این محصول را رقابتی میکند. همچنین به دلیل حجم و هزینه حمل و نقل بسیار بالای این محصول سعی داریم آن را در استان و به ویژه شهرستان به فروش برسانیم.
مدیر عامل این کارخانه در پاسخ به اینکه این واحد صنعتی زمینه اشتغال چه تعداد نیروی کار را فراهم میکند، عنوان کرد: ما در این کارخانه به ۱۰۰ نفر نیروی کار به طور مستقیم در سه شیفت کاری نیاز داریم، این نیروها متخصصان مکانیک، برق، صنایع و کامپیوتر هستند؛ در زمینه حمل و نقل نیز به تعدادی نیرو نیاز داریم.
تفریشی به تشریح مشکلات و موانع پیشروی کارخانه بتن سبک پرداخت و عنوان کرد: از ابتدا چالش ما تحریم بود که ضربه زیادی به ما وارد کرد و سبب کندی و عدم پیشرفت این پروژه شد زیرا در شرایط تحریمی برقراری ارتباط با کشورهای خارجی بسیار دشوار است، البته ما به دلیل ارتباط قوی که با شرکت آلمانی داشتیم آنان در ازای پرداخت چکهای ایران حاضر به همکاری با ما شدند.
وی اظهار کرد: مشکل اصلی و حال حاضر ما بروکراسی است، متاسفانه حدود دو سال است که تسهیلاتی به میزان ۱۴ میلیارد تومان تصویب شده که هنوز پرداخت نکردهاند در صورتی که با نوسانات قیمت دلار ارزش این میزان تسهیلات نسبت به دو سال گذشته کاهش بسیار چشمگیری داشته است. با نزدیک شدن به بهره برداری این پروژه ما شاهد سنگ اندازیهایی از سوی سیستم اداری بانک هستیم.
امید و انگیزه بزرگترین سرمایه برای کارآفرینان است
این فعال اقتصادی با اشاره به اینکه سرمایهگذاران در راستای پیشرفت و توسعه صنعت منطقه سرمایه خود را به کار میگیرند، افزود: سهامداران اصلی این پروژه ۱۴۰ نفر هستند که تعداد ۱۰۰ نفر از آنها درصد سهامشان کمتر از ۲ درصد است و جزو سهامداران معمولی محسوب میشوند. ۹۸ درصد سهامداران این کارخانه قشر تحصیل کرده از جمله استاد دانشگاه، پزشک و مهندس هستند که سرمایه خود را در جهت توسعه و رونق صنعت این شهر به کار گرفتهاند. همچنین یکی از سهامداران در استرالیا زندگی میکند و دغدغه نابودی سرمایهاش را ندارد و تنها چیزی که برای او مهم است ایجاد یک کارخانه بزرگ در زادگاه خود است.
وی عنوان کرد: اخیرا جلسهای را با مدیرعامل بانک صنعت و نماینده شهرستان سبزوار(آقای محبی) برگزار کردیم و قرار بر این شد که اگر سرمایهگذاران این کارخانه سهم مشارکتی خود را پرداخت کنند، دو روز بعد این تسهیلات در اختیار سرمایه گذاران قرار گیرد. اما حدود ۱۰ روز است که پول را به حساب بانک واریز کردهایم اما هنوز موفق به برداشت آن نشدهایم.
این فعال اقتصادی خاطرنشان کرد: من به عنوان یک سرمایهگذار اگر به سال ۸۹ و ۹۰ برگردم با وجود اینکه سبزوار زادگاه من است اما تحت هیچ شرایطی حاضر نیستم این پروژه را در محدوده این شهرستان راهاندازی کنم. اگر این میزان پول را در آن سالها در ناکجا آباد هزینه کرده بودم بدون هیچ زحمتی اکنون چندین برابر شده بود. امیدوارم مسئولان از سرمایهگذاران منطقه حمایتهای لازم را انجام داده تا سرمایهگذاران انگیزه و رغبتی برای به کارگیری سرمایه خود داشته باشند.
احداث کارخانه بتن سبک فرصتی استثنایی برای منطقه
در ادامه بهروز محبی نجمآبادی، نماینده حوزه انتخابیه سبزوار در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با ایسنا در خصوص اهمیت این کارخانه اظهار کرد: یکی از رویکردهای منطقی و علمی دولت سیزدهم این است که پروژههای نیمه تمام را با سرمایهگذاری، به سرعت وارد چرخه تولید کند. متاسفانه تعداد پروژههای رها شده در ایران به ارزش ۳ میلیارد تومان رسیده و شرایط ناگواری را برای کشور رقم زده که ضمن هدر رفت ثروت ملی، فرسودگی و تخریب واحدهای صنعتی را به دنبال خواهد داشت.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس تصریح کرد: دولت مصمم است، قانون جهش تولید مسکن را که در مجلس یازدهم مصوب شده در دستور کار خود قرار دهد تا بتوانیم ۴ میلیون واحد مسکونی در کشور احداث کنیم، این یک فرصت استثنایی است تا شرایطی را برای بهرهبرداری کارخانهای که بیش از ۹۰ درصد کار در آن صورت گرفته فراهم کنیم تا این پروژه به نتیجه نهایی برسد.
محبی نجمآبادی افزود: در ابتدا ۸ میلیون یورو برای این طرح هزینه شده است. این پروژه فراز و نشیبهای بسیاری را پشت سر گذاشته و شرایط تحریمی اثرات نامطلوبی بر آن وارد ساخته است.
وی با تاکید بر اینکه فراهم کردن زمینه اشتغال جوانان فارغ التحصیل یکی از اهداف کلان این کارخانه است، بیان کرد: این کارخانه زمینه اشتغال ۱۰۰ نفر را به صورت مستقیم و ۲۵۰ نفر را به صورت غیر مستقیم فراهم کرده است. به هر حال مدیران این کارخانه اگر میخواهند مورد حمایت عموم مردم قرار بگیرند، باید با عمل به مسئولیت اجتماعی خود که شامل فراهم کردن زمینه اشتغال جوانان بر پایه شایسته سالاری و تخصص افراد است این مجموعه را به یک ثبات واقعی برسانند. این کارخانه نیازمند متخصصان بسیاری است که البته منطقه نیز دارای نیروهای متخصص فوق العادهای است.
وی در خصوص تولید محصولات کارخانه بتن سبک ششتمد عنوان کرد: محصولات این کارخانه میتواند جزئی از محصولات متنوع سقفی سبک که در سازههای ساختمانی مورد استفاده قرار میگیرد، باشد اگر بخواهیم یک ارزیابی کلی داشته باشیم ارزش این کارخانه بیش از ۱۰۰۰ میلیارد تومان است که برای منطقه بسیار ارزشمند است.
محبی نجم آبادی در مورد برگزاری جلسه با مدیر عامل کارخانه بتن سبک و مدیرعامل جدید بانک صنعت و معدن مبنی بر حل موانع پیشروی این کارخانه اظهار کرد: در این جلسه ۱۱ میلیارد تومان سهم اشتراکی سرمایهگذاران و ۱۴ میلیارد تومان سهم برای بانک صنعت و معدن تعیین شد تا به انتهای مسیر رسیده و افتتاح این کارخانه را رقم بزنیم.
وی ادامه داد: این جلسه یک همراهی بسیار خوبی بود که مسائل و مشکلات این کارخانه مطرح شد و قرار است به تدریج به صورت قطعه قطعه بخشی از این مبلغ واریز شود و متناسب با عدد ۱۱ و ۱۴ سهم بانک هم واریز شود. این اتفاق اولیه افتاده و ما امیدواریم که به زودی افتتاح این کارخانه ارزشمند که تحت نظارت یک شرکت آلمانی با رویکرد دانش بنیان است هر چه سریع تر فراهم شود. البته با توجه به ارتباط خوبی که این مجموعه با شرکت آلمانی دارد و این موضوع که مبلغ مورد نیاز هم بالا نیست تا چند ماه آینده افتتاح این پروژه اتفاق خواهد افتاد.
نماینده مردم سبزوار در مجلس شورای اسلامی در خصوص موانع و مشکلات پیشروی این واحد صنعتی تصریح کرد: علاوه بر شرایط تحریم که تاثیرات زیادی بر این مجموعه گذاشته است، وجود مشکلات و موانع بر سر راه پرداخت اعتبارات و تسهیلات اختصاص داده شده سبب تاخیر در بهرهبرداری از این پروژه شده است.
وی تصریح کرد: متاسفانه در کشور ما موانع کم نیستند، به همین دلیل این پروژه فراز و نشیبهای فراوانی را پشت سر گذاشته است. بسیاری از پروژههای صنعتی در ایران با میانگین ۱۷ سال به بهرهبرداری میرسند. این یکی از مشکلات بخش صنعت است که باید توجه ویژهای به آن داشت.
محبی نجم آبادی بر ضرورت اتحاد و اهتمام نیروهای جهادی در راستای رفع موانع و مشکلات پیشروی واحدهای صنعتی تاکید کرد و افزود: کارخانه بتن سبک با سرمایهگذاری و امتیازات قابل ملاحظهای که به آن اختصاص داده شده و نیز تهیه تجهیزات مورد نیاز آن از آلمان نیازمند اهتمام و اتحاد ویژه منطقهای است و ما این زمینه را به وجود آوردهایم.
این نماینده با بیان اینکه احداث واحدهای صنعتی همچون بتن سبک، سیمان و... در ششتمد میتواند فرصتهای بسیار مناسبی را برای مردم منطقه فراهم آورد، عنوان کرد: بتن سبک با فناوریهای نوین و ویژگیهای منحصر به فرد همچون عایق صدا، گرما و سرما میتواند در حوزه ساخت و ساز یک محصول مدرن و نوین محسوب شود و یک فرصت استثنایی را برای شهرستان ششتمد فراهم کند. همچنین با افزایش تولید، توان صادرات این محصول به اقصی نقاط کشور را خواهیم یافت. امیدواریم با تکمیل پروژه راه آهن سبزوار که در آستانه بهرهبرداری است زمینه صادرات این محصول سهلتر شود و صنعت ما به یک شکوفایی ارزشمند تاریخی برسد.
محبی در پاسخ به اینکه کارخانه بتن سبک در ششتمد دارای پیوست زیست محیطی است، اظهارکرد: قطعا هر پروژهای برای شروع به کار نیاز به پیوست زیست محیطی دارد به طور مثال پالایشگاهی که اکنون در منطقه ویژه اقتصادی سبزوار در حال پیگیری است صدور مجوز زیست محیطی آن ۶ ماه به طول انجامید.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه بسیاری از مشکلات احداث کارخانه بتن سبک ششتمد رفع شده است اکنون ما منتظر افتتاح این کارخانه هستیم، امیدواریم در ادامه مسیر با تولید محصولات متنوع بیشتری در بخش ساختمان سازی شاهد توسعه و رشد روزافزون این کارخانه ارزشمند باشیم و از ظرفیت جوانان و فارغ التحصیلان منطقه نهایت استفاده را ببریم.
شناسایی استعدادها و فرصتها از جمله وظایف اداره صمت است
در همین خصوص محمدرضا پورکاویان، رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت سبزوار در گفتوگو با ایسنا بیان کرد: کارخانه بتن سبک در مجاورت روستای کیذور در شهرستان ششتمد احداث شده است و حجم بسیار زیاد این پروژه سبب تاخیر در بهرهبرداری آن شده است.
وی ادامه داد: اخیرا بازدیدی را با استاندار و فرماندار محترم شهرستان ششتمد از بخشهای مختلف این کارخانه به عمل آوردهایم تا از نزدیک شاهد پیشرفت این پروژه باشیم.
رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت سبزوار با بیان اینکه مدیرعامل کارخانه بتن سبک ششتمد اعلام کرده است که این مجموعه به طور کامل تکمیل نشده و پیشرفت آن صددرصدی نبوده است، عنوان کرد: این مجموعه تسهیلاتی را از بانک درخواست کرده و قرار است ابتدا سهم شرکت واریز شود تا پرداخت تسهیلات انجام شود و طبق اعلام مدیر عامل این مجموعه در صورت پرداخت تسهیلات، این پروژه تا دو ماه دیگر افتتاح خواهد شد.
رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت سبزوار در خصوص دارا بودن پیوست زیست محیطی این کارخانه و اینکه آیا این مجموعه یک صنعت آببری محسوب میشود یا خیر؟ تصریح کرد: برای هر واحد صنعتی در دو نوبت یعنی استقرار واحد و دیگری صدور پروانه بهرهبرداری از محیط زیست استعلام گرفته میشود و نیز در مورد چگونگی در اختیار قرار دادن آب برای واحدهای صنعتی از آب منطقهای استعلام میگیریم. قاعدتا کارخانه بتن سبک ششتمد واحد آببری نیست، زیرا میتواند آب را بازیافت کرده تا به طور مجدد از آب استفاده شود.
پورکاویان وضعیت نامناسب اقتصادی و نیز مسئله تحریم را از جمله مشکلات پیشروی سرمایهگذاران این منطقه دانست و عنوان کرد: با اعلام آمادگی بخش خصوصی مبنی بر احداث یک واحد صنعتی در مدت معین، اداره صنعت، معدن و تجارت سبزوار مبادرت به صدور مجوز برای این بخش میکند.
وی اظهار کرد: به طور مثال سرمایهگذار اعلام میکند، پروژهای را با ۱۰۰ میلیارد تومان به بهرهبرداری خواهم رساند، اما در همان سال تورم سه برابر میشود و دیگر سرمایهگذار توان بهرهبرداری پروژه خود را ندارد، تا اینکه به اجبار تسهیلاتی را از بانک درخواست میکند.
رئیس اداره صنعت معدن و تجارت سبزوار تاکید کرد: ما استعدادها و فرصتهای شهرستان را شناسایی کرده و امکاناتی را که در شهرستانها مورد توجه سرمایهگذاران است در اختیار آنها قرار میدهیم. خوشبختانه سرمایهگذاریهای بسیاری در ششتمد انجام شده که موفقیتهای زیادی را برای سرمایهگذاران به ارمغان آورده است.
پورکاویان عنوان کرد: سبزوار بزرگ با حدود ۱۸۰ معدن سرشار و استعداد بالقوه در صنایع معدنی در زمینه توسعه و پیشرفت صنایع معدنی از پتانسیل بسیار بالایی برخوردار است از جمله این صنایع مهم کارخانه بتن سبک است که در محدوده شهرستان ششتمد واقع شده است.
رئیس اداره صنعت، معدن و تجارت سبزوار خاطرنشان کرد: متاسفانه زیرساختهای خدماتی از جمله آب و برق در حوزههای روداب و ششتمد بسیار ضعیف است. اقداماتی برای تقویت زیرساختهای خدماتی باید انجام شود تا سرمایهگذاران انگیزه و رغبت کافی برای به کارگیری سرمایه خود در این حوزهها را داشته باشند و اگر برق و آب مناسب در اختیار اداره صنعت، معدن و تجارت سبزوار قرار گیرد، هفتهای یک واحد صنعتی را به بهرهبرداری خواهیم رساند.
دولتها به تنهایی نمیتوانند نیازهای زیرساختی موجود در کشور را بر طرف کنند و باید نسبت به بخش خصوصی نگاه ویژهای داشته باشند و با کمک به بخش خصوصی و فعالان اقتصادی به طور جدی پیگیر رفع مشکلات واحدهای تولیدی و صنعتی بوده و در این زمینه برنامهریزیهای خاصی را انجام دهد تا تامین زیرساختها، حمایت از کسبوکارها و توسعه و پیشرفت واحدهای صنعتی را رقم بزند و بی شک حمایت از سرمایهگذاران داخلی رکن اصلی توسعه و پیشرفت کشور محسوب میشود. بنابراین دولت و بخش خصوصی دو بال اقتصاد کشور هستند، که باید با اتحاد و همدلی یکدیگر در مسیر پیشرفت و رونق هر چه بیشتر واحدهای صنعتی گام بردارند تا دیگر هیچ یک از واحدهای صنعتی کشور دچار خواب سرمایه نشوند.
ششتمد به عنوان بخش جنوبی شهرستان سبزوار در ۲۴ اردیبهشت ماه ۱۳۹۹ براساس مصوبه هیأت وزیران از شهرستان سبزوار منتزع شد و به شهرستان ارتقا یافت. این شهرستان با وسعت ۳۷۸۶ کیلومتر مربع دارای ۲۴ هزار نفر جمعیت است.
انتهای پیام
نظرات