• پنجشنبه / ۱۰ شهریور ۱۴۰۱ / ۱۷:۰۱
  • دسته‌بندی: آموزش
  • کد خبر: 1401061008392
  • خبرنگار : 99999

وزیر علوم در افتتاحیه اجلاس روسای دانشگاه‌های کشور:

تعداد دانشجویان دکتری معادل کل تعداد دانشجویان در بدو انقلاب اسلامی است

تعداد دانشجویان دکتری معادل کل تعداد دانشجویان در بدو انقلاب اسلامی است

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: در بدو پیروزی انقلاب اسلامی، تعداد کل دانشجویان کشور ۱۷۰ هزار نفر بود که معادل تعداد دانشجویان دکتری کشور در حال حاضر است. اکنون حدود ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار دانشجو در حال تحصیل در کشور وجود دارد و ۳۰ درصد کل دانشجویان در مقطع تحصیلات تکمیلی هستند

به گزارش ایسنا، دکتر محمد زلفی گل امروز پنجشنبه در افتتاحیه اجلاس روسای دانشگاه‌ها، پژوهشگاه‌ها و پارک‌های علم و فناوری که با حضور رییس جمهور در دانشگاه امیرکبیر برگزار شد، خطاب به رییس جمهور اظهار داشت: حضور حضرتعالی در اجلاس روسای دانشگاه‌ها، پژوهشگاه‌ها و پارک های علم و فناوری را مغتنم دانسته و می‌ستاییم. خداوند بزرگ را شکر گذاریم که به یمن پیروزی انقلاب اسلامی، در سایه استقلال سیاسی، آزادی و جمهوری اسلامی، شاهد پیشرفت علم، فناوری و نوآوری در همه عرصه‌ها هستیم.

وی ادامه داد: در بدو پیروزی انقلاب اسلامی، تعداد کل دانشجویان کشور ۱۷۰ هزار نفر بود که معادل تعداد دانشجویان دکتری کشور در حال حاضر است. اکنون حدود ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار دانشجو در حال تحصیل در کشور وجود دارد. ۳۰ درصد کل دانشجویان، تحصیلات تکمیلی هستند. تولید علم کشور در سال ۲۰۲۱ در قالب انتشار ۱۱۰ هزار مقاله بوده که از این تعداد، حدود ۷۸ هزار مقاله در مجلات تحت نمایه بین‌المللی منتشر شده‌اند که منجر به کسب رتبه ۱۵ در تولید علم جهان شده است.

زلفی گل تاکید کرد: بیش از ۳۵ درصد از این مقالات با مشارکت محققان و دانشمندان بین‌المللی انجام شده است که این واقعیت، حکایت از مرجعیت، مقبولیت و دیپلماسی علمی موفق دانشمندان، استادان و دانشجویان کشورمان و توانمندی آنها در عبور از مرزهای جغرافیایی و سیاسی و دستیابی به افق‌های جدید علم و علوم نوپدید دارد. 

وی گفت: با برنامه‌ریزی و تدبیر علمی حوزه معاونت پژوهشی در یک سال گذشته، ۱۸ مجله علمی تحت نمایه بین‌المللی قرار گرفتند، این در حالی است که در چهار دهه گذشته ۱۰۹ مجله از وزارت عتف، تحت نمایه بین‌المللی قرار گرفته بود. وظیفه خویش می‌دانم که خدمت دانشمندان، پژوهشگران، استادان، دانشجویان و یاوران علمی که جهادگران عرصه علم و فناوری هستند، خدا قوت و دست مریزاد عرض نموده و تلاش آنها را بستایم. 

وزیر علوم افزود:‌ از طرف دیگر توجه به تحقیقات کاربردی نیز مدنظر دانشگاهیان بوده است. در سال ۱۴۰۰ مبلغ قراردادهای ارتباط با صنعت دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها، از مرز ۴۱ هزار میلیارد ریال عبور کرد. در این راستا سامانه نظام ایده‌ها و نیازها تأسیس، مصوب و در قانون بودجه سال ۱۴۰۱ آمد. انتظار می‌رود این سامانه بتواند حلقه واسطی هوشمند، برای تقویت ارتباط دانشگاه با صنعت و جامعه باشد. 

وی خاطرنشان کرد: در راستای تحقیقات توسعه‌ای و تولید خدمت، ثروت و سرمایه از دانش، ساختار سازمانی وزارت عتف بازآرایی و معاون فناوری و نوآوری، برای مدیریت هدفمند پارک‌های علم و فناوری و مراکز رشد تاسیس شد. در سال گذشته بیش از ۲۵ هزار شغل در واحدهای فناور و شرکت‌های دانش بنیان مستقر در پارک‌های علم و فناوری ایجاد شد. 

زلفی گل گفت:‌ در راستای تحقق آموزش هدفمند، شاگردپروری و نوآوری فرهنگی، بازنگری نظام سنجش و انگیزش نیز، مد نظر قرار گرفت. از آنجایی که آموزش پژوهش- محور، پژوهش آموزش- محور و مهارت محور نمودن آموزش، پیش نیاز افزایش کار آمادگی دانش آموختگان دانشگاهی است، بازنگری در نوع سیاستگذاری ارکان آموزش اعم از: یاددهنده، یادگیرنده و محتوا در حال اجرا است. امید است با خرد جمعی جامعه دانشگاهی بتوانیم به سمت تحقق دانشگاه حکمت بنیان و تمدن ساز، گام های موثری برداریم. برنامه‌ریزی برای تقویت علوم پایه و علوم انسانی هم، در دستور کار وزارت عتف قرار دارد.

وی ادامه داد: اگرچه برای تقویت علوم پایه و علوم انسانی، عزمی فرابخشی لازم است، در این راستا مرکز هماهنگی آموزش و پژوهش قرآنی و علوم انسانی در وزارت عتف و کارگروه تقویت علوم پـایه ایجاد شده که در حال انجام وظیفه سـازمانی خویش است. در سال گذشته افزایش بهره‌وری در نظام اداری وزارت عتف نیز مورد توجه قرار گرفت. ایجاد درگاه خدمات الکترونیکی، اتوماسیون اداری قابل رصد و شفاف به گونه‌ای که هر ذی نفع بدون حضور فیزیکی بتواند، هر لحظه تقاضای اداری خویش را رصد کند و مدیران فرادستی به صورت لحظه‌ای، بتوانند کارکنان و مدیران خویش را ارزیابی کنند. در راستای ارایه خدمات علمی و فناوری به صنعت و جامعه و تحقیقات نیاز- محور، تأسیس سامانه «درگاه آشنایی با نخبگان و دانشمندان» نیز در دست اقدام است. 

عضو هیات دولت سیزدهم تاکید کرد:‌ توجه به جغرافیای اوقات فراغت دانشجویان و حمایت از تشکل‌های اسلامی، انجمن‌های علمی، کانون‌های فرهنگی و صنفی، هیئت‌های مذهبی از جمله وظایف اصلی دیگر، در دانشگاه‌ها است. در این راستا، به اختصاص سه درصد از اعتبارات دانشگاه ها، برای امور فرهنگی مذکور تأکید شده است.

وی افزود: نسبت سه به یک ساعات اوقات فراغت دانشجویان نسبت به ساعات کلاس‌های رسمی آموزش، فرصتی مناسب برای آموزش حرفه‌ای، افزایش نشاط و درک اجتماعی و سیاسی، خدمات مشاوره‌ای و فعالیت‌های اجتماعی و مذهبی دانشجویان است که نباید روسای محترم دانشگاه‌ها از آنها غافل باشند.

وزیر علوم یادآور شد: به یمن سفرهای پر خیر و برکت رئیس جمهور  به تمامی استان‌های کشور که مورد تأیید رهبر حکیم و فرزانه انقلاب نیز قرار گرفت، بخش آموزش عالی هم بهره شایسته‌ای را برده و خواهد برد. از طرف جامعه فرهیخته دانشگاهی، بابت اختصاص ۵۸ هزار میلیارد ریال برای تکمیل و تجهیز ۷۰۰ هزار متر مربع پروژه‌های نیمه تمام مؤسسات آموزشی، پژوهشی و فناوری وابسته به وزارت عتف، نهایت تقدیر و تشکر را داریم. یقیناً با حمایت ویژه جنابعالی از پروژه‌های نیمه تمام، در سال‌های آینده شاهد افزایش سرانه آموزشی، پژوهشی، فناوری، نوآوری، فرهنگی، ورزشی و رفاهی در مؤسسات آموزش عالی خواهیم بود.

۱۳ اقدام برای تحول در عرصه های علوم، تحقیقات و فناوری

زلفی گل در پایان عنوان کرد: روسای محترم مؤسسات آموزش عالی، برای تحول در عرصه‌های علوم، تحقیقات و فناوری، اقدامات زیر باید انجام شود.
۱.    تلاش در جهت تحقق برنامه‌های تحولی دولت محترم در بخش آموزش عالی و برنامه تقدیمی اینجانب به مجلس شورای اسلامی
۲.    استفاده حداکثری از ظرفیت صندوق تازه تأسیس؛ علوم، تحقیقات و فناوری
۳.    عملیاتی کردن بیمه پژوهش و فناوری، براساس آیین نامه تولید دانش بنیان مربوط به وزارت عتف که اخیراً  در هیئت دولت مصوب شده است.
۴.    حاکم شدن ارزش‌های انقلاب بر محیط دانشگاه‌ها، مطابق راهبردهای موجود در سند دانشگاه اسلامی
۵.    پیگیری اختصاص درصد مصوب سهم پژوهش از درآمد ناخالص ملی در برنامه توسعه ششم
۶.    ارزشیابی مدیران بر اساس میزان عملیاتی نمودن برنامه راهبردی مصوب هیات امنای هر دانشگاه و برنامه تحولی دولت مردمی
۷.    تلاش در جهت کسب حمایت فرابخشی برای مهارت محور کردن آموزش، زیرا برای کسب مهارت، حضور دانشجویان در وزارتخانه‌ها و صنایع مختلف ضروری است
۸.    اولویت دادن به پروژه‌های نیمه‌تمام در بخش عمرانی
۹.    اختصاص اعتبارات به موسسات آموزش عالی بر اساس سرانه دانشجو و استاد، نرخ خدمات محلی، بهره وری و قیمت تمام شده و میزان خدمات رفاهی، ورزشی، آموزشی، پژوهشی و فرهنگی
۱۰.    استفاده از اختیارات قانونی شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری در سیاستگذاری، تأمین مالی و نظارت بر فعالیت های این حوزه 
۱۱.    عملیاتی کردن آیین نامه دانش بنیان مصوب دولت در حوزه وزارت عتف
۱۲.    استفاده از ظرفیت‌ قانون‌های جهش تولید و حمایت از خانواده و جوانی جمعیت
۱۳.    برنامه‌ریزی و حمایت برای زایش و رویش، واحدهای فناور و شرکت‌های دانش-بنیان، در پارک های علم و فناوری و مراکز رشد

زلفی گل همچنین اعلام کرد: سال تحصیلی ۱۴۰۲- ۱۴۰۱ کاملاً حضوری است. انتظار می‌رود از بسترها، شیوه‌ها و تجربیات تدریس مجازی، در دوران کرونا، در دوران پساکرونا نیز، برای تفهیم بهتر مطالب، مازاد بر ساعات کلاس‌های حضوری، جهت پرسش و پاسخ، حل تمرین، برگزاری همایش‌های علمی و کارگاه‌های آموزشی و پر کردن ساعات فوق برنامه دانشجویان عزیزمان، نهایت بهره برداری شود. 

به گزارش اداره کل روابط عمومی وزارت علوم وی در پایان تاکید کرد:‌ آینده‌داران و آینده سازان میهن اسلامی به عنوان امانت ملت شریف ایران به ما دانشگاهیان سپرده می‌شوند. فرصت خدمت به نسل‌های آینده را غنیمت بدانیم و نسل‌های عالم‌تر، عاقل‌تر و داناتر را به جامعه خویش تقدیم کنیم. رمز موفقیت آموزش مؤثر نسل جوان امروز، در گرو عشق، حلم، محبت و مدارا نهفته است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha