طی روزهای اخیر، اخبار مختلفی در خصوص گزینههای مد نظر شورا برای تصدی پست شهرداری شیراز، در فضای مجازی مطرح شده و با وجودیکه هیچ یک از نمایندگان شورا و رسانههای رسمی، از گزینهها را تائید یا رد نکردهاند، به دلیل طرح از سوی نزدیکان شورا، این شایعات را برای افکار عمومی قابل باور کرده است.
به گزارش ایسنا، فارغ از اینکه شورای شهر چه کسانی را به عنوان گزینه برای سپردن کلید کلانشهر شیراز، مد نظر دارد، باید به این نکته توجه داشت که شهردار این کلانشهر، باید واجد کدام ویژگیها باشد؛ چه جنبههایی از شخصیت علمی و مدیریتی و اجرایی فردی که قرار است برای حداقل سه سال آینده سکان شهر را به دست بگیرد، باید بارزتر باشد.
شورای شیراز میداند که کمترین زمان را برای آزمون و خطا در اختیار دارد و باید با در نظرگرفتن جوانب مختلف، مدیری را برای سپردن کلید شهر به عنوان امانتی مهم، برگزیند که ضمن همراه بودن با شورا، توان برآورده کردن انتظارات مردم شهری را داشته باشد که مدام شهرشان را با نزدیکترین کلانشهر به شیراز مقایسه میکنند.
یک کارشناس و پژوهشگر حوزه آب و محیط زیست در مورد اینکه شهردار شیراز باید واجد چه ویژگیهایی باشد، به ایسنا گفت: ابتدا اینکه باید توجه داشت که چنانچه مسیر مدیریت شهری شیراز را از دهه 40 شمسی تاکنون دنبال کنیم به طور پیوسته شاهد تغییر کاربری تدریجی باغهای قصردشت شیراز به میزان سالیانه 30 هکتار بودهایم. بنابراین تفاوت یک شهردار از شهردار پیشین در اقدامهای اجرایی لازم برای جلوگیری از تغییر کاربری بقایای باغهای شیراز است.
داریوش مختاری اضافه کرد: در حالی که حجم تغییر کاربری در سالهای اخیر به طور پیوسته و شتابندهای افزایش پیدا کرده و هیچکدام از شهرداران شیراز نتوانستهاند با ابزارهای اداری، حقوقی و قانونی لازم نسبت به حفظ بقایای باغهای قصردشت اقدام کنند. در همین حال شهرداری شیراز برای باغهای تغییر کاربری یافته به طور منسجم مجوزهای پایان کار ساختمانها را صادر میکند و پروژههای عمرانی را به طور سلیقهای در این باغها اجرا میکند.
مختاری گفت: طرحهای ساخت باغ موزه در مقیاس 18 هکتار، ساخت هزاران واحد مسکونی در محدوده چهارراه زرگری تا میدان قصردشت، ایجاد دهها کوچه تازه ساخت و ساخت ساختمان و مجتمعهای بزرگ مسکونی در کوچه باغهای پیرامون بلوار نیایش نیز با حمایت غیرمستقیم دستگاه شهرداری شیراز و شهردارانی که بر این مسند تکیه زده بودند همراه بوده؛ تغییر کاربری تدریجی باغهای تاریخی و اجرای مجتمعهای تجاری و سازههای بی اثر همانند مترو در باغهای تاریخی از جمله باغ تاریخی سنقری (واقع در چهارراه خلدبرین) نیز از اقدامهای پیوسته شهرداری شیراز است.
این کارشناس حوزه آب و محیط زیست گفت: مبحث دوم که میتواند تفاوت بین شهرداران را مشخص کند، نگاه سازه محور به مدیریت شهری شیراز است. اجرای سازههای تکراری، اضافی و بدون اثربخشی لازم به ویژه پلهای اضافی چندسطحی که در چند سال اخیر در دستور کار شهرداری قرار گرفته از اقدامات به شدت نادرست اجراییست که موجب هدررفت بیت المال و عوارض پرداختی شهروندان به شهرداری شده است.
او با بیان اینکه نمونههای برجسته این اقدام، ساخت چندین پل اضافی و کاملا غیرضروری در چهارسوی باغ تاریخی جنت، پل چند سطحی غیرضروری در چهارراه گاز (میدان معلم) است که تاثیرگذاری آن تنها و تنها انتقال گره ترافیکی در یک بازه طولی چند صد متری بلوار پاسداران و شهید رجایی بوده، گفت: ساخت پل اضافی در محل میدان ولی عصر که موجب تخریب یک بوستان تاریخی با طراحی و زیبایی چشم نواز شد، طرح ساخت 120 پل اضافی و غیرضروری در متن شهر شیراز از دیگر مواردیست که در هیچکدام از شهرهای بزرگ دنیا آن هم در متن شهرها، انجام نمیشود.
مختاری با یادآوری اینکه سنگفرش اضافی باغ تاریخی ملی در محل چهارراه حافظیه که از اقدامهای ناکارآمد دو سال اخیر در دستگاه شهرداری شیراز بوده است، گفت: شاید لازم باشد که به جای ساخت سازه اضافی و خطرناک پل چند سطحی در همجواری باغ تاریخی نوابی، بهتر باشد شهردار جدید هزینه هنگفت این اقدام سازهای زیانآور و خطرناک شهرداری را با تملک این باغ و مکانهای تجاری پیرامون آن کند و به جای یک سازه بدقواره که یک تیر خلاص به بخشی از تاریخ شهر شیراز است، به ساخت یک زیرگذر ساده بسنده کرده و هزینه اضافی را برای تملک و بازسازی باغ تاریخی نوابی به کار گیرد و به اندوخته گردشگری شهر شیراز بیفزاید. تملک باغ تاریخی تازه کشف شده جعفرآباد در محل چهارراه حافظیه، میتواند سرمایههای تاریخی و منابع درآمدزایی شگرفی در گردشگری شیراز بیافریند.
او ادامه داد: پرسش ساده اینست که آیا گزینش یک شهردار جدید به منظور سرعت بخشیدن به انبوهی سیاستهای اجرایی اشتباه در گذشته است یا اینکه تلاش برای برگزیدن یک شهردار مورد نظر قرار دارد که اقدام به اصلاح سیاستهای اجرایی خطرناک فعلی کند و از تخریب بیشتر بافت کالبدی یک شهر تاریخی جلوگیری کند و از سرعت چرخه تخریب ساخت در پهنه زیستبوم شیراز بکاهد. به اقدامهای درست میتوان پایدارسازی و بهسازی بافت تاریخی پیرامون شاهچراغ(ع)، تملک هزاران خانه باغ تاریخی، خودداری از اجرای سازههای اضافی و تکراری و تملک چندین باغ تاریخی را افزود.
مختاری خاطرنشان کرد: پیشنهاد اجرایی دیگر برای شهردار جدید، تمرکز به رعایت ضوابط نظام فنی و اجرایی کشور است. شهردار جدید باید مسیر درست و جدیدی را برگزیند و از اجرای پروژههای عمرانی بدون مطالعات کافی جلوگیری کند.
این کارشناس آب و محیط زیست گفت: با این گفتهها، چنانچه دقت نظر شورای اسلامی شهر بر برگزیدن فردیست که بسیاری از سیاستهای اجرایی فعلی را دنبال کند و به اجرای آنها همت گمارد؛ که یقینا میتوان مدیر توانمندی را برگزید، ولی یافتن مدیری برای شهرداری شیراز که از اجرای سیاستهای نادرست جلوگیری کند اندکی دشوار بوده و بهتر است میدان عمل برای چنین افرادی باز شود تا شاهد برخورداری از شهرداران توانمند و موثر برای شهر شیراز باشیم.
انتهای پیام
نظرات