غلامحسین ساربان در گفتوگو با ایسنا افزود: خراسان رضوی با ۲۹ هزار هکتار سطح زیر کشت محصول انگور رتبه سوم کشور را بعد از قزوین و آذربایجان غربی دارد.
وی با بیان اینکه پیشبینی میشود امسال ۳۱۵ هزار تن انگور در خراسان رضوی تولید شود، از کشت بیش از ۳۰ رقم انگور در این شهرستان خبر داد و اظهار کرد: از این سطح ۲۱ هزار هکتار به صورت آبی و ۸۰۰۰ هکتار به صورت دیم کشت میشود.
معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی خاطرنشان کرد: در خراسان رضوی شهرستان خلیلآباد مقام اول تولید انگور را با ۵۷۰۰ هکتار به خود اختصاص داده و قوچان، کاشمر و جغتای در ردههای بعدی قرار دارند.
وی اظهار کرد: هر چند ۷۰ درصد انگور خراسان رضوی در این چهار شهرستان تولید میشود اما در دیگر شهرستانها از جمله سبزوار، تربت جام، تایباد، گناباد، جوین و مشهد هم این محصول کشت میشود.
ساربان با بیان اینکه بیشترین سطح کشت انگور استان به ارقام عسگری، پیکامی، ترکمن، فخری، صاحبی، یاقوتی و کشمشی بیدانه اختصاص دارد، عنوان کرد: ۶۵ تا ۷۰ درصد محصول برداشتی در این بخش به کشمش تبدیل شده و به دیگر استانها و کشورهای مجاور از جمله پاکستان صادر میشود.
وی یادآور شد: این محصول به صورت تازهخوری و کشمش در شهرستانهای داخل استان مصرف شده و علاوه بر آن به استانهایی نظیر تهران، اصفهان، تبریز، شیراز و... نیز ارسال میشود. همچنین بخشی از آن هم به سایر کشورها از جمله افغانستان، کشورهای عربی حاشیه خلیج، پاکستان، آسیای میانه، کشورهای اروپایی و... صادر میشود.
تولید انگور در ماههای مختلف سال با کشت ارقام جدید
وی ادامه داد: خوشبختانه اقدامات خوبی در حوزه مسائل صرفهجویی در مصرف آب و توسعه ارقام جدید که خاصیت ماندگاری بالا و طولانیتر بودن طول دوره دارد، اتفاق افتاده است.
معاونت تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی بیان کرد: با کشت ارقام جدید پیشبینی میشود از اردیبهشت ماه تا اواخر آبان انگور داشته باشیم. در گذشته به دلیل اینکه تمام انگور فقط در یک فصل برداشت میشد، قیمتها افت بسیار داشت و این موجب نارضایتی کشاورزان میشد.
وی عنوان کرد: هر چند در صنایع جانبی اقدامات خوبی انجام شده اما کافی نیست. اگر صنعتی باشد که بتواند انگور استان را با کیفیت بالا خشک کند تا مورد قبول اروپا باشد، قیمت آن بیشتر خواهد بود.
محصولات ارگانیک کمتر از یک درصد
ساربان در خصوص وضعیت تولید محصولات ارگانیک این استان گفت: هرچند در دنیا سه درصد محصولات به صورت ارگانیک تولید میشود اما این رقم در کشور و به تبع خراسان رضوی کمتر از یک درصد است.
وی خاطرنشان کرد: ۱۷ هزار هکتار جنگلهای پسته در سرخس و کلات و ۱۰ تا ۱۱ هزار هکتار کنجدی که درگز و کلات کشت میشود، طبیعی و به صورت ارگانیک است.
معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی از بالا بودن ضایعات در بخش کشاورزی خبر داد و گفت: انگور یکی از محصولاتی است که همیشه بیشترین ضایعات را دارد.
وی تصریح کرد: در برخی گزارشها تا ۳۴ درصد ضایعات انگور گزارش میشود. این محصول بیشترین ضایعات را در حوزه باغات میوه دارد. اگر روی ارقامی که ماندگاری بیشتری دارد، کار شود، ضایعات به شدت کاهش مییابد.
میشود با همین مقدار آب کشاورزی را ادامه داد
ساربان در ادامه با تاکید بر اینکه به دلیل محدودیتهای آبی بخش کشاورزی خراسان رضوی دیگر توسعه نخواهد یافت، گفت: خراسان رضوی ۱۱ میلیون و ۸۰۰ هکتار وسعت و ۳.۵ میلیون هکتار استعداد کشاورزی دارد ولی عملا در یک میلیون هکتار از این اراضی کشاورزی انجام میشود که از این سطح ۷۲ درصد کشاورزی آبی و ۲۸ درصد به صورت دیم کشت میشود.
وی عنوان کرد: با توجه به کاهش آب چاهها و طولانی شدن دوره خشکسالی مصرف آب در بخش کشاورزی از ۷.۲ میلیارد متر مکعب در ۳۰ سال گذشته به چهار میلیارد و ۷۰۰ متر مکعب کاهش یافته که ۷۰ تا ۷۵ درصد آن بهرهبرداری از آبهای زیرزمینی است.
معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی افزود: بزرگترین پروژه مشارکتی کشاورزان استان در بخش کنتورگذاری مربوط به چاههای کشاورزی است. بدون شک در چاههایی که کنتورگذاری شده، ساعت کارکرد دشتها به تثبیت میرسد.
وی از آب به عنوان مهمترین محدودیت در بخش کشاورزی خراسان رضوی نام برد و گفت: میشود با همین مقدار آب کشاورزی را ادامه داد و مدیریت نمود.
ساربان تصریح کرد: در برخی مناطق خراسان رضوی توانستهایم به ازای یک متر مکعب آب دو ۲ گندم تولید کنیم که این بالاتر از شاخصهای اروپاست.
وی گفت: باید در اجرای سیستمهای نوین آبیاری و سیستمهای مدرن سرمایهگذاری بیشتری انجام شود. آینده صنعت زراعت باید به سمت آبیاریهای میکرو و استفاده از نوار تیپ و در باغات به سمت آبیاری زیرسطحی برود. این سیستمها میتواند مصرف آب را از متوسط ۷۰۰۰ متر مکعب در هکتار به ۲۵۰۰ متر مکعب کاهش دهد.
معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی افزود: سازمان جهاد کشاورزی به اجرای سیستمهای نوین آبیاری و سایر سیستمهای مدرن کشاورزی کمک میکند. اکنون ۱۹۶ هزار هکتار از مساحت کشت آبی استان تحت پوشش این سیستمها قرار دارد.
وی تصریح کرد: افزایش راندمان آبیاری، صرفهجویی در مصرف آب، کاهش علفهای هرز، بهبود کمی و کیفی در تولید محصول، افزایش بهرهوری و برقراری امکان همزمان آبیاری و کوددهی از مزایای اجرای سیستمهای آبیاری نوین است.
معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی با اشاره به اینکه کمبود صنایع تبدیلی انگور، فرآوری و بستهبندی مکانیزه کشمش باعث میشود بخشی از انگور تولیدی به ضایعات تبدیل شود، گفت: در راستای حمایت از تولیدکنندگان این محصول با هدف حذف واسطهها و کسب ارزش افزوده بیشتر نسبت به راهاندازی انبار بورس کشمش در منطقه ترشیز اقدام شده است.
وی خاطرنشان کرد: بدون شک با افزایش عملکرد در واحد سطح به منظور کاهش هزینههای تولید با استفاده از سیستمهای آبیاری تحت فشار، سایبان، بهنژادی و فراز میتوانیم در تحقق کشاورزی اقتصادی و پایدار گام برداریم.
انتهای پیام
نظرات