قاسم ساعدی در گفت و گو با ایسنا اظهار کرد: متاسفانه وزارت نیرو هیچ برنامهای در زمینه لایروبی انهار، رودخانهها و حتی سدها ندارد و تا به حال نیز برنامهای در این خصوص اعلام نکرده است که این امر یکی از معضلاتی است که امروز همه حوضههای آبی کشور درگیر آن هستند.
وی افزود: بسیاری از سدهای ما مثل سد دز در خوزستان میزان رسوبات بسیار بالایی دارد و متاسفانه هیچ برنامهای برای لایروبی، تخلیه گلولایها و رسوبات این سد تا به حال از سوی وزارت نیرو اعلام نشده است و این امر منجر به کم شدن ذخایر آبی در مواقع اضطراری میشود و ما همیشه در زمینه حجم سد کم میآوریم.
ساعدی ادامه داد: چندین دهه از افتتاح سدها در استان خوزستان و دیگر استانها گذشته است که عدم لایروبی سدها موجب انباشته شدن گلولایها و رسوبات در سدها شده است. این مساله نیز باعث گرفته شدن حجم بسیار زیادی از ظرفیت سدها و موجب کاسته شدن میزان آبی که باید در مخزن بماند و ذخیره شود نیز شده است.
وی تصریح کرد: عدم لایروبی در رودخانهها نیز مشاهده میشود و خیلی از رودخانههای فصلی و دائمی مورد بیاعتنایی و کم لطفی مسئولان در وزارت نیرو قرار گرفتهاند. عدم لایروبی رودخانهها، با اندک بارشی موجب جاری شدن سیل میشود به خصوص در مناطق و شهرستانهای پایین دست رودخانهها که همیشه در معرض سیل قرار دارند.
نماینده مردم دشت آزادگان و هویزه در مجلس شورای اسلامی عدم لایروبی رودخانهها را یکی از دلایل اصلی بروز سیلابها دانست و افزود: وزارت نیرو باید به وظایف ذاتی خود عمل کند و عملیات لایروبی را در برنامههای اولویتدار خود قرار دهد. مسلما وقتی رودخانهها و سدها لایروبی نشوند، با اندک سیل و بارانی مناطق پایین دست رودخانهها که در معرض سیلاب قرار دارند دچار خسارتهای بسیاری میشوند و این بحرانها دولت را ملزم به پرداخت این خسارتها از بودجه نظام میکند.
دولت، وزارت نیرو را ملزم به انجام لایروبیها کند
وی افزود: جبران این خسارتها ضرر بسیار زیادی برای دولت دارد و در طول سال از این مشکلات در ستادهای بحران همیشه وجود دارد. بنابراین اگر دولت، وزارت نیرو را ملزم به رفع این معضل لایروبیها کند، میتوان گفت ما برای چندین دهه نفس راحت میکشیم و دولت نیز از پرداخت این خسارتها به طور مستمر در طول سال راحت میشود.
ساعدی بیان کرد: یکی از آسیبهایی که امروز بودجه کل کشور را تهدید میکند، این بحرانهای پیشبینی نشده هستند و ما همه میدانیم که یکی از مهمترین علل این بحرانها عدم لایروبی رودخانهها و سدها است که برنامه لایروبی یک حلقه مفقودی در سیاست و برنامهریزی وزارت نیرو است.
وی افزود: دولت یا نهادهای نظارتی چندین سال است میبینند این قصور، کوتاهی و این خسارتها و چالشها وجود دارند و مسبب اصلی آنها چه کسانی هستند. در این زمینه نهادهای نظارتی ملزم و موظف هستند با متولیان امر برخورد کنند و از متولیان برای اینگونه موضوعات برنامههای مفصل و مدتدار بگیرند.
انتهای پیام
نظرات