امیرعلی ابوالفتح در گفتوگو با ایسنا در بیان دلایل این عقیده گفت: در حال حاضر در دنیا یک اتفاق جدید در حال شکل گرفتن است و یک بلوک در حال شکل گرفتن و گسترش یافتن است. بلوک تحریمکنندگان و بلوک تحریمشدگان.
وی با بیان اینکه تا چند سال قبل چنین بلوکی وجود نداشت، ادامه داد: در سالهای قبل آمریکا و یکسری از متحدانش بودند که اقدام به اعمال تحریم میکردند و یکسری کشورها نیز بودند که تحریم میشدند که کشورهای تحریمشده نیز متناسب با توان خود یا در برابر تحریمها میتوانستند دوام بیاورند و یا اینکه زیر بار تحریمها شکست میخوردند و تن به سازش میدادند.
این کارشناس مسائل بینالملل با بیان اینکه هر چه تعداد کشورهای تحریمشده بیشتر شود امکان شبکهسازی بیشتر از قبل فراهم میشود، افزود: در همین چارچوب هر چه تعداد کشورهای بزرگی که مورد تحریم آمریکا و هم پیمانانش قرار میگیرند بیشتر باشد کشورهای کوچکتر که پیش از این مورد تحریم قرار میگرفتند راحتتر میتوانند از پتانسیل و توانایی کشورهای تحریم شده برای خنثی کردن و یا دور زدن تحریمها و حل مسائل خویش در این زمینه استفاده کنند.
ابوالفتح در ادامه با بیان اینکه 30 سال پیش وقتی ایران را تحریم میکردند دسترسی ایران برای فروش نفت خود بسیار کم میشد و فشار سنگین اقتصادی به ایران وارد میشد، ادامه داد: در این فرایند ایران به تدریج توانست برای خود بازار پیدا کند و برخی از کشورها اقدام به خرید نفت ایران کردند ولی چون این کشورها با آمریکا دارای همکاریهای مختلفی در حوزه سیاسی و اقتصادی بودند در مواقع ضرورت و لزوم پشت ایران را خالی میکردند. در حال حاضر کشورهای بزرگتری به جرگه کشورهای تحریمشده پیوستهاند که در این زمینه میتوان به کشور روسیه اشاره کرد که در حوزه انرژی و غذایی تا حدود یک ابرقدرت است و تولید ناخالص داخلی نسبتا بالایی دارد و میتوان اقتصاد آن را با اقتصاد کشوری همچون ایتالیا برابر دانست و یا اینکه ممکن است آمریکا و غرب در پی تشدید بحران تایوان این تصمیم را بگیرد که تحریمهایی علیه چین وضع کند در حالی که چین در حال حاضر اقتصاد دوم جهان است و ممکن است در آینده نزدیک به اقتصاد اول جهان تبدیل شود.
وی افزود: همان طور که اشاره شد در این صورت کشورهای کوچکی که پیش از این مورد تحریم آمریکا قرار میگرفتند راحتتر میتوانند از ظرفیتها، بازار و تکنولوژی کشورهای بزرگ مورد تحریمشده استفاده کنند و به تدریج ائتلاف تحریمشدگان ایجاد شود.
ابوالفتح با اشاره به اینکه در حال حاضر غرب اعمال به تحریم های گسترده علیه روسیه کرده است، گفت: پیش از اعمال این تحریمها برخی از شرکتهای روسی از ترس اینکه مورد تحریم غرب قرار بگیرند در همکاری اقتصادی با ایران تحفظاتی داشتند ولی اکنون این تحفظات برداشته شده چرا که خود آنها نیز مورد تحریم غرب قرار گرفتهاند. در مورد چین نیز این گونه است برخی از شرکتها و بانکهای چینی در تعامل با ایران به خاطر موضوع تحریمهای آمریکا تحفظاتی برای خود قائلند ولی اگر چنین اتفاقی برای چین نیز رخ دهد آنها راحتتر با ایران کار میکنند. بنابراین اینکه گفته میشود با گذشت زمان تیزی مرگبار سیاستهای تحریمی تا حدودی خنثی میشود به خاطر این است که در سالهای اخیر کشورهای بزرگی که در حال پیوستن به باشگاه تحریمشدگان هستند زیادتر شده است.
این کارشناس مسائل بین الملل در پاسخ به این سوال که با توجه به اینکه چین در حال حاضر اقتصاد دوم جهان است و در بازار آمریکا و غرب از نظر اقتصادی حضور جدی دارد آیا به طور کلی این امکان وجود دارد که در صورت افزایش تنش بین چین و تایوان، آمریکا و کشورهای غربی امکان این را داشته باشند که چین را تحریم کنند، تصریح کرد: اگر تایوان اعلام استقلال کند ممکن است که چین به سمت اقدام نظامی علیه تایوان برود و در این صورت این احتمال وجود دارد که غرب و آمریکا مجبور شوند که دست به اقدامی از جمله اعمال تحریم علیه چین بزنند.
وی ادامه داد: البته باید به این موضوع توجه داشت که بین چین و روسیه تفاوت وجود دارد. روسیه اقتصادش در حد اقتصاد کشوری چون ایتالیا است. علیرغم اینکه در حوزه انرژی و غذایی ابرقدرت است و در حوزه نظامی نیز دارای توانایی خوبی است ولی چین قدرت دوم اقتصادی جهان است و به احتمال زیاد در آینده نزدیک به اقتصاد اول تبدیل میشود و با توجه به این موضوع اگر آمریکا و غرب به راحتی میتوانستند تحریمهایی علیه روسیه اعمال کنند این موضوع امکان پذیر نیست و از دیگر سو باید به این موضوع توجه داشت که آمریکاییها در بحث تعامل با چین مراعات جدی انجام میدهند و چینیها نیز در بحث تعامل با آمریکا و غرب دارای مراعات بیشتری نسبت به روسیه هستند. چنانکه بعد از سفر پلوسی به تایوان پلوسی در بیانیهای اعلام کرد که آمریکا به سیاست چین واحد متعهد است.
انتهای پیام
نظرات