صابر گلعنبری در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه کشتن ایمن الظواهری توسط آمریکاییها در حالی رخ میدهد که باید برای بررسی آن به تحولات یک سال اخیر در منطقه اشاره داشت، افزود: پس از خروج آمریکا از افغانستان و بازگشت طالبان به نظر میرسد که ظواهری ملاحظات و مسائل امنیتی قبلی را به خاطر تسلط طالبان بر کابل رعایت نمیکرده و به همین خاطر توسط آمریکاییها نسبت به قبل راحتتر شکار شده است.
"القاعده" ضعیفترین دوران خود را طی میکند
وی با بیان اینکه القاعده در حالی دومین رهبر خود را از دست میدهد که در گستره جغرافیایی و فعالیت این گروه در جهان عرب و جهان اسلام، این گروه به دلایل مختلف ضعیفترین دوران خود را طی میکند، گفت: پس از شکل گیری داعش برخی از نیروهای القاعده به داعش پیوستند و گروه القاعده به ویژه پس از کشته شدن اسامه بن لادن و با توجه به جایگاه کاریزماتیک آن در میان نیروهای پراکنده این گروه به نوعی انسجام تشکیلاتی قبل را از دست داد؛ هر چند خود بن لادن نیز پس از حمله به افغانستان در سال ۲۰۰۱ به دلایل امنیتی دیگر آن ارتباط سازمانی را چون گذشته با نیروهای القاعده نداشت.
داعش و القاعده از لحاظ فکری و عملیاتی تفاوتهایی با یکدیگر دارند
گل عنبری با بیان اینکه القاعده و داعش هر چند هر دو جزو تندروترین گروهها بوده و در جهان نیز به عنوان گروههای تروریستی شناخته میشوند، اما هم از لحاظ فکری و عملیاتی تفاوتهایی با یکدیگر داشته و دارند، اظهار کرد: داعش دایره دشمنان و عملیاتهای خود را بسیار گسترش داده بود و همه مخالفان و منتقدان آن حتی اعضای القاعده را هم شامل میشد و در کاربرد روشهای خشن و خشونت هیچ حد و مرزی نداشت. اما القاعده دایره دشمنان و اهداف و شیوههای عملیاتی خود را مثل داعش گسترش نداده و بیشتر بر مقابله با آمریکا و دولتهایی که آنها را دست نشانده آمریکا میدانست، با توسل به خشونت متمرکز بود.
کشتن سران گروههایی چون القاعده باعث ریشهکن کردن تروریسم در منطقه نمیشود
این کارشناس مسائل بینالملل با اشاره به ضعف فزاینده تشکیلات القاعده در دو طول یک دهه اخیر، تاکید کرد که باید توجه داشت که کشتن سران گروههایی چون القاعده باعث ریشهکن کردن تروریسم در منطقه نمیشود.
دلیل عمده تروریسم در منطقه، حاکم بودن رژیمهای دیکاتوری در مجموعهای از کشورهای عربی و اسلامی است
گلعنبری با بیان اینکه باید برخوردهای اساسی جهت ریشهکن کردن تروریست در منطقه انجام داد ، در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: تروریسم در منطقه ما معلول چندین عامل مهم است که دلیل عمده آن حاکم بودن رژیم های دیکاتوری در مجموعهای از کشورهای عربی و اسلامی است. همچنین بحران ۷۰ ساله فلسطین و تداوم اشغال اراضی فلسطینی و برخی دیگر از تحولات رخ داده در منطقه باعث ایجاد حس سرخوردگی و تحقیر در بین برخی از جوامع کشورهای عربی و اسلامی شده و برخی از افراد برای تخلیه احساسات خود و بازشناسی هویتیشان دست به انتخاب اشتباهی زده و به سمت عضویت در این گونه گروهها رفتهاند و به خشونت متوسل شدهاند.
این کارشناس مسائل بینالملل با بیان اینکه فعالیت گروههای تروریستی جدا از اینکه محصول خوانش نادرست آنها از مفاهیم اسلامی است، محصول نبود دموکراسی، عقبماندگی و توسعه نیافتگی و رسوخ دیکتاتوری در منطقه است، افزود: تا زمانی که این مسائل حل نشود، تروریسم در منطقه خاورمیانه ریشهکن نخواهد شد.
گلعنبری اظهار کرد : ترور رهبران گروههای تروریستی گرچه ممکن است باعث ایجاد فراز و نشیبهایی در فعالیتهای این گروههای تروریستی شود و آنها تضعیف شوند، ولی بعد از مدتی میبینیم که گروه تروریستی جدیدی در منطقه ظهور پیدا میکند و فعالیت این گروه ها با افت و خیز ادامه پیدا میکند. بنابراین باید عوامل بنیادی و اساسی را که باعث ظهور تروریسم در منطقه میشود را از بین برد.
انتهای پیام
نظرات