محمد توکلی فریمانی در گفتوگو با ایسنا در خصوص مراسم اذن عزا اظهار کرد: بسیاری از آیینها مانند آیین اذن عزا سابقه دیرینه دارند. این آیین شب اول محرم در حرم برگزار میشود. از دیرباز تا کنون هیاتهای مذهبی و متدینین به حرم امام رضا(ع) مشرف میشوند، از ایشان اجازه عزاداری میگیرند و پیراهن مشکی خود را در حرم تن میکنند. از آنجا که امام رضا(ع) بنیانگذار عزای سیدالشهدا(ع) به این صورت است، در میان مردم مشهد مرسوم بوده که از ایشان اذن عزا بگیرند.
وی افزود: چند سالی است این آیین در حرم مطهر رضوی به صورت مراسمی کامل و رسانهای با حضور شخصیتهای مختلف و هیاتهای مذهبی برگزار میشود. این مراسم با سخنرانی تولیت آستان قدس رضوی و مداحی و شعرخوانی برگزار میشود. در آغاز محرم مراسم تعویض تعویض پوش ضریح و پرچم گنبد مطهر نیز انجام میشود. در مناسبتهای عزا پرچم سیاه حرم مطهر به اهتزاز درمیآید که به معنای اعلام عزا در تمام شهر و کشور است.
معاون اماکن متبرکه حرم مطهر رضوی بیان کرد: در ماه محرم و صفر به مدت ۶۳ روز پرچم حرم مطهر سیاهرنگ است و در سوم ربیعالاول همراه با مراسمی پرچم تعویض میشود و عزاداران لباس عزا از تن درمیآورند. مراسم دیگر سیاه پوشی کامل حرم مطهر است که همزمان با اهتزاز پرچم سیاه در حرم آغاز میشود.
وی گفت: همچنین در مراسم اذن عزا به هشت هیات از هیاتهای مذهبی منتخب از سوی شورای هیئات مذهبی مشهد مقدس و حرم مطهر پرچم اهدا میشود. هیاتهایی که سابقه تشرف به حرم مطهر و عزاداری در آن را دارند. این هیاتها برای اجرای مراسم نیاز به مجوز شورای هماهنگی هیئات مذهبی شهر خود و سازمان تبلیغات اسلامی دارند و از نظر محتوا و نوع عزاداری تایید شدهاند. هر سال به تعدادی از هیاتها از میان هیاتهای شرکتکننده تعدادی پرچم اهدا میشود.
توکلی تصریح کرد: امسال به ۱۳۰ هیات شهرستانی و ۸۰ هیات مشهدی پرچم اهدا خواهد شد. از جایی که هیاتهای شهرستانی به سبب کرونا امکان حضور در مشهد برایشان فراهم نیست، پرچم اهدایی برایشان ارسال خواهد شد.
وی در خصوص برگزارکنندگان این مراسمها عنوان کرد: خدمه کشیک وقت مراسمها را اجرا میکنند. همچنین مراسم تعویض پوش و پرچم را سرکشیک وقت چند تن از خدام و هشت نفر از خدمه سادات برگزار میکنند.
انتهای پیام
نظرات