به گزارش ایسنا، متن بیانیه فراکسیون زنان و خانواده مجلس شورای اسلامی به مناسبت روز عفاف و حجاب به شرح زیر است:
«امروز سالروز قیام گوهرشاد است. گوهرشاد، بانوی تأثیرگذار و کنشگر اجتماعی عصر تیموریان بود که دست تقدیر چندین قرن بعد، یادگار او یعنی مسجد گوهرشاد را به سنگر حماسه حجاب در تاریخ ایران مبدل کرد. این روز در سالهای اخیر تحت عنوان «روز عفاف و حجاب» نامگذاری شده و میتواند فرصت مغتنمی برای ارزیابی سیاستگذاریها و برنامهریزیها در زمینه حجاب و عفاف باشد. از همین منظر، فراکسیون زنان و خانواده مجلس شورای اسلامی ضمن پاسداشت این روز و یاد و خاطره شهدای این قیام تاریخی، بر خود لازم میداند نکاتی را در رابطه با سیاستگذاری و اجرا در عرصه حجاب یادآور شود:
1- حجاب یک مقوله قانونی است و قانون در همه نظامهای حقوقی امری مطاع است. البته واقعیت و ماهیت حجاب برای زن ایرانی یک تجربهزیسته در تمام آنات و لحظات زندگی است؛ تجربهای که پیوندی عمیق با تاریخ و ساختار فرهنگی جامعه ایرانی دارد و بخش لاینفک هویت زن ایرانی است. زن ایرانی کنشگرانه و آگاهانه از گذشتههای دور نحوه پوشش و حجاب خود را بر اساس آموزههای اسلامی و هویت ایرانی و متناسب با زمینه فرهنگی، جغرافیایی، تحولات ذهنی و برای حفاظت از هویت زنانه خود برگزیده است؛ به طوری که کنشگری زن ایرانی در عرصههای سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و ... با این نماد هویت زن مسلمان ایرانی عجین شده است.
2- زن ایرانی همان زنی است که قبل از پیروزی انقلاب اسلامی بدون بخشنامه و دستور بر اساس آموزههای اسلامی و به خاطر عجینشدن هویت زنانهاش با حجاب، در تظاهراتها و راهپیماییها با این نماد هویتی خود شرکت میکرد و در دوران دفاع مقدس نیز با همین نماد به دفاع از این سرزمین پرداخت. بنابراین زن امروز در امتداد همان زن مبارز دیروز است و نمیتوان به راحتی ادعا کرد که زن امروز به یکباره خود را از گذشته، تاریخ و فرهنگ جامعه ایرانی رهانیده و تبدیل به زنی خارج از این عقبه فرهنگی شده است. هر چند در سایه غفلت متولیان فرهنگی ما و به خاطر تهاجم بیمهابا و بیوقفه فرهنگی دشمن، تلاشهای بسیاری صورت گرفته تا زنان ما را با گذشته هویتی خود دچار انقطاع کنند و آنها را از کنشگران فعال در این حوزه خارج کرده و ذیل رویکرد شیانگارگونه نظام سرمایهداری قرار دهند. اما این شکافها و چالشها را باید در گام اول با اقدامات فرهنگی مدیریت کرد.
۳- فهم این منطق جدید و درک پدیدارشناختی از زنان در نسبت با حجاب و همچنین درک سویههای نادرست و نشئتگرفته از تهاجم فرهنگی در این تحولات، در ساحت سیاستگذاری فرهنگی بسیار حیاتی و حائز اهمیت است و لازم است بیش از توجه به رویکردهای قانونی و ساختاری، در این عرصه با همت دغدغهمندان فرهنگی و اجتماعی، سیاستگذاریها و مداخلات دقیقی صورت گیرد. اقدام فرهنگی، حلقه مفقودهای است که هر چه جلوتر میرویم بیش از پیش خلأ آن را احساس میکنیم و بارها و بارها فعالان عرصه زنان و خانواده و کنشگران فرهنگی در این خصوص دغدغههای خود را بیان داشتهاند و ضروری است این توصیههای خیرخواهانه و دلسوزانه مورد توجه ساحت سیاستگذاری و اجرا قرار گیرد.
۴- از سوی دیگر نباید از کنار پروژه مهندسیشده ترویج ناهنجاری و قانونشکنی که ارتباط وثیقی با دشمنان مردم دارد و به دنبال رواج بیعفتی در جامعه و استحالهکردن هویت تاریخی زنان ایرانی است، گذشت و باید قانون را بی کم و کاست و اغماض در مورد این پروژه ضدایرانی اعمال کرد و حساب مدیران این پروژه که نماد اصلی جنگ نرم دشمنان ملت ایران علیه هویت ملی و اسلامی ماست را از عموم زنان عفیف جامعه ایرانی جدا نمود. به عبارت دیگر قانون را باید به شکل تام و تمام برای مهندسان پروژه بیهویت کردن زنان ایرانی پیاده کرد اما اگر با مظاهر قانونگریزی در مقوله حجاب در میان جامعه زنان که عمدتاً ناآگاهانه است نیز مواجه شدیم، از این جهت که حجاب حکمی الهی و قرآنی است و فلسفه وجودی آن برای حفظ کرامت و تأمین امنیت اجتماعی زنان بوده، بنابراین لازم است در مرحله اجرای حکم نیز به حفظ کرامت و امنیت زنان توجه شود. از این منظر باید معدود مجریان قانون که ناآگاهانه در حین اجرای قانون کرامت زنان را مورد توجه قرار نمیدهند، ملزم به حفظ کرامت زنان شوند و خود مرتکب رفتارهای غیرقانونی، خارج از قاعده انسانی و مخدوشکننده کرامت زنان نگردند.
5- نکته دیگر اینکه در دنیای امروز، لازم است توجه جدی و پیش بینی نسبت به ساماندهی مد و لباس صورت گیرد. جوان امروزی خواهان طرحهای خلاقانه و مبتکرانهایست. متأسفانه تاکنون نتوانستهایم در این زمینه اقدامی قابل توجه انجام دهیم و خلأ آن نیز مشهود است. فعالسازی این عرصه میتواند در پرکردن خلأ انواع پوشش، نظیر پوشش مناسب اجتماعی و محل کار نیز کمککننده باشد و سبب شود زنان و مردان در فضای اجتماعی و شغلی پوششی با قیمت مناسب و اقتصادی داشته باشند.
6 - در رابطه با مقوله حجاب، نظام مسائلی وجود دارد که لازم است به جمیع این مسائل که پیش از این به آنها اشاره شد توجه جدی مبذول شود. ضمن آنکه زن ایرانی در عرصه عمومی، علاوه بر حجاب، خواهان تأمین امنیت اجتماعی و حفظ کرامت است و لازم است سیاستگذاران با در نظر گرفتن دایرهای وسیعتر در نسبت با حجاب، به این دو مقوله توجه جدی داشته باشند و ما نیز در مجلس این امر مهم را پیگیری میکنیم.
و در نهایت، ضمن تأکید بر اجرای مصوبات قانونی توسط دولت به گونهای که در سطور بالا ذکر شد، تلاش برای گسترش زیست عفیفانه که البته زوایایی گستردهتر از توسعه مفهوم حجاب و پوشش دارد را بر خود لازم میدانیم.»
انتهای پیام
نظرات