دکتر رهام رفیعی، استاد تمام دانشکده علوم و فنون نوین دانشگاه تهران در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: امروزه اغلب صنایع بهمنظور تحقق خاستگاههای مهمی همانند کاهش وزن توأم با ارتقاء خواص استحکامی و عملکردی، کاهش مصرف انرژی، دوام و عمر بیشتر در برابر پدیدههای مختلف محیطی و بارگذاری خستگی، مقابله با هزینههای بسیار سنگین ناشی از خوردگی و سادگی فرآیند تولید و تعمیر و نگهداری، استفاده از کامپوزیت را در افق دید خود قرار دادهاند.
وی با بیان اینکه توسعه کاربردی صنایع کامپوزیت نیازمند توجه جدی به بحث تحقیق و توسعه کاربردی در این بخش و در راستای نیاز بخشهای مختلف صنعتی است، گفت: امروزه استفاده از کامپوزیتها در صنایع مختلف بهعلت مزایای منحصر بهفرد آنها همانند خواص مکانیکی و استحکامی زیاد، وزن پایین، مقاومت در برابر خوردگی، فرکانس طبیعی بالا و عمر مناسب در برابر پدیده خستگی رونق خاصی پیدا کرده است.
استاد دانشکده علوم و فنون نوین دانشگاه تهران افزود: توسعه فرآیندهای تولید نیز موجبات تولید قطعات کامپوزیتی مبتنی بر زمینه پلیمر را بهگونهای بسیار ارزانتر و کارآمدتر از سایر کامپوزیتها فراهم کردهاند. کامپوزیتهای پایه پلیمری بهعنوان مهمترین گروه کامپوزیتها در طیف گستردهای از صنایع مختلف استفاده میشوند. قلمرو کاربرد این دسته از کامپوزیتها تنها به صنایع رده بالایی چون صنایع «هوا – فضا» و نظامی محدود نشده، حتی در ساخت وسایل خانگی، وسایل ورزشی و قطعات رده پایینی چون وسایل بهداشتی نیز استفاده میشوند.
توسعه همهجانبه فناوری کامپوزیت، نیازمند تحلیل و تعمق چالشهای آن است
دکتر رفیعی ادامه داد: مزایای منحصر بهفرد مواد و سازههای کامپوزیتی، نه تنها باعث بکارگیری این فناوری در گستره وسیعی از صنایع مختلف شده است، بلکه در بسیاری از موارد، مرتفع شدن معضلات منتهی به بنبست، مرهون استفاده از مزایای رقابتی این مواد در مقایسه با مواد سنتی است.
وی در ادامه گفت: توسعه همهجانبه و یکپارچه فناوری کامپوزیت بهعنوان یکی از مهمترین صنایع با فناوری ردهبالا به همراه پتانسیلهای مستعد و متعدد موجود در کشور جهت بکار گذاشتن آنها، نیازمند تحلیل و تعمق چالشهای در پیشروی این فناوری در حوزههای مختلف علم و فناوری، سیاستگذاری و برنامهریزی است.
برگزاری «سومین کنفرانس کاربرد کامپوزیت در صنایع ایران» در تاریخ ۵ و ۶ بهمن
رئیس سومین همایش کاربرد کامپوزیت در صنایع ایران ادامه داد: از اینرو، بهمنظور ایجاد فرصتی برای تشریک مساعی دولتمردان و سیاستگذاران، صاحبان صنایع و دانشگاهیان فعال در این حوزه، دانشکده علوم و فنون نوین دانشگاه تهران به همراه آزمایشگاه تحقیقاتی کامپوزیت دانشکده علوم و فنون نوین، «سومین کنفرانس کاربرد کامپوزیت در صنایع ایران» را در تاریخ ۵ و ۶ بهمن ۱۴۰۱ برگزار میکند.
دکتر رفیعی خاطرنشان کرد: نظر به ضرورت فرهنگسازی و معرفی هرچه بهتر مزایا و زمینههای جذاب کاربری کامپوزیت در صنایع مختلف و جایگاه استراتژیک آن در افق سند چشمانداز ایران ۱۴۰۴، فرصت را مغتنم شمرده، از همه اساتید، محققان، دانشجویان و فعالان حوزه کامپوزیت در صنعت و دانشگاه برای شرکت در «سومین کنفرانس کاربرد کامپوزیت در صنایع ایران» دعوت بعمل میآید. امید میرود که مراکز مختلف صنعتی، دانشگاهی و تحقیقاتی در کشور با ارائه دستاوردهای علمی و صنعتی خود در این کنفرانس که فرصت مغتمی جهت اعتلای صنعت کامپوزیت در کشور است، زمینه برگزاری هرچه باشکوهتر این رویداد را فراهم آورند.
وی یادآور شد: هدف اصلی از برگزاری کنفرانس «علمی – صنعتی»، «کاربرد کامپوزیت در صنعت ایران»، ایجاد فضای مناسبی برای تبادل اطلاعات، یافتهها و رایزنی در خصوص همکاری مشترک بین صنعت و دانشگاه است.
عضو هیئت علمی دانشکده علوم و فنون نوین دانشگاه تهران در تعریف کامپوزیت اظهار کرد: کامپوزیت، ترکیب دو یا چند ماده با یکدیگر است، بهطوریکه بهصورت شیمیایی مجزا و غیر محلول در یکدیگر باشند و بازده و خواص سازهای این ترکیب نسبت به هر یک از اجزای تشکیلدهنده آن به تنهایی، در موقعیت فوقالعاده برتری قرار بگیرد.
دکتر رفیعی ادامه داد: کامپوزیت به دستهای از مواد اطلاق میشود که آمیزهای از مواد مختلف و متفاوت در فرم و ترکیب هستند و اجزای تشکیلدهنده آنها هویت خود را حفظ کرده، در یکدیگر حل نشده و با هم ممزوج نمیشوند.
وی با بیان اینکه کامپوزیتها به لحاظ نوع ماده زمینه(تقویتشونده) به سه دسته کامپوزیتهای زمینه فلزی، زمینه سرامیکی و زمینه پلیمری تقسیم میشوند، خاطرنشان کرد: کامپوزیتهای زمینه پلیمری ۹۵ درصد بازار را به خود اختصاص دادهاند و از حیث کاربرد مهمترین دسته هستند.
به گزارش ایسنا، مهلت ارسال مقاله به سومین همایش کاربرد کامپوزیت در صنایع ایران تا ۱۵ آبان ۱۴۰۱ تعیین شده است و علاقهمندان شرکت در این همایش میتوانند از طریق سایت کنفرانس به آدرس https://irancomp.ut.ac.ir مقالات خود را ارسال کنند.
انتهای پیام
نظرات