به گزارش ایسنا به نقل از ایمیدرو، سیدمهدی نیازی، در مراسم امضای تفاهم نامه چهار جانبه توسعه فناوریهای هوشمندسازی در بخش معدن و صنایع معدنی با بیان اینکه از ابتدای سال جاری، تعامل بسیاری مطلوبی میان نهادهای دولتی در راستای تحقق شعار سال (تولید؛ دانشبنیان و اشتغال آفرین) برای توسعه اقتصاد دانش بنیان برقرار شده است، اظهار کرد: طی این مدت، مجموعه آییننامههایی برای هر نهاد در حوزه فناوری، نوآوری و اقتصاد دانش بنیان تعریف شده و در برنامه اجرایی قرار دارد.
معاون هماهنگی و محیط کسب و کار وزارت صنعت، معدن و تجارت ضمن اشاره به اینکه وزارت صمت با توجه به ابعاد حوزه فناوری و نوآوری، از جمله نهادهای پیشران و پیشرو در توسعه اقتصاد دانش بنیان است، گفت: با توجه به شعار سال و تاکید وزیر، توسعه اقتصاد دانش بنیان در ۱۰ بخش طراحی شد. بخش معدن، از جمله این بخشها بوده و مقام معظم رهبری نیز در بیانات خود بر فعالسازی بخش معدن تاکید ویژه داشتهاند. وزیر صنعت، معدن و تجارت و معاون معادن و فرآوری مواد نیز این موضوع را مورد توجه قرار دادهاند. ایشان به ظرفیت معدن اشارهکردهاند. امید است که با استفاده از ظرفیتهای فناورانه مختلف، برنامههای جهشی را دنبال و عملیاتی کنیم.
وی موضوع تحقیق و پژوهش (R&D) را به عنوان حلقه مفقوده صنعت دانسته و افزود: زمانی میتوانیم در مسیر توسعه اقتصاد دانشبنیان گام برداریم که حوزه تحقیق و پژوهش را مورد توجه جدی قرار دهیم و هزینه مناسبی برای آن اختصاص دهیم تا بتوانیم از ظرفیت فراهم شده، استفاده مطلوب کنیم. با فعالسازی تفاهم نامه مشترک همکاری ذیل برنامه راهبردی و آییننامههای مصوب، میتوان گام های موثر در مسیر توسعه اقتصاد دانش بنیان برداشت.
معاون هماهنگی و امور کسبوکار وزارت صمت بابیان اینکه تعاملات خوبی از سوی دستگاهها و حوزههای اقتصادی در خصوص هوشمندسازی در حال شکلگیری است، گفت: در این حوزه مجموعه آییننامههایی در سطح دولت تدوین و برای هر دستگاه مجموعه تکالیفی تعریفشده و از این باب زوایای خوبی در اقتصاد ایجادشده است. وزارت صمت با توجه به ابعادی که در حوزه فعالیت خود دارد به حوزه دانشبنیان، کمک قابل ملاحظهای خواهد کرد و آنچه شرکتهای دانشبنیان باید انجام دهند، ارتباط با شرکتهای هم سو است.
نیازی افزود ضمن تأکید بر اینکه حوزه فناوری و نوآوری یکی از دستگاههای پیشرو است که میان فعالیتهایی که در این حوزه و حوزه دانشبنیان صورت میگیرد و همچنین بین شرکتهای دیگر ارتباط برقرار میکند، تصریح کرد: در وزارت صمت برنامهای با عنوان برنامه دانشبنیان حوزه صنعت و معدن و تجارت تدوین کرده و هدفگذاری دو ساله را برای آن در نظر گرفتهایم؛ همچنین 10 رشته فعالیت پیشران در این حوزه تدوینشده که ازجمله آن میتوان به بخش لوازمخانگی، الکترونیک، ماشینآلات، تجهیزات، مواد غذایی اشاره کرد و یکی از این حوزهها نیز حوزه معدن و صنایع معدنی است.
وی افزود: همکاران ما در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات با تیمی باهوش، اقدامات خوبی جهت توسعه فناوری و اطلاعات حوزه زیرساخت و امنیت فضای مجازی انجام دادهاند. ضمن اینکه بایستی این ظرفیتها را همافزا کرد. همچنین لازم است در حوزه معدن در بحث هوشمند سازی فعالیتهای معدنی در حوزه استخراج و بهره برادری، ظرفیتهای بالقوه این حوزه را بالفعل و عملیاتی کنیم. در بودجه امسال نیز در بحث تبصره ۱۸ و بند ص تبصره 6 قانون بودجه 1401، ظرفیت خوبی در نظر گرفته و پیشبینیشده و منبع مالی مناسبی اختصاص دادهشده تا بتوانیم حوزه معدن را تأمین مالی کنیم.
شایان ذکر است که عصر روز گذشته (چهارشنبه)، تفاهمنامهای جهت توسعه فناوریهای هوشمندسازی در بخش معدن با حضور چهار نهاد دولتی در محل وزارت صمت به امضا رسید. این تفاهمنامه همکاری راهبردی میان وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت ارتباطات، ستاد توسعه فناوریهای اقتصاد دیجیتال و ایمیدرو است. به موجب این تفاهمنامه هوشمند سازی حوزههای مرتبط مورد تأکید قرار خواهد گرفت.
هوشمندسازی در بخش معدن موردتوجه ویژه قرار گیرد
در ادامه این مراسم، رضا محتشمی پور- معاون معادن و فناوری مواد وزارت صمت- نیز ضمن اشاره به اینکه دو دسته مسئله در وزارت صمت وجود دارد؛ گفت: یک بخش جنس بنگاهی دارد و اثر آن را در تولید و بهینهسازی و بهرهوری و فعالیتهای اجرایی میبینیم و بخش دومی که با آن ارتباط داریم این نیاز را به ما دیکته میکند که در حوزه هوشمند سازی بایستی کارهای زیادی انجام داد. البته بخش معدن نیز از این قاعده مستثنا نیست. سالانه حدود ۵۰۰ میلیون تن محصولات معدنی در کشور تولید میکنیم که سه برابر آن عملیات معدنی است که این حجم هم در وزارت و هم اجرا نیاز به ارتقا دارد.
وی یادآور شد: 1000 معدن در سطح کشور با فناوری قدیمی پیش میرود که هم در عملیات و هم میزان برداشت معادن و همچنین به لحاظ ایمنی، این موارد نیاز به توسعه و هوشمند سازی دارد و امیدوارم در این تفاهمنامه منابع تمامی دستگاهها روی کار بیاید و خروجی ملی برای آن ببینیم.
هوشمند سازی حلقه اتصال تولید، بهرهوری و کاهش قیمت تمامشده است
وجیهالله جعفری- رئیس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) نیز در ادامه هوشمند سازی را حلقه اتصال دانست و گفت: هوشمند سازی در بحث بهرهوری و کاهش قیمت تمامشده و استفاده درست از امکانات اثرگذار خواهد بود. در سازمان توسعه، باید همافزایی و همگرایی با مجموعهها و دستگاههای اجرایی دیگر وجود داشته باشد، زیرا در این صورت اثر آن ملی خواهد بود.
در ادامه علی بابایی- مدیرکل دفتر فناوری و نوآوری وزارت صمت نیز ضمن تأکید بر اینکه مصادیق هوشمند سازی معادن با کار جمعی انجام شد، اظهار کرد: به جهت شکلگیری این تفاهمنامه مجموعهای از شرکتکنندگان خارج از بروکراسی کنار هم قرار گرفتند و کاری جمعی و مشترک صورت گرفت، ادامه این همکاری و هماهنگی نیز بسیار مهم است، زیرا مصادیق هوشمند سازی معادن با کار جمعی انجام میشود.
ایجاد تحول دیجیتال در بخشهای مختلف کشور
سیدمحمدامین آقا میری،-معاون فناوری و نوآوری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات- نیز در بخشی از این جلسه تاکید کرد که حوزه تحول دیجیتال بایستی در بخشهای مختلف کشور اتفاق افتد؛ چراکه با هوشمند سازی کارهای مردم راحتتر و با سهولت بیشتری پیش میرود. ضمن اینکه همواره شاهد بودهایم با همراهی و همدلی، خروجی خوبی در حوزههای مختلف اتفاق افتاده و در این حوزه نیز منتظر پیشرفت خواهیم بود.
حسین ملازاده- دبیر ستاد توسعه فناوریهای اقتصاد و دیجیتال و هوشمند سازی- نیز که در این جلسه حضور داشت، در ادامه گفت: حوزه معاونت علمی از حدود سه سال پیش برنامه ویژهای برای توسعه فناوری انقلاب صنعتی چهارم پیشگرفته که تمرکز خاصی روی فناوری و تولید هوشمند داشته و هوشمندسازی را نیز جز برنامههای مهم خود قرار داده است. امسال نیز بطور خاص یکی از سرفصلهای اصلی اقدامات، همین بحث هوشمند سازی است و در بخشها و دستگاههای مختلف و با کمک شرکتهای دانشبنیان و شرکتهای خصوصی پیشرفتهایم و آمادگی داریم درصورتیکه تجمیع تقاضا صورت گیرد، ریسک شرکتهای دانشبنیان را پوشش دهیم و ظرفیت بخش خصوصی را پایکار بیاوریم و هر جا احتیاج به توسعه محصول هست جلو برویم و کمک کنیم. این تفاهمنامه نباید تنها روی کاغذ بوده و باید اجرایی شود تا از این طریق زنجیره توسعه دانشبنیان در کشور شکل بگیرد.
قابل ذکر است که تفاهمنامه مذکور توسعه فناوری های هوشمندسازی در بخش معدن و صنایع معدنی را به عنوان یکی از مهمترین برنامههای توسعه دانش بنیان در این بخش بین ایمیدرو، ستاد توسعه فناوریهای اقتصاد دیجیتال، معاونت فناوری و نوآوری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و معاونت معادن و فرآوری مواد وزارت صنعت، معدن و تجارت هدف قرار داده است.
امضاکنندگان این تفاهم نامه، به ترتیب وجیهالله جعفری، رضا محتشمی پور، حسین ملازاده و محمدامین آقامیری بودهند. سیدمهدی نیازی، معاون هماهنگی و محیط کسب و کار وزارت صنعت، معدن و تجارت، امضاکننده نهایی این تفاهم نامه بوده است.
انتهای پیام
نظرات