• شنبه / ۲۱ خرداد ۱۴۰۱ / ۱۱:۴۳
  • دسته‌بندی: خبر بازار
  • کد خبر: 1401032114341
  • خبرنگار : 30188

مدرسه سعادت بوشهر؛ اولین مدرسه مدرن در جنوب ایران

مدرسه سعادت بوشهر؛ اولین مدرسه مدرن در جنوب ایران

بوشهر یکی از مهم ترین شهرهای جنوبی ایران است و همانند جزیره کوچکی می باشد که از یک طرف توسط رشته کوه های زاگرس و از سه طرف به خلیج فارس محدود شده باشد. این شهر در طول تاریخ و دوره های حکومتی مختلف از اهمیت زیادی برخوردار بوده، ازاین رو شاهد اتفاقات تلخ و شیرینی بسیاری بوده است و آثار تاریخی متعددی در آن وجود دارد. علاوه بر این بوشهر دارای جاذبه های طبیعی متنوعی است که بسیار زیبا هستند. از جمله جاذبه های گردشگری تاریخی بوشهر می توان به موزه دریانوردی بوشهر، منطقه محافظت شده نایبند، بندر سیراف، گنبد نمکی جاشک،عمارت ملک، آتشکده کوه موند، نخلستان های بوشهر و .. اشاره نمود.

به گزارش ایسنا به نقل از آس چارتر، در زمان قاجار بناهای زیادی در بوشهر ساخته شد که از بین آنها می توان به کاروانسرای مشیر الملک و مدرسه سعادت اشاره کرد. یکی از این جاذبه‌های تاریخی فوق العاده مدرسه سعادت بوشهر است که اولین مدرسه مدرن در جنوب ایران محسوب می شود. تا پایان این مطلب با آس چارتر با ما همراه باشید تا با این مدرسه تاریخی بیشتر آشنا شوید. برای سفر به بوشهر و بازدید از جاذبه های تاریخی این شهر شما می توانید بلیط چارتر مشهد بوشهر خود را از سایت آس چارتر تهیه نمایید.

تاریخچه مدرسه سعادت بوشهر

مدرسه سعادت توسط احمدخان دریابیگی در دوران قاجار در سال 1278 هجری شمسی احداث شد که اولین مدرسه نوین و از نظر تاریخی مادر مدارس جنوب ایران است. وی در آن زمان حکمران بوشهر و بنادر خلیج فارس و عمان بود. دریابیگی در ابتدای کار خود برای آموزش کودکان بی سرپرست و تهیدست خانه ی حاج محمد حسین صفر را برای تشکیل مدرسه اجاره کرد. قید مظفری به دلیل سیاست اداری احمد خان دریا بیگی بوده و به اعتبار آن و کمک های مالی و تدارکاتی مظفرالدین شاه قاجار برای ساخت این مدرسه کمک خواسته بودند، که دلیل مشهور شدن این مدرسه به نام سعادت مظفری به این خاطر است. با استفاده از چنین شرایطی احمد خان دریابیگی به خواست مردم همراه با شیخ محمدحسن سعادت و برادرش شیخ عبدالکریم اقدام به تأسیس و راه‌اندازی مدرسه سعادت بوشهر نمودند. که در آن زمان حواله ی به مبلغ 1000 تومان از طرف شاه قاجار به اداره گمرگ بوشهر جهت تکمیل ساختمان مدرسه تحویل داده شده بود که نشان دهنده این سیاست اداری بوده است. به این خاطر در ابتدای پس از تاسیس مدرسه سعادت، اهالی بوشهر هیچ واکنش مثبتی نسبت به تشکیل مدرسه نشان ندادند، و در مدت دو ماهی که از تاسیس آن گذشته بود یک نفر هم حاضر نشد فرزندش را به مدرسه بفرستد. به این دلیل مدرسه مورد انتقاد بدخواهان و بدگویان قرار گرفت. امابعد از مدتی اداره کردن مطلوب این نهاد آموزشی باعث شد تا سیل مشتاقان اندیشه و علم به این کانون توسعه پیدا کند به  و دو سال از عمر این مدرسه نگذشته بود که تعداد دانش‌آموزان از هفتاد نفر به چهارصد و پنجاه نفر افزایش یافت. این مدرسه پنجمین مدرسه ماندگار و تاریخی در ایران است.

دستاوردهای مدرسه سعادت

این مدرسه در طی حیات صد ساله خویش دستاوردهای ارزشمندی را در عرصه تاریخ ایران داشته است. و به یکی از قطب‌های مهم آموزشی آن روزگار در ایران تبدیل شد این مدرسه محل پرورش استادان، نویسندگان، شاعران، معلمان، نمایندگان مجلس، سفیران بوده است و همچنین تعداد بسیاری از شهیدان انقلاب اسلامی و جبهه و جنگ را تقدیم ایران نموده است. اولین معلمان این مدرسه آقایان محمدباقر بهبهانی، شیخ محمد حسین سعادت برادرش، شیخ عبدالکریم سعادت بودند. شعاع فعالیت‌های این مدرسه، شهرهای نجف، کربلا، کاظمین و سامرا را نیز شامل شده بود. و همچنین توجه سرزمین‌های امارات، بحرین، آسیای میانه، کویت، زنگبار و هند را نیز جلب خود کرده بود. پس از یک قرن فعالیت، ده‌ها نفر سیاستمدار، شاعر، نویسنده، مورخ، محقق و دانشمند علوم انسانی از آن فارغ‌التحصیل شدند. مردم بوشهر نیز برای قدردانی از مدرسه سعادت و موسسان و معلمان آن، روز 18 اسفند سالروز تاسیس این مدرسه را روز ملی بوشهر نامیدند. در آبان ماه 1378، کنگره صدمین سالگرد این مدرسه در بوشهر برگزار شد که حاصل آن حضور اندیشمندان بزرگ و تدوین کتاب‌های مهمی در خصوص مدرسه سعادت بود. مدرسه سعادت بوشهر به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران در تاریخ 11 بهمن 1378 با شماره ثبت 2578 به ثبت رسیده است. امروزه این مدرسه تاریخی تبدیل به مرکز فرهنگی تاریخی شده است و سالانه توریست های زیادی را به سمت خود جلب می کند.

مدرسه سعادت بوشهر؛ اولین مدرسه مدرن در جنوب ایران

مدرسه سازی دربوشهر

نهضت مدرسه سازی را در یک قرن پیش بدون اتکا به دولت قاجار در شهر بوشهر آغاز شد و مدرسه‌ ای کاملا غیرانتفاعی را در جنوب بنیاد کردند. قرن نوزدهم میلادی بندر بوشهر در زمینه مسایل اقتصادی و فرهنگی به پیشرفت‌های قابل ملاحظه‌ ای دست یافت و یکی معتبرترین بنادر تجاری جنوب ایران گردید. به همین خاطر در اوایل قرن بیستم میلادی،‌ عرصه‌ تحولات فرهنگی مهمی شد.

بخش‌های مدرسه سعادت

مدرسه سعادت دارای دو بخش است: بخش جدید که مختص دانش ‌آموزان است  و بخش تاریخی فرهنگی آن که بازدیدکنندگان می‌ توانند از این بخش تاریخی بازدید کنند. این بخش شامل اتاق‌هایی با عکس‌هایی از دانش ‌آموزان و مفاخر می باشد. در بخشی از مجموعه تاریخی فرهنگی این مدرسه همچنین گالری هنری سعادت واقع شده است که علاوه بر تماشای صنایع دستی و هنری، می ‌توانید از محصولات جذاب آن خریداری کنید.

مدرسه سعادت بوشهر؛ اولین مدرسه مدرن در جنوب ایران

مسیر دسترسی به مدرسه سعادت بوشهر

مدرسه سعادت بوشهر یا مدرسه سعادت مظفری مربوط به دوره قاجار است و در بوشهر خیابان امام روبروی میدان معلم واقع شده است.

انتهای رپرتاژ آگهی

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha