دکتر سید محمد جمالیان ۱۶ خردادماه در مراسم رونمایی از نسل جدید دستگاه توالی یاب ژنومی NGS و تشخیص قطعی عوامل عفونی نوظهور و نقایص و ناهنجاری های ژنتیکی در دانشگاه علوم پزشکی اراک اظهار کرد: تجهیزات آزمایشگاهی ویروس شناسی و نیروهای متخصص فعال در دانشگاه باعث شد که استان مرکزی در دوران کرونا عملکرد قابل قبولی داشته باشد و خوشبختانه از روزهای ابتدایی شیوع کرونا، استان این قدرت را داشت که ویروس را شناسایی و برای درمان برنامه ریزی داشته باشد.
وی تصریح کرد: این تجربه موفق در استان مرکزی باعث شد که وزارت بهداشت نگاه مثبتی به دانشگاه علوم پزشکی اراک داشته باشد و زمانی که سازمان جهانی بهداشت تجهیزات NGS برای ایران ارسال کرد، استان مرکزی از این تجهیزات بی بهره نماند.
جمالیان با اشاره به اینکه تجهیزات جدید این توانایی را ایجاد می کند که به سرعت واریانت های جدید ویروس را شناسایی کنیم، افزود: در کنار آن می توان سایر عوامل ناشناخته را با تجهیزات جدید شناسایی کرد. این دستگاه ها در حوزه بیوتروریسم و پدافند غیرعامل و بیماری های ژنتیکی نیز کاربرد دارد.
وی دستگاه های توالی یاب ژنومی NGS را جزو دستگاه های های تک و ساخت کشور انگلستان دانست و افزود: این دستگاه می تواند کمترین میزان ضریب اشتباه و بیشترین سرعت جوابگویی نمونه ها را داشته باشد.
رییس دانشگاه علوم پزشکی اراک بیان کرد: با وجود نیروهای مجرب و متخصص و تجهیزات روز دنیا، امیدواریم مرکز ویروس شناسی دانشگاه بتواند هر روز پرقدرت تر عمل کند، در حال حاضر با کمک این دستگاه، استان مرکزی می تواند به استان های همجوار نیز خدمات رسانی داشته باشد و نه تنها در مباحث درمانی بلکه در مباحث پژوهشی، بهداشتی و پیشگیری بویژه در حوزه اختلالات ژنتیک می تواند کمک کننده باشد.
به گزارش ایسنا، در این مراسم دانشیار ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی اراک نیز با اشاره به کاربردهای بسیار زیاد این دستگاه، گفت: به عنوان مثال در مبحث بیماری های عفونی، ویروس کرونا تغییرات و جهش های مختلفی داشت و این دستگاه این قابلیت را به ما می دهد که در کوتاهترین زمان اگر جهشی در یک ویروس مثل کرونا رخ داد، شناسایی شود و زمان پاسخ دهی بالا برود.
دکتر بهزاد خوانساری نژاد افزود: تکنولوژی این دستگاه بسیار جدید است و توانسته هزینه انجام تست را کاهش دهد و از نظر فیزیکی، فضای زیادی نیاز ندارد.
وی گفت: این دستگاه تغییرات ژنتیکی در انسان را نیز می تواند شناسایی کند و این قابلیت را دارد که برای تشخیص عوامل بیماری های ژنتیکی مورد استفاده قرار گیرد.
دکتر خوانساری نژاد اضافه کرد: سازمان جهانی بهداشت در مرحله اول، هفت دستگاه و در مرحله دوم دو دستگاه به ایران اختصاص داد که یک دستگاه به استان مرکزی داده شد و اکثرا این تجهیزات در تهران متمرکز شده است.
انتهای پیام
نظرات