• چهارشنبه / ۱۱ خرداد ۱۴۰۱ / ۱۲:۵۵
  • دسته‌بندی: انرژی
  • کد خبر: 1401031108325
  • خبرنگار : 71498

یک کارشناس مطرح کرد

چند نکته درباره تهاتر نفت با کالا

چند نکته درباره تهاتر نفت با کالا

چندی پیش وزیر نفت اعلام کرد که بیش از ۸۰ درصد پول نفت صادر شده به خارج از کشور به‌صورت ارزی و بقیه به شکل تهاتر با دارو و کالای اساسی دریافت می‌شود؛ موضوعی که هرچند به گفته کارشناسان می‌تواند گامی موثر باشد اما حل مشکلات موجود در این عرصه، نیازمند توسعه سرمایه‌گذاری و حل چالش‌هاست.

مرتضی بهروزی‌فر در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به وضعیت بازار نفت و نقش ایران در این بازار، اظهار کرد: حتی اگر این امکان وجود داشته باشد که بتوانیم پول نفت را با تهاتر وارد کشور کنیم، باید به این مساله توجه کرد که مشکل تنها با تهاتر حل نمی‌شود، تهاتر تنها در برخی موارد و شرایط خاص می‌تواند پاسخگو باشد.

وی با بیان اینکه اگر کالا را با شرایط خاص تخفیفات و مسائل دیگر به فروش برسانیم، هزینه‌هایی را تحمیل می‌کند بنابراین نفت باید با یک هزینه بالایی فروخته شود که حتی اگر با تهاتر هم بخواهد وارد شود، شرایط سختی خواهد داشت، گفت: این شرایط دشوار خواهد بود و باید ساز و کاری برای آن لحاظ کرد؛ یکی از این راه‌حل‌ها توسعه روابط با کشورهای دیگر است.

به گفته این کارشناس ارشد حوزه انرژی، نمی‌توان از این طریق صادرات را آنطور که باید توسعه داد، از طرفی نیز طبق گفته‌های وزیر نفت، به ۱۶۰ میلیارد دلار سرمایه برای توسعه صنعت نفت نیاز داریم و با برجام نیز به تنهایی نمی‌توان برای صنعت نفت سرمایه‌گذاری کرد؛ اگر ۸۰ میلیارد دلار در سال درآمد داشته باشیم، چهار و نیم درصد آن حدود ۱۱ میلیارد دلار می‌شود، یعنی باید ۱۶ سال روی درآمدهای نفت سرمایه‌گذاری کنیم تا برای توسعه، سرمایه‌گذاری کافی شده باشد.

بهروزی‌فر افزود: این در حالی است که نفت هزینه‌های دیگری نیز دارد و امکان اینکه فکر کنیم با برجام نیز تمام مشکلات صنعت نفت و اقتصاد حل می‌شود، امکان‌پذیر نیست؛ برای جذب سرمایه‌گذار و توسعه تکنولوژی و حل مشکلات اقتصادی نیازمند توسعه تعاملات هستیم.

وی با اشاره به افزایش روابط ایران با روسیه گفت: درحال حاضر روسیه نیز با مشکلاتی درگیر است و نفت خود را ۳۰ دلار زیر قیمت بازار با شرایط خاص می‌فروشد یعنی عملا بازار اروپا در حال بسته شدن به روی روسیه است و عملا این کشور برای فروش نفت خود دچار مشکل است.

آنطور که وزارت نفت اعلام کرده، مقایسه عملکرد وصول درآمدهای حاصل از صادرات نفت، میعانات گازی، گاز طبیعی، فرآورده‌های نفتی، محصولات پتروشیمی در دو ماه امسال نسبت به پارسال نشان می‌دهد وصول درآمدهای ارزی در فروردین‌ماه و اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۱ بیش از ۶۰ درصد بیشتر از مدت مشابه پارسال بوده است.

برای نمونه درآمدهای پتروشیمی که به سامانه نیما واریز شده در دو ماه نخست پارسال ۱.۵ میلیارد دلار بود که در دو ماه امسال به ۲ میلیارد و ۴۵۰ میلیون دلار رسیده است. همچنین از ابتدای شروع به‌کار دولت سیزدهم صادرات نفت ایران نسبت به قبل افزایش یافته و آنطور که جواد اوجی - وزیر نفت - اعلام کرده تا به امروز پول نفت فروخته شده در سررسیدهای خود وصول شده است.

به گفته وزیر نفت از ابتدای شروع به‌کار دولت سیزدهم توانسته هم‌زمان با افزایش دریافت پول نفت از مشتریان خود، قراردادهای جدیدی برای فروش نفت خام با سایر کشورها منعقد کند. همچنین بیش از ۱۲.۵ میلیارد دلار ارز حاصل از فروش محصولات پتروشیمی به سامانه نیما در سال گذشته واریز شد و اگر می‌خواستیم با روش دولت قبل به سمت فروش نفت برویم، معلوم نبود قیمت ارز چگونه بود.

وی  با بیان اینکه در سال ۱۴۰۰ بیش از چهار برابر بیشتر وصول مطالبات نسبت به سال ۱۳۹۹ در بخش صادرات گاز انجام شده است، اظهار کرد: پارسال ۴ میلیارد دلار وصول مطالبات در بخش گاز انجام شده، در حالی که این رقم در سال ۱۳۹۹ برابر با یک میلیارد و ۲۵ میلیون دلار بوده است.

اوجی با اشاره به مشکلات کشورهای همسایه در زمینه تأمین کالاهای اساسی بعد از تحولات روسیه و اوکراین گفت: خوشبختانه با توجه به فروش خوب نفت ما، امروز ذخایر خوبی در زمینه کالاهای اساسی داریم؛ از سوی دیگر با تأمین مستمر ارز توانستیم بازار ارز کشور را نیز کنترل کنیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha