به گزارش ایسنا، سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری اسلامی ایران به دعوت رسمی «هیثم بن طارق آل سعید» سلطان عمان صبح دوشنبه ۲ خرداد و در راس هیاتی بلندپایه، با بدرقه حجتالاسلاموالمسلمین محسن قمی معاون بینالملل دفتر مقام معظم رهبری، محمد مخبر معاون اول رئیسجمهور و جمعی از اعضای کابینه، تهران را به مقصد مسقط ترک کرد.
رئیسی پیش از ترک تهران و در فرودگاه مهرآباد در گفتوگو با خبرنگاران درباره اهداف سفر رسمی خود به عمان، با اشاره به اینکه در این سفر با مقدمات فراهم شده تفاهمنامههایی بین دو کشور به امضاء خواهد رسید، اظهار کرد: سفر بنده در راستای توسعه سیاست همسایگی دولت مردمی با کشورهای همسایه و منطقه اهمیت زیادی دارد و در مذاکرات خود توسعه روابط دوجانبه و منطقهای را پیگیری خواهیم کرد.
رئیس قوه مجریه پیش از ظهر دوشنبه با استقبال سلطان عمان وارد فرودگاه مسقط شد. سفر رئیسی به مسقط، اولین سفر رئیس دولت ایران به این کشور در دوره سلطان جدید عمان و پنجمین سفر خارجی وی پس از سفر به تاجیکستان، ترکمنستان، روسیه و قطر در ۹ ماه فعالیت دولت سیزدهم است.
پس از آن رئیس دولت سیزدهم در قصر العلم مسقط مورد استقبال رسمی «هیثم بن طارق آل سعید» سلطان عمان قرار گرفت. در مراسم استقبال رسمی، پس از قرار گرفتن رئیس جمهوری اسلامی ایران و سلطان عمان در جایگاه مخصوص، سرود ملی دو کشور نواخته شد و سپس روسای دو کشور از یگان تشریفات حاضر در مراسم سان دیدند و همچنین مقامات عالی رتبه همراه را به یکدیگر معرفی کردند. در این مراسم به افتخار رئیس جمهوری اسلامی ایران و هیئت عالیرتبه همراه ۲۱ گلوله توپ شلیک شد.
بعد از مراسم استقبال رسمی، روسای دو کشور در یک دیدار رسمی حاضر شدند و به گفتوگو پرداختند. پس از این دیدار ۱۲ سند همکاری میان مقامات ارشد دو کشور ایران و عمان در حوزههای انرژی، سیاسی، حمل و نقل، همکاریهای دیپلماتیک، روابط تجاری و اقتصادی، علمی، محیط زیست و ورزشی به امضاء رسید. این اسناد توسط وزرای امور خارجه، صنعت، معدن و تجارت، نفت، راه و شهرسازی و رئیس سازمان توسعه تجارت ایران و همتایان عمانی آنها به امضا رسید.
رئیس دولت سیزدهم در ادامه برنامههای این سفر با «فهد بن محمود آل سعید» معاون نخستوزیر عمان دیدار و گفتوگو کرد. رئیسی در این دیدار با تاکید بر اینکه باید ظرفیتهای متنوع مغفول مانده میان ایران و عمان احیا شود، خاطرنشان کرد: میزان تجارت، حمل و نقل و همکاریهای اقتصادی میان تهران و مسقط، به ویژه در حوزه انرژی و ترانزیت کالا حتما میتواند افزایش یابد.
معاون نخستوزیر عمان هم در این دیدار تصریح کرد: روابط ایران و عمان محدود به روابط اقتصادی و تجاری نخواهد بود و شامل بخشهای عمدهای چون تعاملات و همکاریهای سیاسی خواهد بود.
در پایان این دیدارها جمهوری اسلامی ایران و سلطنت عمان در بیانیه مشترکی تاکید کردند: «این سفر بر اساس پیوندهای مستحکم تاریخی میان دو ملت دوست و با هدف تقویت روابط پایدار دوجانبه و احترام متقابل بین سران و ملتهای دو کشور انجام شد که اصول دینی، برادری و حسن همجواری، آن روابط را مستحکم ساخته است.»
در بخشی از این بیانیه آمده است: «سران دو کشور بر اهمیت تلاش و کوشش مضاعف جهت تضمین امنیت و ثبات در منطقه و جهان و هماهنگی و رایزنی میان دو کشور در محافل مختلف منطقهای و بینالمللی در جهت تامین امنیت و ثبات منطقه و جهان، تأکید کردند.»
همچنین در بخش دیگری از این بیانیه عنوان شده است: «ریاست جمهوری اسلامی ایران و عالی جناب سلطان بر نقش مثبت و سازنده بخش خصوصی دو کشور تأکید کرده و ابراز امیدواری کردند فعالیتهای بخش خصوصی به افزایش حجم سرمایهگذاری و مبادلات تجاری بین دو کشور بینجامد. آنان همچنین از امضای موافقتنامهها و یادداشتهای تفاهم جهت نهادینهسازی همکاری در زمینه سرمایهگذاری، ورزشی، کشاورزی، شیلات، دامپروری، حمل و نقل دریایی، لجستیک، بنادر و نفت و گاز استقبال نمودند.»
رئیس دولت سیزدهم عصر دوشنبه در نشست با تجار و فعالان اقتصادی عمانی شرکت کرد. رئیسی در این نشست با تاکید بر اینکه اراده جدی بین تهران-مسقط برای گسترش تعاملات بهویژه با محوریت روابط اقتصادی و تجاری وجود دارد، خاطرنشان کرد: باید هر چه سریعتر مشکلات گمرکی برای تبادلات تجاری بین ایران و عمان بر طرف شود.
وی همچنین با اشاره به دیدار خود با سلطان عمان گفت: رفع مشکل حمل و نقل و پرداختهای پولی و بانکی در این دیدار مطرح و قرار شد این مسائل حل شود.
رئیس قوه مجریه در ادامه برنامههای سفر به عمان در جمع شماری از ایرانیان مقیم این کشور حاضر شد. رئیسی در این دیدار با اشاره به اینکه ایرانیان خارج از کشور از جمله هموطنان مقیم عمان همواره مسائل داخلی ایران را با حساسیت دنبال کردهاند، اظهار کرد: زمینه برای سرمایهگذاری امن با تضمین سرمایه و سود در ایران فراهم است و بهترین کسانی که میتوانند در ایران سرمایهگذاری کنند، ایرانیان خارج از کشور هستند.
رئیس دولت سیزدهم شامگاه دوشنبه پس از این سفری یک روزه به مسقط و دیدار و گفتوگو با سلطان عمان، این کشور را به مقصد ایران ترک کرد و نیمه شب به تهران رسید. سفری که سوغات آن امضای ۱۲ سند همکاری در حوزههای انرژی، سیاسی، حمل و نقل، همکاریهای دیپلماتیک، روابط تجاری و اقتصادی، علمی، محیط زیست و ورزشی و قول افزایش مبادلات تجاری و حجم سرمایهگذاری در دو کشور بود.
انتهای پیام