مطابق تبصره ۳ ماده ۲ قانون مزبور «ایجاد هر نوع اعیانی و حفاری و دخل و تصرف در بستر رودخانهها و انهار طبیعی و کانالهای عمومی و مسیلها و مرداب و برکههای طبیعی و همچنین در حریم قانونی سواحل دریاها و دریاچهها اعم از طبیعی و یا مخزنی ممنوع است مگر با اجازه وزارت نیرو.»
همچنین به موجب ماده ۱۳ آییننامه مربوط به بستر و حریم رودخانهها، انهار، مسیلها، مردابها، برکههای طبیعی و شبکههای آبرسانی، آبیاری و زهکشی مصوب ۱۳۷۹ «وزارتخانهها، مؤسسات و شرکتهای دولتی، شهرداریها و همچنین سازمانها و نهادهای وابسته به دولت مکلفند قبل از اجرای طرحهای مربوط به خود و صدور پروانه لازم بستر و حریم رودخانهها، انهار، مسیلها، مردابها و برکههای طبیعی را استعلام کنند. هر نوع تصرف در بستر و حریم منوط به موافقت کتبی و قبلی وزارت نیرو است. متخلفان از این ماده طبق مقررات موضوعه تعقیب و مجازات خواهند شد.»
رودخانهها شریانهای حیاتبخش برای ادامه حیات بشر هستند، بهطوریکه امروز به دلیل افزایش تقاضا برای ساخت در زمینهای حاشیه رودخانهها و مجاری آبی، روند تعرض به این محدودهها افزایش یافته است، این اقدام تهدیدی برای دسترسی به آب سالم و حفاظت از آن برای نسلهای آینده محسوب میشود.
چند سالی است که در مناطق مختلف بروجرد بهخصوص در ونایی و گلدشت که از مناطق گردشگری شهرستان هستند ساختوسازهای غیرمجازی صورت گرفته که اغلب آنها بهصورت سفرهخانه است.
اکثر این سفرهخانهها در حریم رودخانهها ساخته شدهاند که این امر باعث بروز مشکلات و مسائل مختلفی شده که باید هرچه سریعتر نسبت به ساماندهی آنها اقدام شود.
ساختوسازهای غیرمجاز باید تخریب شوند
حسین یاری رئیس آب منطقهای بروجرد دراینباره، اظهار کرد: آگاهی سازی به مالکان ساختوسازهای غیرمجاز با نصب بنر و پوستر اطلاعرسانی شده است.
وی تصریح کرد: از اول اردیبهشتماه مهلت ساختوسازهای غیرمجاز به اتمام میرسد و ساختوسازهای غیرمجاز باید تخریب شوند.
رئیس آب منطقهای بروجرد خاطرنشان کرد: مجوز دادستانی گرفته شده و ساختوسازهای حریم رودخانه آماده تخریب است.
یاری اضافه کرد: دستگاههای خدماترسان باید انشعابات این ساختوسازها را قطع کنند تا حکم اجرا شود.
صدور ۱۸۰ حکم قطعی تخریب ساختوساز غیرمجاز در بروجرد
جواد گودرزی رئیس جهاد کشاورزی بروجرد دراینباره، اظهار کرد: اکثر ساختوسازهای غیرمجاز در گلدشت رأی قطعی دارند و دستگاههای خدمات رسان باید انشعابات آب، برق و گاز آنها را قطع کنند.
وی تصریح کرد: تا زمانیکه انشعابات آنها قطع نشود مکانهای ساخته شده تخلیه نمیشوند و اگر انشعابات آنها قطع شود در زمان اجرای حکم مشکلی به وجود نمیآید.
رئیس جهاد کشاورزی بروجرد خاطرنشان کرد: ۱۸۰ حکم قطعی تخریب ساختوسازهای غیرمجاز در بروجرد صادر شده که از این تعداد ۱۰۰ حکم تخریب مربوط به منطقه گلدشت بروجرد است.
عدم تعهد دولت به سفرهخانههای که حریم رودخانه را تصرف کردهاند
محمدعلی گودرزی معاون سیاسی و اجتماعی فرمانداری بروجرد نیز دراینباره، اظهار کرد: مالکان سفرهخانههای ونایی آب رودخانه را آلوده و پسماندها را نیز در رودخانه رها میکنند.
وی تصریح کرد: سفرهخانههای مسیر رودخانه ونایی باید زیر نظر ادارات میراث فرهنگی و گردشگری، امور آب و جهاد کشاورزی بررسی و این مشکل باید قانونی رفع شود.
گودرزی خاطرنشان کرد: سفرهخانههای مسیر ونایی حریم رودخانه و راه را اشغال کردهاند، اگر سیلی در منطقه رخ دهد هیچ خسارتی توسط دولت به مالکان آنان ارائه نخواهد شد.
بسیاری از سفرهخانههای مسیر رودخانه ونایی غیرمجاز هستند
حجتاله یارمحمدی رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری بروجرد دراینباره، اظهار کرد: ونایی منطقه نمونه گردشگری معرفی شده و طرح مطالعاتی دارد.
وی تصریح کرد: برای این موضوع باید یک سرمایهگذار مشخص شود که صفر تا صد طرح گردشگری را سرمایهگذار انجام خواهد داد و این در حالی است که تاکنون هیچ سرمایهگذار برای ونایی و نظامآباد اتفاق نیفتاده است.
رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری بروجرد خاطرنشان کرد: هماکنون بسیاری از سفرهخانههای مسیر رودخانه ونایی غیرمجاز هستند، قرار شد افرادی که در منطقه ونایی فعالیت دارند یک تعاونی ایجاد کنند ولی متأسفانه اقدامی برای ایجاد تعاونی و مجوز انجام ندادهاند.
یارمحمدی اضافه کرد: تا زمانی که حاشیه امن برای فعالیت دارند هیچ اقدامی برای گرفتن مجوز انجام نمیدهند، سفر خانههای مسیر ونایی باید ملزم به گرفتن مجوز شوند وقتی پای مجوز در میان باشد حریم راه و رودخانه نیز آزاد میشود.
وی بیان کرد: طی ۵ الی ۶ سال اخیر این کار گسترش پیدا کرده است.
بازگشایی حریم رودخانه باید به نفع مردم باشد
یحیی عیدی شهردار بروجرد نیز دراینباره، اظهار کرد: اماکنی که ساختوساز غیرمجاز صورت گرفته نشانه کوتاهی مسئولان مربوطه بوده است.
وی تصریح کرد: اگر بناست مسیر رودخانه آزادسازی شود باید مردم از این آزادسازیهای بهرهمند شوند و ابتدا باید ساختوسازهای غیرمجازی که ویلا سازی کردهاند تخریب شود.
شهردار بروجرد خاطرنشان کرد: بازگشایی مسیر رودخانهها باید به نفع مردم باشد و مردم از طبیعت رودخانهها استفاده کنند، تخریب ساختوسازهای غیرمجاز حریم قانونی رودخانهها نیاز به مجوز ندارد.
وجود ۴۵ سفرهخانه در ونایی
امیر دبیریفر شهردار ونایی همچنین دراینباره، اظهار کرد: ۴۵ سفرهخانه در ونایی وجود دارد، این سفرهخانهها اشتغالزایی دارند و باعث جذب گردشگر میشود بیش از یک هزار و ۵۰۰ فرصت شغلی مستقیم و غیرمستقیم ایجاد کردهاند.
وی عنوان کرد: باید یک طرحی ایجاد و سفرهخانهها قانونمند و ضابطهمند شوند تا مانع جذب گردشگر و اشتغال در این منطقه نشود.
۴۱۸ مورد تخریب حریم رودخانه در بروجرد
امین گودرزی رئیس اداره راهداری و حملونقل جادهای بروجرد نیز دراینباره، خاطرنشان کرد: سال گذشته ۴۱۸ مورد تخریب حریم رودخانه در شهرستان اجرا شده است.
وی تصریح کرد: در حال حاضر همه احکام صادره مبنی بر آزادسازی حریم راهها در بروجرد اجرا شده و آمادگی همکاری کامل با سایر دستگاهها با استفاده از تجهیزات و امکانات راهداری برای آزادسازی حریم رودخانهها و راهها را داریم.
مردم بدانند تخریب ساختوسازهای غیرمجاز به نفع آنها است
مجید منعمی سرپرست فرمانداری ویژه بروجرد نیز دراینباره، اظهار کرد: آزادسازی حریم رودخانه گلرود باید جدی پیگیری و مصوبات جلسه باید عملی شود.
وی تصریح کرد: آمادهسازی افکار عمومی باید صورت گیرد و رسانهها باید مزایای آزادسازی حریم رودخانهها را برای مردم شرح دهند.
سرپرست فرمانداری ویژه بروجرد خاطرنشان کرد: افکار سازی رسانهای بسیار مهم است تا مردم بدانند تخریب ساختوسازهای غیرمجاز به نفع آنها است.
منعمی اضافه کرد: دستگاههای مرتبط با این موضوع هماهنگ باشند و تصرفات به نفع مردم انجام شود، باید مقدمات کار انجام و حریم رودخانهها فنس کشیها و دیوارکشیها در مسیر رودخانهها باید برداشته شوند.
وی بیان کرد: ادارات مرتبط بهصورت میدانی و عینی این موضوع را بررسی کنند و از همه امکانات دستگاهها استفاده شود و شهرداری، میراث فرهنگی و ادارات مرتبط با طرحهایی که ارائه میدهند، پس از تخریب ساختوسازهای غیرمجاز حریم رودخانه برنامهای برای رونق گردشگری در این مناطق داشته باشند.
سرپرست فرمانداری ویژه بروجرد با بیان اینکه تعلل در راستای تخریب ساختوساز غیرمجاز جایز نیست، افزود: اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از ساختوسازهای غیرمجاز انجام شود.
منعمی با اشاره به اینکه نظارت میدانی توسط دستگاههای مرتبط باید بهصورت مداوم انجام شود و این امری ضروری است، ادامه داد: میراث فرهنگی و گردشگری در مناطق گلدشت و ونایی طرحهای گردشگری تدوین کنند.
وی عنوان کرد: دستگاههای مرتبط اقدامات لازم را انجام و بهصورت مستمر گزارش آن را به مردم بدهند و بخشداریها نیز کار را مدیریت کنند تا نفع آن به مردم برسد.
هرگونه ساختوساز غیرمجاز در حریم و بستر رودخانه، جرم محسوب شده و از سوی دیگر این امر باعث بروز خطرات ناشی از طغیان رودخانه در بارندگیهای فصلی برای ساکنان میشود و باید زمانبندی و برنامهریزی دقیق جهت آزادسازی بستر رودخانه انجام شود.
انتهای پیام
نظرات