• چهارشنبه / ۳۱ فروردین ۱۴۰۱ / ۱۱:۵۲
  • دسته‌بندی: آمریکا و اروپا
  • کد خبر: 1401013119074
  • خبرنگار : 71415

نشست سازمان ملل درباره محدودیت «حق وتو»

نشست سازمان ملل درباره محدودیت «حق وتو»

نزدیک به ۴۰ کشور قصد طرح پیش‌نویس قطعنامه‌ای را در مجمع عمومی سازمان ملل دارند که هدفش پاسخگو کردن پنج کشور دارای حق وتو در شورای امنیت این سازمان، به هنگام به کارگیری این امتیاز است.

به گزارش ایسنا، به نقل از پایگاه وی.او.ای، این قطعنامه در صورت تصویب مجمع عمومی سازمان ملل را ملزم خواهد کرد به اینکه هنگامی که یکی از پنج عضو دائم شورای امنیت یعنی انگلیس، چین، فرانسه،‌ روسیه یا آمریکا، از حق وتوی خودشان برای جلوگیری از تصویب قطعنامه‌ای در شورا استفاده کنند، نشستی را برگزار کند.

لیختنشتاین که پیش برنده این طرح است، در توئیتر اعلام کرد که قرار است هفته آینده پشتیبان‌های این طرح رسما متن پیش‌نویس را به امید تصویب زودهنگامش در مجمع عمومی سازمان ملل مطرح کنند. دولت لیختنشتاین تصریح کرد: این قطعنامه یک گام معنادار در راستای قدرتمند کردن مجمع عمومی و تقویت چندجانبه‌گرایی است.

در بیانیه این کشور آمده است: پشتیبان‌های این طرح رسما هفته آینده پیش‌نویس قطعنامه را به کشورهای عضو ارائه خواهند کرد و این گام بعدی در این پروسه است. ما همه کشورها را تشویق می‌کنیم به این که از تصویب زودهنگام این قطعنامه حمایت و پشتیبانی و آن را دنبال کنند.

اخیرا مجمع عمومی سازمان ملل با برگزاری یک نشست ویژه اضطراری در واکنش به بحران جنگ در اوکراین، اقدام به مداخله در قبال این بحران کرد. این مجمع طی دو رای‌گیری، روسیه را از بابت این حمله محکوم کرده و خواستار آن شد که اجازه ورود کمک‌های انساندوستانه به اوکراین را بدهد. هر دو رای‌گیری بعد از آن رخ دادند که روسیه با حق وتویش یک بار جلوی برخورد شورای امنیت را گرفت و بار دوم نیز به استفاده از این حق وتو تهدید کرد.

مجمع عمومی سازمان ملل در سومین رای‌گیری خود در قبال جنگ اوکراین چندی پیش در اقدامی شدیدا نادر رای به معلق ساختن عضویت روسیه در شورای حقوق بشر سازمان ملل داد.

آمریکا اعلام کرد از اقدام لیختنشتاین در پیشبرد قطعنامه مذکور حمایت کرده و خودش از پشتیبان‌های آن است.

لیندا توماس گرینفیلد، سفیر آمریکا در سازمان ملل در بیانیه‌ای گفت، زمان‌هایی هست که یکی از پنج عضو دائم شورای امنیت به این تصمیم می‌رسد که یک قطعنامه خاص منجر به پیشبرد صلح و امنیت بین‌المللی نخواهد شد و برای آن از وتو استفاده خواهد کرد اما آنها باید آماده توضیح دادن درباره تصمیمشان باشند.

لیندا توماس گرینفیلد، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل متحد، در بیانیه‌ای گفت: آمریکا از الگوی شرم‌آور روسیه در سوءاستفاده از امتیاز حق وتو، در طی دو دهه گذشته، نگران است.

به گفته سفیر ایالات متحده در سازمان ملل، اگر قطعنامه پیشنهادی لیختنشتاین تصویب شود، گامی بلند در راستای پاسخ‌گویی، شفافیت و مسئولیت‌پذیری اعضای دائم شورای امنیت برداشته می‌شود.

خبرگزاری فرانسه در گزارش خود نوشت که قطعنامه پیشنهادی لیختنشتاین از حمایت ۵۰ کشور دیگر، از جمله آمریکا، برخورد است. در قطعنامه پیشنهادی لیختنشتاین از ۱۹۳ عضو مجمع عمومی خواسته شده تا «ظرف ۱۰ روز کاری، پس از اعمال حق وتو، جلسه‌ای برای توجیه شرایط استفاده از حق وتو برگزار کنند.»

از زمان نخستین مورد استفاده از حق وتو در ۱۹۴۶، مسکو تاکنون ۱۴۳ مرتبه، بسیار بیشتر از سایر اعضای دائم شورای امنیت، از حق وتو خود استفاده کرده است. آمریکا ۸۶ مرتبه، بریتانیا ۳۰ مرتبه، و چین و فرانسه هر کدام ۱۸ بار از «حق وتو» خود استفاده کرده‌اند. بریتانیا، ایالات متحده، فرانسه، چین و روسیه پنج عضو دائم «شورای امنیت» هستند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۱-۰۱-۳۱ ۱۲:۱۲

چرا؟ این نشست پس از 74سال اشغالگری رژیم منحوس اسرائیل علیه فلسطین برگزار نشد در حالیکه آمریکا همیشه از این رژیم کودک کش با حق وتو دفاع میکند......چرا؟پس از 20سال اشغالگری آمریکا برای افغانستان برگزار نشد؟ چرا؟ در مورد اشغالگری آمریکا در عراق و سوریه برگزار نشد؟ و چرا؟ برای کشتارهای دسته جمعی و جنایات جنگی در لیبی و سودان و....هم اکنون کشتارهای ائتلاف عربی علیه یمن مظلوم تشکیل و برگزار نشد؟...تا به حال سازمان ملل در خواب بوده؟!

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۳۱ ۱۴:۳۱

اولا دوست شما روسیه طبق آمار بیشترین استفاده از حق وتو را داشته و دوما همه باید از این طرح دفاع کنند چرا که امریکا را هم بابت استفاده از حق وتو در دفاع از اسرائیل پاسخگو می کند.

avatar

آقا رضا درست می گه امریکا فکر می کنم سه مرتبه از حق وتو برای محکوم نشدن اسرائیل استفاده کرد. ببینید این کارها بیهوده هست حق وتو را نمی شود گرفت چون باید هر پنج کشور بگن حق وتو از خودشان گرفته شود. ضمنا بخش خنده دار و اشک آور این مسئله این است که هر تصمیمی در مجمع عمومی گرفته بشه مثلا همین طرح پاسخگو بودن در زمان وتو کردن اعضای دائم شورا, باز اگر در مجمع عمومی تصویب شود برای قطعنامه شدن نیاز هست به شورای امنیت برود و به راحتی روسیه آن را وتو می کند. چون اصلا این کارها برای ضعیف کردن روسیه هست. اون 50 کشورم از پیاده نظام های امریکا هستند.اعضای سازمان ملل بازیشون گرفته یا از ساختار سازمان ملل اطلاع ندارند! هر تصمیمی بگیرند باز برای اجرا باید بره پیش روسیه و مشخصه که وتو می کنه و عملا این طرح حتی با تصویب مجمع عمومی یک کار بیهوده هست.