به گزارش ایسنا، به نقل از وبسایت روزنامه ساوت چاینا مورنینگ پست، وزارت خارجه چین اعلام کرد که پکن وضعیت سیاسی پاکستان را با دقت تحت رصد داشته است. ژائو لیجیان، سخنگوی این وزارتخانه گفت: ما به عنوان همسایه نزدیک و دوست سرسخت پاکستان به اتحاد و همکاری با اسلامآباد برای حفاظت از وضعیت کلی ثبات و توسعه در این کشور ادامه میدهیم.
وی افزود: فارغ از اینکه اوضاع سیاسی در پاکستان چه تغییراتی بکند، چین در وفاداری خود به سیاست دوستانه در قبال پاکستان مصمم خواهد بود.
نظرات این سخنگو در حالی مطرح شد که روز گذشته (دوشنبه) مجلس ملی پاکستان نخستوزیر جدید این کشور را برگزید. این پس از آن اتفاق افتاد که در اواخر روز شنبه، این مجلس به عمران خان رای عدم اعتماد داده و وی را از نخستوزیری برکنار کرد.
عمران خان که چهار سال در قدرت بود، نخستین نخستوزیر پاکستان بود که بدین شکل برکنار شد.
اکنون شهباز شریف، رهبر ائتلاف اپوزیسیون در دولت عمران خان و رهبر شاخه نواز حزب «مسلم لیگ پاکستان» برای نخستوزیری این کشور انتخاب شده است. او همچنین برادر نواز شریف است که سه دوره نخستوزیر پاکستان بود.
رابطه چین - پاکستان برای پکن از اولویت بالایی برخوردار بوده و سنگ بنای سیاست خارجه اسلامآباد است.
با توجه به این که این دو کشور از دهه ۶۰ میلادی روابط باثبات و اعتماد استراتژیک مشترک قدرتمندی داشتهاند، ناظران روابط این دو کشور معتقدند که تغییر قدرت در اسلامآباد تاثیر چندانی بر روابط اسلامآباد و پکن نخواهد داشت.
یک استاد دانشگاه در حوزه مطالعات آسیای جنوبی میگوید: چین در همه سطوح روابط خوبی با پاکستان دارد. اینکه چه گروهی در پاکستان قدرت بگیرد تاثیر چندانی بر این رابطه نخواهد گذاشت.
یک محقق موسسه مطالعات بینالمللی شانگهای نیز خاطرنشان کرد، شهباز شریف - که قبلا سروزیر یا رئیس دولت استانی استان پنجاب بوده است - تجربه رسیدگی به مسائل مربوط به کریدور اقتصادی چین - پاکستان را دارد.
کریدور اقتصادی چین - پاکستان پروژهای عظیم به ارزش ۶۲ میلیارد دلار و زیرمجموعه طرح ابتکاری «کمربند و جاده» چین است.
پنجاب، به عنوان دومین استان بزرگ و ثروتمندترین و موثرترین استان پاکستان، میزبان تعدادی از پروژههای این کریدور اقتصادی است، مانند نیروگاه ۱۳۲۰ مگاواتی زغال سنگ، نیروگاه خورشیدی قائد اعظم و نیروگاه آبی در دست ساخت کاروت.
انتخاب شریف در حالی صورت میگیرد که اقتصاد پاکستان درگیر بدهی بوده و سعی میکند سقوط نکند و پاکستان در بحرانی بهسر میبرد که مقصر آن را مدیریت نادرست عمران خان میدانند. این کشور همچنین درگیر تورمی است که از همهگیری کرونا ناشی شده است.
به قدرت رسیدن شهباز شریف همچنین در حالی اتفاق افتاد که درگیری عمران خان با ارتش قدرتمند و بانفوذ پاکستان در جبهههای مختلف از جمله سیاست خارجه عمیقتر شد. پاکستان از زمان استقلال در سال ۱۹۴۷، چندین دهه توسط ارتش اداره شد. بسیاری از نخبگان و کهنهکاران نظامی پاکستان از دیرباز اعمال تعادل میان قدرتهای بزرگ را ترجیح دادهاند، اما عمران خان این تناسب را بههم زده و علاوه بر نزدیکتر شدن به چین و روسیه، علنا به انتقاد از سیاستهای آمریکا در منطقه پرداخته بود.
هفته گذشته نیز عمران خان آمریکا را به توطئه برای برکناری خود از طریق برگزاری جلسه رای عدم اعتماد در مجلس این کشور متهم کرد. چند روز بعد فرمانده کل ارتش پاکستان گفت کشورش به دنبال گسترش روابط با چین و آمریکاست.
انتهای پیام
نظرات