• سه‌شنبه / ۹ فروردین ۱۴۰۱ / ۲۰:۳۲
  • دسته‌بندی: گلستان
  • کد خبر: 1401010602153
  • خبرنگار : 50491

روایتی از نصب و برچیدن المان «تنها باهم»؛

مطالبه ای که به فرجام رسید/ نمونه یک مطالبه گری درست در گرگان

مطالبه ای که به فرجام رسید/ نمونه یک مطالبه گری درست در گرگان

ایسنا/گلستان حواشی مربوط به اِلمان «تنها با هم» که نصب‌نشده در شهر گرگان برچیده شد نشان داد که اگر مردم و رسانه ها در کنار هم برای فرهنگ ناب خود یک صدا شوند می توانند به خواسته خود رسیده و برای مسئولان تصمیم سازی درستی کنند.

فرهنگ همان هوایی است که جامعه با آن نفس می کشد اما گاهی اوقات غفلت و انفعال مسئولان به ویژه دستگاه های فرهنگی به جایی می رسد که یا راه تنفس جامعه سخت می شود و یا آنقدر وضعیت فاجعه‌بار می شود که دیگر نفس بالا نمی آید.

اهمیت فرهنگ آنقدر بالا است که مقام معظم رهبری بارها در بیانات خود بر ضرورت توجه به مقوله فرهنگ تاکید کردند و حتی در جایی فرمودند که «فرهنگ و صف آرایی فرهنگی در مقابل دشمن آن چیزی است که بنده هم اگر در راه آن کشته شدم، احساس می کنم که در راه خدا کشته شده ام(۱۳۷۸/۰۹/۲۳)»، با وجود تأکیدات مؤکد امامِ امت به حوزه فرهنگ اما باید گفت حال و روز این حوزه آنقدر هم خوب نیست و ولنگاری های فرهنگی و برخی اقدامات ضدفرهنگی از سوی برخی از ارگان ها و دستگاه های اجرایی حاکی از آن است که کمیت حوزه فرهنگ لنگ است، متأسفانه هر از چند گاهی اقداماتی از سوی برخی مسئولان و یا دستگاه های اجرایی انجام می شود که احساسات پاک مردم مؤمن و خداجو را خدشه دار می کند و  پای رسانه های معاند را به آن ماجرا باز می کند.

اِلمانی که خود مروج بدحجابی است!

اخیرا و در آستانه ایام نوروز در مسیر ناهارخوران گرگان المانی از سوی شهرداری گرگان نصب شد که مورد اعتراض فعالان مجازی و مردم متدین و ولایی گرگان قرار گرفت چراکه این المان سنخیتی با مناسبات فرهنگی و مذهبی شهر دارالمومنین گرگان و پوشش عمده زنان فرهیخته و عاشق میهن در این شهرستان نداشت و خود به نوعی مروج فرهنگی مغایر با فرهنگ ناب اسلامی بود، در این المان از بانویی رونمایی شد که در فضای مجازی غرق شده و پوشش مناسبی ندارد. هر چند باید بر این نکته تاکید کرد که اولویت امروز کشور قطعا تنها موضوع حجاب نیست و قطعا روایت این ماجرا نیز معنایش اولویت بخشیدن به این موضوع نیست و از سویی دیگر نیز حجاب تنها برای بانوان نبوده و همانطور که قرآن دستور داده هم چشم فرو بستن و هم حجاب به آقایان سفارش شده است.

اما اگر بخواهیم روایت ماجرا را به عنوان یک ناظر روایت کنیم باید گفت پس از نصب این المان، در پی اعتراضات مردم متدین و فعالان فرهنگی و مذهبی، مدیرکل امور اجتماعی استانداری گلستان نیز در توئیتی نوشت صدای اعتراضات به حق رسانه ها شنیده شد و به دستور دادستان این المان از شهر گرگان برچیده شد.

«دسته گل» شهرداری گرگان به دست مسیح علی‌‎‌نژاد رسید/ رسانه های معاند کاسه‌های داغ‌تر از آش

در کنار تاکید بر این نکته که باید وقوع این رفتارها توسط کارشناسان بررسی و از زوایای متعدد مورد توجه قرار بگیرد، اما به نظر می رسد برچیده شدن این المان از سطح شهر گرگان به مذاق  خوش نیامد و در حالی که رسانه های محلی به هویت زدایی فرهنگی و عدم توجه به ریشه و تاریخ مذهبی شهری که لقب دارالمومنین را یدک می کِشَد معترض بودند برخی افراد با هوچی گری، انتقاد رسانه های محلی و فعالان فرهنگی مذهبی شهر گرگان را نادیده گرفتند و تنها به ظاهر این المان که مروج بی حجابی بود بسنده کرده و تلاش کردند با دو قطبی سازی و خط کشی و مرزبندی میان مردم با دو مفهوم باحجاب و بدحجاب به نوعی از آب گل آلود ماهی خود را بگیرند.

گرچه رسانه های معاند می خواستند رسانه های معترض را به نهادهایی خاص ارتباط دهند و از این آب گل آلود برای خود ماهی بگیرند اما بصیرت مردم شهر دارالمومنین گرگان دست آنها را از فضای ملتهبی که به وجود آوردند کوتاه کرد و توطئه آنها را ناکام گذاشت.

فراتر از آن این مسئله موجب عصبانیت برخی فعالان فرهنگی مذهبی شهر گرگان شد، آنها می گویند چرا مسئولان شهری با ندانم‌کاری موجب خشنودی رسانه های معاند شده و اصلاً بیت المال در نگاه مسئولان چه جایگاهی دارد؟ چرا باید بدون تدبیر هزینه بیت المال را صرف کاری کنند که بدون نگاه کارشناسی در نهایت بی نتیجه بماند و به هدر برود؟ قطعا می شد با مشورت گرفتن از کمیته فرهنگی شورای شهر و برخی فعالان فرهنگی و هنری شهرستان تصاویر بهتری را برای این مجسمه انتحاب کرد.

در همین راستا فعالان فرهنگی و مذهبی شهر گرگان پیشنهاد دادند مسئولان شهر برای جلوگیری از چنین اتفاقاتی، کمیته ای فرهنگی تشکیل دهند تا از نگاه های سلیقه ای که با فرهنگ اصیل مردم گرگان زمین سنخیت ندارد جلوگیری کنند.

جای خالی توجه به گردشگری مذهبی

پیش از این نیز فعالان مذهبی شهر به حرمت شکنی شورای اسلامی شهر گرگان در شب شهادت حضرت رقیه(س) معترض بودند و حتی این اعتراضات موجب تجمع هیئت های مذهبی مقابل پارلمان شهری گرگان شد، پس از آن نیز در جشنواره پاییز هزاررنگ حرکات موزون برخی از بانوان در رویدادی که بنا بود ترویج فرهنگ اصیل گرگان نباشد موجب اعتراض بسیاری از فعالان اجتماعی رسانه ای و فرهنگی و مذهبی شهر شد.

البته عملکرد شهرداری گرگان تنها مختص این دوره نیست و در زمان مدیریت شهرداران گذشته نیز موضوعاتی مانند حذف نام شهدا از کوچه های شهر واکنش جامعه ایثارگری و مردم مؤمن شهر گرگان را به همراه داشت و این مسائل نشان‌ می دهد خشت اول گر نهد معمار کج،تا ثریا می رود دیوار کج.

مسئله دیگری که فعالان رسانه ای در اعتراضات خود به آن اشاره داشتند عدم توجه به گردشگری مذهبی شهر گرگان به عنوان یک اقدام ایجابی و غیرسلبی در برابر فشارها و تهاجم فرهنگی غرب است، این شهر دارای امامزادگان واجب التعظیم متعددی از برادران علی بن موسی الرضا(ع) است که مورد استقبال بسیاری از مسافرانی است که به صورت عبوری از گرگان عازم زیارت امام مهربانی ها می شوند اما متأسفانه نگاه به گردشگری گرگان در نزد برخی مسئولان در تقابل با گردشگری مذهبی است و حتی برخی مسئولان پا را فراتر گذاشته و تقویت گردشگری مذهبی را مانعی برای توسعه گردشگری شهر گرگان می دانند، مصداق این نگاه را می توان به نادیده گرفتن اماکن مذهبی در رویدادها و جشن های نوروزی به عینه مشاهده کرد، با وجود آنکه بارها صحبت از برگزاری نوروزگاه در چنین اماکنی مطرح شده ولی در عمل چنین اتفاقی نیفتاده است، حتی مدیریت شهری در اماکن مذهبی و متبرکه ارائه سرویس نوروزی ندارد.

چطور می شود از گردشگری مذهبی سخن گفت اما این اماکن از سرویس بهداشتی محروم باشند و یا مسیرهای عبوری به اماکن متبرکه از روشنایی کافی برخوردار نباشند این در حالی است که این اماکن در قلب گرگان و در بافت تاریخی گرگان قرار دارند و برای رسیدگی ضعیف به آن بهانه ای مطرح نیست.

یکی از پایگاههای محلی استان گلستان در این باره نوشت:«روزی گرگان بوی عطر یوسف را می‌داد، زائرانی که به پابوس امام مهربانی‌ها مشرف می‌شدند محال بود که به امامزادگان واجب التعظیم این شهر که برادران علی بن موسی الرضا(ع) محسوب می‌شوند ادای دین نکنند و به پابوسی آن‌ها نروند اما رنگ و لعاب شهر دارالمؤمنین این روزها تحت جریان گرگانیسیم قرار دارد، کسی این روزها از بی‌حجابی‌های النگدره سراغ نمی‌گیرد، کسی هم نمی‌پرسد در عمارت‌های رضاخانی و قاجاری این شهر چه محصولی به نام فرهنگ گرگان زمین عرضه می‌شود. پرده آخر عبور از معنویت شهری نیز با رونمایی شهرداری گرگان از المان «تنها باهم» کلیدزده شد در حالی که مسئولان فرهنگی در عید گردشی و سفرهای معنوی و زیارتی سیر می‌کنند و این در حالی است که دیگر معجر از شهر دارالمؤمنین افتاده است.»

اعتراض فعالان فضای مجازی به اِلمان شهرداری گرگان

برخی فعالان فرهنگی و رسانه ای نیز نسبت به این اتفاق سکوت نکرده و نسبت به آن واکنش نشان دادند.

یکی از فعالان فضای مجازی در این باره نوشت: عکسی منتشر شد که شهرداری مثلاً انقلابی گرگان مجسمه ای از یک خانم بدحجاب درست کرده که با اعتراض مردم متدین شهردار اعلام کرد مجسمه اصلاح خواهد شد حالا دو سوال از شورا و شهرداری گرگان؛ 1. تا کی قرار است شورا و شهرداری مثلاً انقلابی اشتباهات سهوی ضددین انجام دهد؟ 2.شورای شهر در ابتدا اعلام کرد برای حفظ بیت‌المال آمده حالا سوال این است که هزینه اصلاح مجسمه از جیب شخصی مقصرین پرداخت خواهد شد یا بیت المال، شورا و شهرداری اعلام کند.

«دسته گل» شهرداری گرگان به دست مسیح علی‌‎‌نژاد رسید/ رسانه های معاند کاسه‌های داغ‌تر از آش

توضیحات شهردار گرگان درباره المان «تنها با هم»

موج انتقادات و گلایه های مردمی و فعالان فرهنگی مذهبی «محمدرضا سبطی»، شهردار گرگان را به واکنش وا داشت، در گزارش مرکز اطلاع‌رسانی روابط عمومی شهرداری گرگان آمده است: «در تمامی ادوار آثار هنری به کنار از مباحث زیبایی‌شناسانه نگاهی انتقادی و گفتمانی داشته‌اند. به این معنا، اثری که در بستر فرهنگ یک جامعه شکل می‌گیرد به کنار از ساختار فرمی بصری باید رویکردی مفهوم انگارانه و آشنا زداگونه داشته باشند.

این اثر (تنها با هم) به زبانی استعاره نمایی از زندگی معاصر را نشان می‌دهد که انسان در این عصر در قابی کوچکتر به نام رسانه مسخ شده است، روابط خانوادگی، نوع پوشش و حضور در اجتماع تحت تأثیر رسانه به سمت و سوی خلاف اخلاقیات جامعه گرایش پیدا می‌کند. این اثر (تنها با هم) جایگاه فضای مجازی در زندگی روزمره را به چالش کشیده است. انتخاب شخصیت‌ها از قشر جوان جامعه بوده است که در معرض بیشترین هجوم تأثیرات مخرب فضای مجازی می‌باشند و همچنین عید نوروز که نمادی از همبستگی و در کنار هم بودن می‌باشد، در این اثر به خاطر رسانه و فضایی مجازی تنها شدن آدم‌ها را نشان می‌دهد. (حتی زن و شوهری که در کنار هم نشسته‌اند) در آخر با تأکید یادآور می‌شویم که این اثر در نفی این شیوه زندگی می‌باشد نه در تأیید آن که کاملاً در ساختار کار نشان داده شده است.»

حکایت تلخ اقدامات ضدفرهنگی نشان می دهد اگر قرار است مسئولان شهری و فرهنگی از بروز چنین رویدادها و پیامدهای شوم شهری حلوگیری کنند باید به غیرت دینی اهتمام داشته باشند همانطور که مقام معظم رهبری عامل نجات کشور در بزنگاه های مختلف از جمله جنگ تحمیلی و دفاع هشت ساله ملت ایران را غیرت دینی برشمردند.

مطالبه گری درست نتیجه می دهد

امروز یکی از مصادیق غیرت دینی عدم سکوت مسئولان فرهنگی شهر و رسانه های مدعی اندیشه های دینی، مذهبی و فرهنگی استان گلستان است، دیگر وقت آن است که متولیان حوزه فرهنگ و مسئولان فرهنگی از خواب زمستانی خود بیدار شوند و برای مقابله با جنگ نرم دشمن سنگر بگیرند تا دست فرهنگ متجاوز را از سر اعتقادات و هویت ایرانی اسلامی‌مان کوتاه کنند،  سکوت متولیان فرهنگ و رسانه های مدعی اندیشه های دینی و مذهبی استان گلستان در این اتفاق تلخ و گزنده اِلمان شهرداری گرگان پذیرفتنی نیست. 

اما آنچه در کنار همه این تیرگی ها روشنی خاصی داشت یک مطالبه گری درست میان مردم و فعالان فرهنگی و اجتماعی و شنیدن صدای آنها توسط مسئولان بود که نشان داد می توان بدون بی احترامی و خط کشی های سیاسی و جناحی موضوعی را مطالبه کرد و تا فرجام آنها را پیگیری و رصد کرد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha