افشین کلاهی در گفت و گو با ایسنا، گفت: در حال حاضر نزدیک به ۷هزار شرکت دانش بنیان در کشور ایجاد شده و این به معنای آن است که این تعداد شرکت توسط معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ارزیابی شدند و گواهینامه دانش بنیانی برای کالا و خدمات آنها صادر شده است.
وی با بیان اینکه تعدادی از شرکتها در پارکهای علم و فناوری، مراکز رشد و نوآوری و شتابدهندهها مستقر شدهاند، اظهار کرد: علاوه بر اینها تعداد ۶ تا ۷ هزار استارتآپ در حوزههای فناورانه فعال هستند.
کلاهی ادامه داد: بر اساس آمارها این شرکتها حدود ۴۰۰ هزار شغل ایجاد کردند که در این مشاغل افراد متخصص کشور که اکثر آنها جز نخبگان و تحصیلکردههای دانشگاهی هستند، مشغول به فعالیت هستند و توانستهاند توانمندیهای خود را نشان دهند.
رییس مجمع تشکلهای دانش بنیان میزان گردش مالی شرکتهای دانش بنیان را ۳۰۰ میلیارد تومات ذکر کرد و یادآور شد: برآورد میشود که اقتصاد دانش بنیان سهم یک تا ۲ درصدی از تولید ناخالص ملی کشور داشته باشد که البته این میزان سهم زیادی نیست از این رو لازم است تا یکی از اهداف حاکمیت، دولت و کشور این باشد که سهم اقتصاد دانش بنیان از تولید ناخالص داخلی کشور افزایش یابد.
وی خاطر نشان کرد: خوشبختانه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، وزارت علوم، تحقیقات و فناور، صندوق نوآوری و شکوفایی و سایر نهادهای مربوط در حوزه دانش بنیانها خوب عمل کردند و سیاستگذاریهای صورت گرفته در این حوزه، خوب بوده و هر چه زمان گذشته است، این سیاستگذاریها بهتر شده و اکنون زیست بوم نوآوری و فناوری در کشور ایجاد شده است.
کلاهی، این زیست بوم نوآوری و فناوری شکل گرفته در کشور را ترکیبی از نهادهای دولتی، تشکلهای بخش خصوصی، شرکتهای دانش بنیان، استارتآپها و همچنین مجموعههایی چون سرمایه گذاران خطر پذیر و سایر مجموعههایی دانست که برای ایجاد این اکوسیستم موثر بودهاند.
رئیس کمیسیون کسبوکار دانشبنیانِ اتاق بازرگانی ایران با اشاره به نامگذاری سال جاری با عنوان سال "تولید؛ دانشبنیان، اشتغالآفرین"، با طرح این سوال که در با این نامگذاری، چه باید کرد، افزود: به نظر من زمان آن رسیده است که شرکتهای دانش بنیان خود را در فضای عمومی جامعه و اقتصاد کشور نشان دهند چون آنها این توانایی را دارند و باید این فرصت به آنها داده شود و فضا را برای آنها ایجاد کنیم.
کلاهی، با ابراز تاسف از اینکه فضای کسب و کار در کشور فضای مناسبی نیست، خاطر نشان کرد: موانع و مشکلات بسیاری برای فعالان کسب و کارهای ایرانی وجود دارد به گونهای که رتبه ما در فضای کسب و کارهای جهانی، رتبه مناسبی نیست.
وی با بیان اینکه این مشکلات در فضای کسب و کارها شامل همه شرکتها میشود، اظهار کرد: این چالشها برای شرکتهای دانش بنیان و استارتآپها بیشتر است؛ چرا که این شرکتها ایدههای نویی دارند و باید به سرعت ایدههای خود را عملیاتی کنند و در این میان عامل "زمان" میتواند موجب موفقیت آنها شود.
کلاهی، اضافه کرد: از این رو مساله بهبود فضای کسب و کار مساله بسیار مهمی است و حتما باید در جهت ساده سازی آن اقدام شود و این در حالی است که شاهدیم دستوالعملها و تصمیمات یک شَبه و بدون در نظر گرفتن نظر فعالان اقتصادی گرفته و جاری و متاسفانه اجرایی میشود.
وی تاکید کرد: اینها مواردی است که بارها و بارها گفته شده ولی متاسفانه ادامه دارد و شاهد هستیم که مدیرانی میآیند و میخواهند راههای رفته شده را امتحان و حرفهایی که بیشتر شعاری هستند را اجرایی کنند در حالی که امکان اجرا شدن آنها وجود ندارد، بنابراین دچار مشکل میشوند.
کلاهی با تاکید بر اینکه شرکتهای دانش بنیان و استارتآپها بیشتر از هر چیز نیاز به فضای مناسب کسب و کار دارند تا با سرعت کارهای خود را اجرایی کنند، ادامه داد: مساله دیگر آن است که سهم اقتصاد دانش بنیان از تولید ناخالص ملی افزایش یابد که برای تحقق این امر راهکارهای مختلفی وجود دارد که یکی از آنها وارد کردن نوآوری و فناوری به شرکتهای بزرگ است.
وی اضافه کرد: اینکه چگونه میتوانیم فناوری را در شرکتهای بزرگ عملیاتی کنیم،لازم است تا از مدیرانی که این شرکتها را به موفقیت رساندند، بهره ببریم.
رییس مجمع تشکلهای دانش بنیان حفظ و صیانت از نیروهای انسانی متخصص را از دیگر مسایل مهم در سال مزین به نام "تولید؛ دانش بنیان، اشتغال آفرینی عنوان کرد و گفت: متخصصترین افراد کشور در حوزههای دانش بنیانی و فناوری مشغول به فعالیت هستند و برای این افراد بیشتر از آنکه مسایل مالی مهم باشد، مشاهده نتیجه کارشان اهمیت دارد. برای این افراد مهم است که مشکلی از جامعه را حل کنند و در کشور دیده و فهمیده شوند ولی متاسفانه در کشور، فضای دیدن شدن این افراد فراهم نیست و به بهانههای مختلف سعی میشود تا این افراد چهره نشوند.
وی اضافه کرد: علاوه بر آن متاسفانه طرحهای محدود کننده و سیاستهایی که بیشتر جنبههای بازدارنده دارند تا جنبه تشویق کننده، ارائه میشود.
این فعال حوزه فناوری با تاکید بر اینکه چنین رویکردهایی بیشتر موجب دلسرد شدن قشر جوان کشور میشود یادآور شد: به نظر من این بسیار مهم است که در اتخاذ سیاستها به دنبال سیاستهای بازدارنده نباشیم و این در حالی است که همه ما می دانیم که طرح ها و لوایح مختلفی در بخشهای مختلف به صورت بازدارنده وجود دارد.
وی اضافه کرد: این امر حتی در مواردی که به درستی این سیاستهای بازدارنده اتخاذ شده باشد، در کل جو ناامیدی را ایجاد میکند و این امر موجب خواهد شد که جوانان از کشور مهاجرت کنند و در سرنوشت و آینده کشور موثر نخواهند بود.
کلاهی با بیان اینکه در هر تصمیم گیری باید تصویر بزرگتر آینده کشور مد نظر باشد، گفت: از این رو لازم است تصمیمات به گونهای اتخاذ شود که نیروی انسانی را از دست ندهیم و جوانانی که میتوانند برای کشور گامی بردارند، برای کشور نگهداریم.
انتهای پیام
نظرات