حمیدرضا صفوی، امروز (چهارشنبه، ۱۸ اسفندماه) در نشست علمی- تخصصی چالشها و فرصتهای منابع طبیعی و محیط زیست ایران که در دانشگاه صنعتی اصفهان برگزار شد، اظهار کرد: در حال حاضر بشر به واسطه توسعه، تخریبهایی در محیط زیست و به خصوص در زمینه منابع طبیعی ایجاد کرده است.
وی با بیان اینکه تخریب محیط زیست جز مسائل مهم و ضروری است که باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد، افزود: متاسفانه امروز خسارات بسیاری به منابع طبیعی اعم از خاک، آب و هوا وارد کردهایم و بیشتر سودجویانه از منابع طبیعی بهره برده ایم. امروز مسئله مهم این است که شرایط محیط را بهبود ببخشیم و مسائل توسعهای و تخریب محیط زیست جز مشکلات اساسی است که با آن دست به گریبان هستیم.
این استاد دانشگاه صنعتی اصفهان ادامه داد: در کشور منابع آب سطحی و زیرزمنی به شدت تهدید شده و عوارض و خطراتی همچون فرونشست، پیشروی بیابانها و آبهای شور را به همراه داشته که ناشی از بهره وری بی رویه از منابع طبیعی ما بوده است.
صفوی اففزود: اگر تالابهای ما در حال خشک شدن هستند، با انقراض گونههای جانوری و گیاهی روبرو هستیم، همه ناشی از توسعه بیرویهای است که ایجاد کردهایم. از سویی دیگر، آلودگی و هوا و ریزگردها نیز مشلاتی به لحاظ زیستی ایجاد کرده است.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه صنعتی اصفهان تاکید کرد: در این میان، نگاه به منابع طبیعی نباید انسان محور باشد و اگر از خشکی تالاب سخن میگوییم، نگاهمان باید به طبیعت باشد.
صفوی ادامه داد: بسیاری از ذخائر ما در حال نابودی است که باید بتوانیم به طبیعت کمک کنیم. برای پیگیری مسائل زیست محیطی باید نگاه را از انسان محوری به طبیعت محوری باز گردانیم.
به گفته این استاد دانشگاه، اگر طبیعت زبان داشت، حرف های بسیاری نثار ما میکرد، اما باز هم در مسائل محیط زیست نگاه ما این است که آسیبها را به خودمان کمتر کنیم و نگاهی به طبیعت نداریم.
نورالله میرغفاری، رئیس دانشکده مهندسی منابع طبیعی دانشگاه صنعتی اصفهان نیز برگزاری این نشست را به مناسبت هفته منابع طبیعی و ورود به قرن جدید، اعلام کرد و گفت: در آیین و سنتهای ملی و مذهبی ما دورههایی مانند هفته، دهه، چهلم و هزاره معانی و پیامهای خاص خود را دارد و صرفا تاریخ زمانی نیستند. مهمترین پیامی که از این تاریخ ها درمیابیم این است که فرصتی برای بازنگری و بازاندیشی در جنبههای مختلف زندگی اجتماعی و فردی هستند.
وی افزود: با بررسی قرنی که گذشت در میابیم، در جامعهای بودهایم که ایلاتی وعشایری و با سطح شهرنشینی پایین اداره میشد و به تدریج دستخوش تغییرات و تحول شد و کم کم شاهد شکل گیری ساختارهای جدید در این جامعه شدیم.
این استاد دانشگاه ادامه داد: سطح سواد به تدریج در جامعه افزایش پیدا کرد و دست اندازی به محیط زیست از شروع قرن چهاردهم سرعت بیشتری پیدا کرد. تحولات توسعهای و مدرنیته جدید که در کشور شکل گرفت، منجر به وضعیتی است که اکنون در پایان قرن شاهد آن هستیم که در عین پیشرفتها، تبعات منفی نیز به همراه داشته است.
میرغفاری گفت: در حال حاضر یکی از دغدغهها و نگرانیهای جامعه امروز ما محیط زیست و تخریب هایی است که به منابع طبیعی وارد کردهایم. متاسفانه در طی سالها، رویکردها فرصت طلبانه و سودجویانه بوده و محیط زیست را دچار چالش کرده است.
وی با تاکید بر اینکه شناخت مسیر طی شده یکی از ابزارهایی است که با اصلاح رویکردهای نادرست می توان کمک بسیاری به محیط زیست کند، تصریح کرد: یکی از اهداف اصلی این همایش شناخت مسیر طی شده و ارزیابی اشتباهات و پیدا کردن راهی برای اصلاح آن است.
میرغفاری گفت: وارد قرنی میشویم که در کنار چالشهای موجود فرصتهای کم نظیری نیز دارد. جامعه در قرن جدید در مقایسه با قرن گذشته با تفاوتهای بیشتری روبرو است؛ سطح آموزش و سواد بالا رفته و ظرفیت علمی گستردهای وجود دارد. نسل جون مطالبهگر موتور محرکه جامعه ما است و تجربیات جهانی را در اختیار داریم.
وی افزود: یکی از رسالتهای دانشگاهها و به خصوص دانشکدههای منابع طبیعی، ارزیابی علمی، دقیق و هدفمند تحولات رخ داده و پیدا کردن راه حلی صحیح برای رفع مشکلات است تا با بازنگری رویکردها به منابع طبیعی کمک کنیم.
انتهای پیام
نظرات