• سه‌شنبه / ۱۷ اسفند ۱۴۰۰ / ۰۱:۱۱
  • دسته‌بندی: لرستان
  • کد خبر: 1400121713036
  • خبرنگار : 50177

گردوغبار؛ تیر آخر بر پیکر نیمه‌جان زاگرس

گردوغبار؛ تیر آخر بر پیکر نیمه‌جان زاگرس

ایسنا/لرستان دانشیار دانشگاه لرستان گفت: حجم بالای گردوغبار در شرایط رطوبت خاک و پوشش گیاهی این فصل، هشداری برای بهار و تابستانی پر از ریزگرد است.

دکتر رحیم ملک‌نیا در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: رخداد روزهای اخیر در سطح زاگرس، تداوم بحران گذشته و هشداری برای زاگرس و زاگرس‌نشینان بود بطوریکه شب با بارش باران تمام و صبح با بارش خاک از آسمان شروع شد؛ شبی که بهاری بود و صبحی که نمایی مشابه فیلم‌­های آخر زمانی داشت.

وی ادامه داد: در این روزها وقوع پدیده گردوغبار، بخش وسیعی از زاگرس را در برگفت، به گونه‌ای در برخی مناطق همانند ایلام، شدت گردوغبار چنان بود که منجر به تعطیلی مدارس و ادارات شد و شرایطی همانند بحران کرونا را ایجاد کرد، این اتفاق در زمانی رخ داد که مناطق گرمسیر داخل و کشورهای همسایه در شرایط بهاری و مناطق سردسیرتر در وضعیتی زمستانی قرار دارند.

حجم بالای گردوغبار، هشداری برای بهار و تابستانی پر از ریزگرد است

این دانشیار دانشگاه لرستان  با بیان اینکه حجم بالای گردوغبار در شرایط رطوبت خاک و پوشش گیاهی این فصل، هشداری برای بهار و تابستانی پر از ریزگرد است، خاطر نشان کرد: وقوع این پدیده در بخش وسیعی از زاگرس و تداوم آن می­‌تواند منجر به پیامدهای گسترده­ای شود؛ این پیامدها بدون شک تنها در سطح زاگرس محدود نشده و می‌تواند سایر بخش­‌های کشور را تحت تاثیر قرار دهد.

عضو هیات علمی گروه آموزشی مهندسی منابع طبیعی جنگلداری دانشگاه لرستان بیان کرد: گردوغبار که باعث صدمه و خسارت همزمان به سلامت انسان و طبیعت می‌شود، در کنار اثرات مستقیم بهداشتی و اقتصادی بر زندگی ساکنین کشور و به طور خاص منطقه زاگرس، دارای اثرات غیرمستقیمی است که نباید از آن چشم‌پوشی کرد.

ملک‌نیا با تاکید براینکه تهدید حیات پوشش گیاهی زاگرس در اثر ریزگردها، قطعه اول دومینو­یی است که می­‌تواند کل کشور را در برگیرد، ادامه داد: زوال در زاگرس  که سال­هاست دامن جنگل‌­های غرب را گرفته است، دلایل متعددی دارد که یکی از این دلایل، گردوغبار است.

با زوال پوشش گیاهی زاگرس، حفاظت از خاک و تامین آب کشور دچار شرایطی بحرانی خواهد شد

وی افزود: با زوال پوشش گیاهی زاگرس، حفاظت از خاک و تامین آب کشور دچار شرایطی بحرانی خواهد شدکه این شرایط با تاثیر بر کشاورزی و معیشت مردم، تشدید شده و در نهایت منجر به بروز مسایل اجتماعی همچون بیکاری، فقر و مهاجرت خواهد شد و نتیجه این وضعیت، بر تمام کشور تاثیرگذار است.

عضو هیات علمی دانشگاه لرستان با اشاره به اینکه وابستگی کشور به آب زاگرس، جمعیت ساکن در این منطقه، حفاظت از خاک در منطقه­‌ای که هم‌اکنون نیز شرایط فرسایش خاک بحرانی دارد، در کنار اهمیت ژئوپولتیکی زاگرس، شرایطی را فراهم آورده است که موکول کردن حل این بحران از امروز به فردا،   دیر است، خاطر نشان کرد: ریزگردها با دو منشا داخلی و خارجی، گاه و بی­گاه، مهمان ناخوانده طبیعت و مردم زاگرس است و حل این موضوع نیاز به اقداماتی دارد.

ملک‌نیا با تاکید براینکه در موضوع ریزگردهای داخلی، مهمترین اقدام حفاظت، احیا و توسعه پوشش گیاهی و پیروی از اصول توسعه پایدار است، گفت: پیروی از این اصول باعث خواهد شد که طبیعت و پوشش گیاهی قربانی توسعه ناپایدار نشده و زمینه برای ایجاد کانون‌­های ریزگرد داخلی از بین برود.

حل معضل ریزگردها با منشا خارجی، نیازمند اقدامات فراملی و سیاسی است

عضو هیات علمی گروه آموزشی مهندسی منابع طبیعی جنگلداری دانشگاه لرستان با تاکید براینکه حل معضل ریزگردها با منشا خارجی، نیازمند اقدامات فراملی و سیاسی است، عنوان کرد: این نوع ریزگرد که از کشورهای همسایه یا حتی دورتر، وارد کشور می­‌شود، محصول تغییر اقلیم و اقدامات توسعه­‌ای این کشورهاست.

وی اظهار کرد: لازم است که ضمن توجه به موضوعات تغییر اقلیم، از اهرم دیپلماسی، نهادهای محیط زیست و سیاسی بین‌المللی، برای ممانعت از اقدامات بحران آفرین کشورهای همسایه در بروز ریزگرد، استفاده کرد.

ملک‌نیا بیان کرد: همانگونه که تغییر کاربری، از بین بردن پوشش گیاهی و دستکاری در چرخه هیدولوژی داخلی، باعث ایجاد ریزگرد در درون مرزها می­‌شود، این شرایط در کشورهای اطراف نیز می­‌تواند منجر به ایجاد کانون­‌های ریزگرد در این کشورها شود که مقصد آنها، کشور ماست.

این دانشیار دانشگاه لرستان تاکید کرد: تاثیرات منفی این ریزگردها با هر منشایی، نیاز به اقدام فوری دارد؛ بنابراین لازم است که همزمان در مقیاس ملی و بین المللی، اقداماتی را برای کاهش و قطع این فاکتور مخرب انجام داد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha