یوسف امینی در اختتامیه دومین دوره جشنواره کالاها و محصولات فرهنگی خراسان رضوی که همزمان با هفتمین دوره جایزه ملی فیروزه دوشنبه، ۱۶ اسفند ماه، در مشهد برگزار شد، اظهار کرد: از آغاز فراخوان جشنواره تعداد ۴۶۵ شرکتکننده آثار خود را در سامانه ثبت کردند. در فرآیند پالایش و داوری ۸۰ شرکتکننده به بخش نهایی راه یافتند و در پایان سه نفر موفق به کسب مقام برتر و ۱۰ نفر نیز شایسته تقدیر شناخته شدند.
وی در خصوص اهمیت فرهنگی و اقتصادی جشنواره فیروزه گفت: این رویداد و اقداماتی مشابه آن به دلیل بازسازی سلیقه فرهنگی مردم و نیز ایجاد پیوند میان هنر و اقتصاد بسیار ضروری و موثر است.
امینی افزود: یکی از نشانههای فرهنگ عمومی جامعه کالاهای مصرفی مردم است. سبک پوشش، رفتار، کلام و اشیای محیط زندگی همه در دایره فرهنگ عمومی تعریف میشود. اقداماتی نظیر جشنواره فیروزه از طریق احیای هنر و فرهنگ بومی ایران به ارتقا و بهبود فرهنگ عمومی جامعه کمک میکند.
وی تصریح کرد: با توجه به اهمیت اقتصاد مقاومتی در منظومه فکری مقام معظم رهبری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در راهبردهای طراحی شده برای تحقق این مهم مساله اقتصاد هنر را به طور جدی در دستور کار قرار داده است. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سالهای گذشته کوشیده برای فرهنگ و هنر جایگاهی در حوزه اقتصاد تعریف کند. به این منظور در زمینههای مختلف سینمایی، فرهنگی، هنری و ادبی چند رویداد مهم به اجرا درآمده تا پیوندی میان فرهنگ و هنر با اقتصاد برقرار شود. جشنواره فیروزه در این راستا رویکرد مستقیمتری دارد و میکوشد گرهی از رابطه فرهنگ و هنر با اقتصاد بگشاید.
قائم مقام اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی در خصوص اهمیت و ضرورت اجرای برنامههایی مانند جشنواره فیروزه بیان کرد: در نظریات جامعهشناسی و سیاست فرهنگ جامعه رشد یافته و پویا جامعهای است که در مرحله اول نیازهای فرهنگی خود را بشناسد و در مرحله دوم برای رفع این نیازها برنامه تعریف کند. جشنواره فیروزه رویدادی است که در پسزمینه فعالیت هنری نیازهای فرهنگی جامعه را شناسایی و برای رفع این نیازها برنامه تعریف میکند. این برنامهها ارائه پیشنهادها و راهبردهایی عینی در زمینه نوع مصرف کالای فرهنگی است.
وی یادآور شد: تجربه تاریخی نشان داده اگر ما برای نیازهای فرهنگی جامعه خود برنامهای نداشته باشیم، دیگران برای ما تصمیم خواهند گرفت. برای نمونه در حوزه رسانه هر جا کمبود و غفلتی وجود دارد، دیگران مطابق با سیاستها و اقتضائات خود برای ما کالای فرهنگی تهیه کردهاند و منتظر تصمیم ما نماندهاند.
امینی با بیان اینکه اقوام مختلف ایران تنوع فرهنگی و بومی بسیار غنی دارند، خاطرنشان کرد: یکی از رویکردهای جشنواره فیروزه توجه به تنوع فرهنگی اقوام ایرانی بوده است. البته نباید در فرهنگ بومی گذشته متوقف شویم.
وی با تاکید بر ضرورت نوسازی فرهنگ سنتی عنوان کرد: اگر الگوها و کالاهایی را که در پسزمینه فرهنگ تاریخی ایران حیات داشته، به همان شکل کهن به بازار عرضه کنیم، برای نسل امروز جذابیتی نخواهد داشت.
به گفته قائم مقام اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی یکی از اهداف اصلی جشنواره فیروزه بهروزرسانی فرهنگ غنی و پشتوانه بومی اقوام ایرانی در هماهنگی با سلیقه کنونی و جذابیتهای روز بوده است و طراحان و مجریان جشنواره فیروزه کوشیدهاند با استفاده از ظرفیت تنوع فرهنگی اقوام کالاهای جدید را با خاطرات فرهنگی گذشته پیوند بزنند و به نیاز مخاطبان پاسخ دهند.
امینی تصریح کرد: این رویکرد در سالهای اخیر در حوزه سیاستهای کلان فرهنگی کشور به طور جدی مورد توجه بوده است.
وی با بیان اینکه بازارپردازی فرهنگی یا نمایشگاه الگونما زمینه مناسبی برای عرضه محصولات سنتی و بومی است، گفت: هدف بازارپردازی فرهنگی این است که الگوهای زیباییشناختی خلاق و اصیلی برای جامعه، تولیدکنندگان و مصرفکنندگان تعریف کند و محصولات تولیدی را به شکل انبوه به دست مخاطب برساند.
وی با اشاره به ضرورت بازاریابی برای محصولات فرهنگی گفت: ایدهپردازان هنری و فرهنگی در مباحث نظری بسیار غنی هستند و موضوعات را در سطح تئوری به خوبی طراحی و حلاجی میکنند اما متاسفانه در بازاریابی و تبدیل ایده به محصول تجربه کمتری دارند. این نارسایی اخیرا در دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی کشور و استان و هم در معاونت فرهنگی و رسانه اداره کل ارشاد اسلامی خراسان رضوی در بخشهای مختلف مورد توجه جدیتری قرار گرفته است. امیدواریم در این راستا اقدامات و رویدادهای موثری انجام گیرد و ایدهها و الگوهای فرهنگی به محصولات مصرفی تبدیل شود.
قائم مقام اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی با اشاره به شعار سال ۱۴۰۰ در خصوص مانعزداییها گفت: دولت به طور جدی در این راستا اقداماتی به انجام رسانده و همه دستگاهها را موظف کرده تا ۱۸ اسفند ماه فرایند صدور مجوز برای کسبوکارها را تسهیل کنند و موانع را از سر راه کارآفرینی و تولید بردارند.
امینی ابراز امیدواری کرد امسال و سال آینده خوبی برای حوزه فرهنگ و هنر به وجود آورد تا هنرمندان، نخبگان، مدیران موسسات، علاقهمندان به تولیدات فرهنگی و هنری و صنایع خلاق بتوانند آرزوها و طرحهای خود را به اجرا درآورند و از این رهگذر در اقتصاد فرهنگ و هنر تحول آفرین باشند.
انتهای پیام
نظرات