سعید باستانی در گفتوگو با ایسنا در رابطه با برخی رفتارها و گفتارهای نامتعارف صورت گرفته از سوی تعدادی از نمایندگان اظهار کرد: دلایل زیادی در رابطه با رفتارهای این چنینی وجود دارد. یک بخشی از آن بحث نوع انتخاب است. زمانی که فردی برای حضور در انتخاباتی نامزد میشود، مردم با توجه به برخی از مقتضیات به وی رای میدهند. برای مثال فکر میکنند اگر آن فرد تحصیلات بالایی داشته باشد، مشکلات حل خواهد شد. در حالی که میزان تحصیلات برای حل این قبیل مشکلات تاثیری ندارد.
وی با بیان اینکه باید شرایط انتخاب نمایندگان متفاوت شود، ادامه داد: بهگونهای که افراد قبل از ورود به مجلس امتحان خود را به لحاظ عملکردی، توانمندی، مردمداری، اخلاق و رفتار اثبات کرده باشند. بنابراین یک قسمتی مربوط به نحوه ورود است و آن شرایط "عصاره ملت بودن" و آن التزاماتی که گذاشته شده است، لحاظ نمیشود.
این نماینده سابق مجلس اضافه کرد: بخش دیگر این است که این افراد با یک شرایط دیگری وارد میشوند و سپس ناگهان به عنوان نماینده مجلس به لحاظ منصبی تبدیل به یک فردی دارای مقام بالا میشوند که همتراز با جایگاه وزیر است. برخی از این افراد چون این مسیر را به صورت پلهپله طی نکردهاند، لذا ظرفیت لازم برای قرارگیری در این جایگاه را ندارند و نمیتوانند شرایط و مقتضیات آن را درک کنند.
باستانی با بیان اینکه دلیل دیگر این است که در بعضی از موارد افراد فکر میکنند که هرچه رادیکالتر و تندتر رفتار کنند، محبوبتر خواهند بود، عنوان کرد: رادیکالیزه شدن حوزههای فرهنگی و اجتماعی امری است که در سالهای اخیر به مراتب دیده میشود. هر کسی در هر حوزهای که قصد اظهارنظر دارد، سعی میکند با لحن تندتری از دیگران اظهار نظر کند. شاید رادیکالیزه شدن افراد را بر سر زبانها بیاندازد ولی این افراد متوجه این نیستند که این بر سر زبان افتادن به چه قیمتی است.
وی با تاکید بر اینکه طبق قانون اساسی، هر نماینده مجلس نماینده کل مردم ایران است و اگر به جایگاه نمایندگی مردم لطمه بخورد، به کل جامعه لطمه وارد میشود، گفت: در دو الی سه دوره گذشته مجلس، این چنین رفتارها از برخی نمایندگان سر زده است. برای مثال درگیریهایی در مجلس رخ داده است و نمایندگان در موضعگیریها به صورت رادیکال عمل کردهاند.
این نماینده سابق مجلس تصریح کرد: رادیکال عمل کردن نمایندگان باعث لطمه دیدن جایگاه قانونی، حقوقی و مردمی آنان میشود. نماینده مجلس کسی است که بعد از انتخاب شدن توسط مردم، همواره در دسترس مردم و خبرنگاران قرار دارد. ریشه این رفتارها در نحوه ورود این افراد به مجلس است. در حالیکه باید این شرط وجود داشته باشد که مثلا افراد قبل از ورود به مجلس، حداقل پنج سال سابقه مدیریتی داشته باشند.
باستانی در رابطه با عملکرد هیات نظارت بر رفتار نمایندگان بیان کرد: به دلیل لزوم صیانت از نمایندگان، نمیتوان برای نظارت بر رفتار آنان کمیتهای متشکل از افراد خارج از مجلس تعیین کنیم و زمانی هم که نمایندگان خود بر رفتارشان نظارت کنند، اتفاق خاصی رخ نمیدهد.
انتهای پیام
نظرات