سیلانی، نوه مرحوم بهشتیان در این آیین که امروز (یکشنبه، ۱۵ اسفندماه) که در خانه تاریخی بهشتیان برگزار شد، گفت: پدربزرگ من به ایران، فرهنگ و تمدن آن و درخت و آبادانی عشق میورزید. او به موسیقی و شعر علاقه داشت و جمعهها استاد تاج اصفهانی، استاد صغیر اصفهانی، استاد جلیل شهناز و استاد کسایی در منزلش جمع میشدند و اشعار زیبای خود را زمزمه میکردند.
وی اظهار کرد: زمانی که خبر بمباران اصفهان و تخریب مسجد جامع به او رسید، سراسیمه خود را به اداره فرهنگ و هنر رساند و به تخریب آثار تاریخی در جنگ اعتراض کرد، که این اقدام او از سوی مقامات پیگیری شد.
به گزارش ایسنا، سیلانی تصریح کرد: نخستین بار زندهیاد بهشتیان پیشنهاد ثبت خانههای تاریخی را مطرح کرد و خودش در انجام این امر پیشقدم شد. همچنین پیشنهاد تهیه پلاک و شناسنامه برای درختان را به شهرداری ارائه کرد و از محدوده دروازه شیراز تا سی و سه پل با نظر او درختکاری شد؛ همان درختهایی که حالا به راحتی از بین میروند.
آزاده حریری دکترای مرمت بنا و عضو هیئت علمی دانشگاه هنر اصفهان نیز با اشاره به تولد زنده یاد بهشتیان در سال ۱۳۰۵ در همین عمارت، گفت: ایشان دوره کودکی نوجوانی و کهنسالی خود را در عمارت بهشتیان طی کرد؛ خانهای که چهار نسل در اختیار خانواده بهشتیان بوده است.
او ادامه داد: این خانواده در زمان قاجار به علت حرفه و پیشه خانوادگی خود و اداره عصارخانههای شهر لقب عصار داشتند و یک دستگاه عصاری هم در همین عمارت موجود است که ابداع کننده آن جد بزرگ عباس بهشتیان، محمد حسن عصار بوده است. خانه بهشتیان نیز به دلیل اینکه بهعنوان یک خانهکارگاه شناخته میشود نیز از اهمیت برخوردار است.
عضو هیئت علمی دانشگاه هنر اصفهان با اشاره به اقدامات زندهیاد بهشتیان در حوزه میراث فرهنگی اصفهان، گفت: از جمله این اقدامات میتوان به سرکشی مداوم ایشان به آثار تاریخی، بررسی وضعیت آنها و مکاتبه برای رفع آسیبها و مشکلات آثار و بناهای ارزشمند اصفهان اشاره کرد.
حریری با اشاره به اینکه مکاتبات و نامههای بهشتیان در آرشیو سازمان میراث فرهنگی وجود دارد، تاکید کرد: لازم است این آرشیو در یکی از فضاهای همین خانه برای بازدید در اختیار علاقهمندان قرارگیرد تا میزان علاقه و دلسوزی استاد بهشتیان برای این شهر و آثار و بناهای آن بیش از پیش آشکار شود.
وی ادامه داد: استاد بهشتیان در شناخت آثار تاریخی از جمله کبوترخانهها، خانهها، بازارها و سراهای استان اصفهان پیشگام بود و در دستنوشتههای او اطلاعات ارزشمندی درباره این آثار و بناها دیده میشود.
این کارشناس مرمت آثار باستانی به تلاشهای استاد بهشتیان در جلوگیری از عبور ماشینهای سنگین از پلهای تاریخی اصفهان اشاره کرد و گفت: در دهههای ۳۰ و ۴۰ یکی از مشکلات بزرگ اصفهان عبور ماشینهای سنگین از پلهای تاریخی بود که آسیبهای جبرانناپذیر به بناها وارد کرد و استاد بهشتیان در یکی از رژههای نظامیان در مقابل سی و سه پل ایستاد و مانع از ورود کامیونها به محدوده پل شد که با بازتاب پررنگ این خبر کم کم مقدمات احداث پلهای جایگزین و پیادهرو شدن پلهای تاریخی فراهم شد.
حریری ادامه داد: رسیدگی به وضعیت درختان شهر و حساسیت به آنها به ویژه در محورهای تاریخی و فرهنگی، قرار گرفتن در محضر بزرگان فرهنگ و ادب و دانشاندوزی از محضر آنها به ویژه استاد الفت از دیگر اقدامات زندهیاد بهشتیان بود.
عضو هیئت علمی دانشگاه با بیان اینکه زندهیاد بهشتیان در کمیسیون نامگذاری معابر عضویت داشته است، گفت: نامگذاری معابر و خیابانها و حتی مدارس توسط او و با مطالعه بسیار زیاد و شناخت دقیق از خیابان، ساکنان، بزرگان و زندگی آنها انجام میشد و اکثر نامهای فعلی معابر یادگار ایشان است.
او ادامه داد: دستنوشتههای با ارزش بهشتیات شامل اطلاعات مهم و دقیقی از مطالعه بازارها، سراها، تیمچهها و بناهای تاریخی اصفهان است که میتواند در قالب کتابی ارزشمند به علاقهمندان میراث اصفهان عرضه شود.
علیرضا ایزدی، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اصفهان نیز با بیان اینکه افرادی که در میراث فرهنگی مشغول به خدمتاند، انسانهای عاشق پیشهای هستند، گفت: روح استاد بهشتیان همچنان در این خانه نظارهگر است و قصههای زیادی از صاحبان خانههای تاریخی و ساکنانشان وجود دارد که متاسفانه از یادها رفتهاند.
او تصریح کرد: اگر این قصهها از یاد نمیرفت، بناهای تاریخی و خانههایی که هنوز زنده هستند اینطور مورد بیاحترامی و بی مهری قرار نمیگرفت.
ایزدی تاکید کرد: وجود امثال بهشتیان که عصاره اخلاق و معرفتاند، باعث ماندگار بودن آنها میشود، آن هم در زمانهای که اخلاق رعایت نمیشود و یا به کلی فراموش شده است.
همزمان با این مراسم، خانه تاریخی بهشتیان نیز افتتاح شد.
براساس این گزارش، از جمله اقدامات مرحوم بهشتیان میتوان به حفظ گنجینه آثار ملی، باغات اصفهان، کبوترخانهها، حفظ و احیاء مقبره صائب اصفهانی، انتشار جزوات و کتابهایی در مورد تخت فولاد، عصارخانهها، مادیها، خانقاهها، آرامگاهها، سراها، مساجد و خانههای تاریخی اصفهان اشاره کرد.
انتهای پیام
نظرات