مهدی بشارتده سلوطی در گفت وگو با ایسنا با اشاره به اینکه نبود توجه کافی به مسئله سند آمایش سرزمین مشکل بزرگی است، اظهار کرد: بهره مندی توزیع متوازن جغرافیای تمام فعالیت ها متناسب با ظرفیت ها، قابلیت ها، منابع طبیعی موجود را می توان تعریف جامعی از سند آمایش سرزمین بیان کرد.
استاد دانشگاه علم و فناوری مازندران با اشاره به اینکه سند آمایش سرزمین سال ۱۳۹۹ در افق ۱۴۲۴ تدوین شد،خاطرنشان کرد: این سند ۱۶ ماده و ۲۴ راهبرد سیاست کلان دارد که ۲۵۱ راهبرد مشخص هم برای آن تدوین و در شورای عالی آمایش سرزمینی تصویب شده است.
بشارتده سلوطی ادامه داد: با توجه به اینکه در این سند وظایف ها مشخص است انتظار می رود تا نمایندگان مجلس در حوزه قانون گذاری و نظارت به خوبی وظایف خود را انجام دهند تا به این سند جامعه عمل پوشانده شود.
وی معتقداست: داشتن نگاه جزیره ای در استان و ندانستن مدیران از مفهوم رشد و توسعه باعث شد تا این سند به اجرا در نیاید.
استاد دانشگاه علم و فناوری مازندران با بیان اینکه رشد کمی و توسعه کیفی است،افزود: اگر ما به دنبال رشد برویم درگیر شاخص ها می شویم اما زمانی بحث توسعه مطرح می شود رشد قبل از توسعه محقق می شود پس مفهوم رشد اینگونه بیان می شود که رشد همراه با تغییرات بنیادی اقتصادی است و در مرحله اول رشد اقتصادی محقق می شود و علاوه بر شاخص ها از لحاظ کمی اتفاقات مثبتی می افتد در حوزه کیفی اتفاقات محسوس و مثبت خواهد بود.
بشارتده سلوطی گفت: باید نگاه سلیقه ای و قومی گرایی از بین برود و مسئولین خصوصا نمایندگان درصدد انجام کارهایی جهت ساختن پلی برای رای آوردن دوره بعدی نباشند.
وی یادآورشد: همه باید برای ایران کار کنند نه برای شهر و شهرستان و حوزه انتخابیه و برای یکبار هم شده سند ۵۰صفحه ای آمایش سرزمین را حتما در دستور کار خود قرار دهند.
استاد دانشگاه علم و فناوری مازندران بیان کرد: بزرگترین آسیبی که مازندران به دلیل نداشتن این سند مواجه شده این است که سند آمایش سرزمینی یک سند بالادستی و به نوعی چراغ راه توسعه است که ضروری بودن مسئله را مشخص میکند.
وی خاطر نشان کرد: بروز برخی از حوادث طبیعی مانند سیلاب ناشی از تغییر اقلیم و جنگل زایی و تغییرات کاربری،ساخت و ساز غیر مجاز در مسیر رودخانه، تجاوز به حریم ۶۰ متری سواحل، استقرار صنایع بزرگ و آلاینده و غیره همه دلیل نداشتن سند آمایش سرزمین است و به نوعی عامل تمام حوادث نداشتن این سند است.
بشارتده سلوطی افزود: متاسفانه در استان مازندران هر سندی که تدوین شد به دلیل نداشتن طرح آمایش سرزمینی یا نیمه کاره رها شده و یا اصلا اجرا نشده است.
استاد دانشگاه علم و فناوری مازندران یاداور شد: نداشتن آمایش سرزمین باعث شد تا از ظرفیت ها در حوزه کشاورزی، منابع طبیعی ،صنایع و معادن بهره مند نشدیم.
وی معتقد است با توجه به ظرفیت های موجود،موضوعات باید به صورت تخصصی بررسی شود مثلا در بخش کشاورزی استان مازندران قابلیت صنایع تبدیلی وجود داشت اما مورد استفاده قرار نگرفته است.
بشارتده سلوطی ادامه داد: مشکلات موجود استان در مورد زباله و ترافیک به دلیل این است که سند آمایش سرزمین متناسب با ظرفیت ها نه تدوین و نه اجرا شده است.
استاد دانشگاه علم و فناوری مازندران گفت: اثرات اجرای آمایش سرزمین برای مازندران می تواند موهبت هایی را در پی داشته باشد
وی با اشاره به اینکه آمایش سرزمین قطب نمای زندگی آینده مردم است،افزود: اگر به دنبال مسیر نیل به مطلوبیت رفاه در زندگی مردم هستیم، راهش عبور از مسیر آمایش سرزمین است.
بشارتده سلوطی با اشاره به اینکه مازندران استان گردشگری نیست بلکه مسافر پذیر است افزود: در صنایع تبدیلی هیچ ارزش افزوده ای برای بخش کشاورزی محقق نشده است و انتظار این است که با افزایش درآمدزایی باور کنیم که بخش کشاورزی یکی از بخشهای اقتصادی استان است.
استاد دانشگاه علم و فناوری مازندران بیان کرد: باید از حوزه دریا محور استفاده بهتر شود که متاسفانه مغفول مانده و فقط از حوزه دریا در حد مبادله تجاری استفاده می شود اما زوایای پنهان زیادی وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه قابلیت های مازندران در حوزه بخش کشاورزی با کشور هلند برابری می کند، ادامه داد: سوال اینجاست چطور هلند می تواند با وسعتی به اندازه سه استان شمالی ۲.۵ برابر درآمد نفتی درآمد حاصل از محصولات کشاورزی داشته باشد اما ما در استان مازندران هنوز در تامین نهاده های دامی و غیره ماندهایم.
بشارتده سلوطی گفت: تمرکز بر سند آمایش سرزمین تنها راه برون رفت از این مسائل است.
انتهای پیام
نظرات