سیامک محبی، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قم، در گفتوگو با ایسنا عنوان کرد: در دز اول درصد پوشش واکسیناسیون در استان قم حدود ۷۵ درصد، دز دوم ۶۴ درصد و سوم ۱۸ درصد است که در هر سه دز استان قم با میانگین کشوری فاصله دارد.
وی اظهار کرد: قم در بحث پوشش واکسن در مقایسه به با سایر استانها بحث متفاوتتری دارد و زمانی که بحث واکسیناسیون شروع شد حداکثر سطح پوشش را داشت.
وی با اشاره به اینکه دانشگاه علوم پزشکی برنامههای مختلفی برای بالا بردن درصد پوشش واکسیناسیون اجرا کرد، بیان کرد: پیام و تماس تلفنی برای دعوت به واکسیناسیون، اعزام گروههای جهادی برای سالمندان، مادران باردار، معلولین و بیماران زمینهای به درب منزل، طرح خانه به خانه در محلههایی که پوشش واکسیناسیون کمتری داشتند، استقرار پایگاه واکسن در شهرکهای صنعتی، استقرار دو دستگاه اتوبوس آمبولانس در مکانهای پرتردد، استقرار گروه واکسیناسیون در مساجدی که هنگام نماز جمعیت بالایی در آن حضور داشتند از جمله اقدامات برای پوشش حداکثری واکسن بود.
محبی ادامه داد: ایجاد پایگاههای واکسیناسیون برای برخی از گروهها با توجه مطالباتی که داشتند مانند دانشگاه قم و مرکز اتباع غیر ایرانی از دیگر اقدامات در پوشش حداکثری بود.
وی گفت: تعداد بالای پایگاههای تجمیعی واکسیناسیون نیز ازجمله اقدامات دیگر بود که بعد از تغییر سیاست وزارت بهداشت مبنی بر انتقال خدمات واکسن کرونا به مراکز بهداشت و خدمات، همه خانههای بهداشت و پایگاههای بهداشت شروع به کار کردند و در حال حاضر در هر کوچه و محله دسترسی آسان به واکسن وجود دارد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قم ادامه داد: تمام پیشبینیهای ممکن برای افزایش درصد پوشش صورت گرفت، اما به دلیل اینکه به موقع با افراد واکسن گریز و کسانی که علیه واکسن موضع گرفتند و در بین مردم شک و تردید ایجاد کردند برخورد نشد در پیک ششم شاهد عوارض آن هستیم.
۹۳درصد فوت شدگان واکسن نزدند
وی بابیان اینکه ۹۳ درصد فوتشدگان پیک ششم استان قم، کسانی هستند که یا واکسن نزدهاند یا واکسیناسیون آنها کامل نیست؛ افزود: در ۲۴ بهمنماه ۸ تن در استان قم فوت کردند که پنجتن اصلاً واکسن نزده بودند، دو تن یک دز و یک تن دو دز تزریق کرده بود.
محبی با اشاره به اینکه ۲۵ درصد جمعیت استان واکسن دریافت نکردند که با ایجاد اپیدمی میتواند آسیبپذیر باشد، گفت: این امر نتیجه عوارض تبلیغات سوء انجام شده در فضای مجازی است که برخی از افرادی که تفکرات خاصی دارند و درگذشته هم در حوزه سلامت مداخله داشتند ایجاد کردند.
وی با اشاره به اینکه یکی از دلایل عدم استقبال از واکسن همزمانی اوج همهگیری دلتا در تابستان با برنامه وسیع واکسیناسیون بود، تصریح کرد: این همزمانی باوری غلط ایجاد کرد که همهگیری حاصل از واکسن است و علیرغم اطلاعرسانیهای دانشگاه علوم پزشکی و معاونت بهداشت، گروهی که به دنبال دستاویزی بودند این همزمانی را بهانه قرار دادند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قم بابیان اینکه این موضوع در پیک ششم که همزمان با واکسیناسیون کودکان بالای پنج است را مجدد شاهد هستیم که خانوادهها در تزریق واکسن برای کودکان مردد هستند، ادامه داد: برای ایجاد اعتماد عمومی در بین مردم، برنامه واکسیناسیون کودکانمان را با پوشش خبری انجام دادیم تا ثابت کنیم که واکسیناسیون مخاطره خاصی ایجاد نمیکند.
وی تأکید کرد: دغدغه فعلی واکسیناسیون ۵ تا ۹ سال و ۹ تا ۱۲ سال است که باید اعتمادسازی صورت بگیرد تا والدین و دانش آموزان با آسودگی خاطر واکسیناسیون انجام بدهند تا بتوانیم به شرایط عادی برگردیم و مدارس و فعالیتهای آموزشی از سر گرفته شود.
محبی عنوان کرد: گروههایی تصور میکردند علما و مراجع همراهی نمیکنند اما خوشبختانه همه مراجع، علما و صاحب نظران واکسیناسیون سه دز خود را انجام دادند.
وی ادامه داد: آیتالله لنکرانی جلسات، میزگردها و مناظرههای بسیار خوبی در این زمینه برگزار کرد، آیتالله سعیدی، تولیت حرم حضرت معصومه (س)، نقطه نظرات ارزشمندی بیان کرد و آیتالله حسینی بوشهری، رئیس جامعه مدرسین، نیز همراهی خوبی داشتند.
واکسن ها عوارضی هم داشتند؟
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قم در رابطه با شناسایی عوارض واکسن بیان کرد: در سطح ملی، در همه دانشگاههای علوم پزشکی کمیته عوارض واکسن با حضور متخصصین رشتههای مختلف اعم از عفونی، ریه، کودکان، داخلی و ... تشکیل شد که عوارض ثبت شده در سامانه توسط افرادی که واکسن دریافت کردند جمعبندی و توسط پزشکان حوزه مربوطه بررسی میشد.
وی با اشاره به اینکه عوارض واکسن به دودسته تقسیم میشوند، تصریح کرد: عوارض خفیف شامل تب، بدن درد و... هستند که بعد از تزریق واکسن بروز میکنند و در همه واکسنها مانند واکسنهای دوران کودکی نیز وجود دارند.
محبی ادامه داد: دسته دوم عوارضی هستند که افراد به خاطر آن به بیمارستان مراجعه میکردند که پرونده آنها به صورت جداگانه مورد بحث و بررسی قرار میگرفتند و نتیجه حاصل شده به وزارت بهداشت ارسال میشد؛ البته عوارض تا یک ماه بعد از تزریق به واکسن منتسب میشوند.
وی اظهار کرد: یکی از کارهایی که وزارت بهداشت باید اعتمادسازی بیشتری انجام میداد نسبت به عوارض واکسن بود تا روند واکسیناسیون بهبود ببخشد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قم ادامه داد: بسیار بیان میکردند که اقوامشان بعد از تزریق واکسن دچار مشکلاتی شدهاند که این امر باورهای مردم را تحت شعاع قرار داد همچنین نظرات زد و نقیض در رابطه با واکسن آسترازینکا هم سبب تردید در بین مردم شد که باید در سطح ملی در رابطه با آن صحبت شود.
وی بیان کرد: در ابتدای واکسن بسیاری از افراد منتظر واکسن ایرانی بودند و در استان قم نیز سبد مصرف واکسن برکت نسبت به سطح کشور بیشتر است همچنین به دلیل اینکه شهید فخری زاده اهل قم بودند بسیاری از افراد منتظر واکسن فخرا بودند و امیدواریم افرادی که به هر دلیلی تاکنون مراجعه نکردند، از آن استفاده کنند.
محبی اضافه کرد: از طریق سامانه و کد ملیهای ثبت شده بارها پیامک واکسن را ارسال کردیم و امیدوارم بتوانیم با کمک مخابرات برای اشخاص با نام و خطاب به خودشان، زمان واکسیناسیون هر فرد را یادآوری کنیم.
چه کسانی نباید واکسن بزنند؟
وی گفت: در ابتدا واکسیناسیون برای همه گروهها ضروری اعلام شد؛ اما گروههایی هستند که پزشک معالج فرد با توجه به شرایطی که بیمار دارد و بر اساس تخصصشان، گواهی عدم تزریق واکسن صادر کردند که از وزارت بهداشت استعلام شده تا سازوکار این امر مشخص شود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قم تأکید کرد: تزریق واکسن در افرادی که به برخی از مواد حساسیت دارند منعی ندارد همچنین برای گروههایی که بیمارهای زمینهای مانند آسم، دیابت و... دارند نیز ضروری است.
وی اظهار کرد: در پیک ششم قرار داریم، اما برخی از افراد هنوز چگونگی زندگی با ویروس کرونا را یاد نگرفتند که ایم امر میتواند اپیدمی را طولانی تر کند.
وی یادآور شد: با شروع واکسیناسیون رعایت دستورالعملهای بهداشتی کاهش یافته و در شرایطی که در وضعیت قرمز رعایت پروتکلها باید بیش از ۷۰ درصد باشد متاسفانه به ۵۰ درصد رسیده است.
محبی با بیان اینکه برخی به اشتباه اعلام کردند که امیکرون مانند سرماخوردگی است به همین علت شاهد جمعیت بالای مبتلایان هستیم، عنوان کرد: باید یاد بگیریم که با این ویروس چموش چگونه رفتار کنیم که این امر نیاز به سیاستهای کلان دارد همچنین در شرایط قرمز برای خارج شدن از التهابات نیاز به همراهی بیشتر مردم و دستگاهها وجود دارد.
انتهای پیام
نظرات