به گزارش ایسنا و به نقل از ناسا، این تصویر که توسط تلسکوپ فضایی هابل ثبت شده است برهمکنش دو کهکشان را نشان میدهد که در مجموع "آرپ ۲۸۲"(Arp ۲۸۲) نامیده میشود و از کهکشانهای سیفرت با نامهای "انجیسی ۱۶۹" (NGC 169) در پایین تصویر و "آی سی ۱۵۵۹" (IC1559) در بالای تصویر تشکیل شده است. کهکشانهای سیفرت(Seyfert galaxy) به همراه اختروشها یکی از دو گروه بزرگ هستههای کهکشانی فعال هستند. نکته قابل توجه آن است که هر دوی کهکشانها دارای هستههای بسیار پر انرژی موسوم به هستههای فعال کهکشانی(AGN) هستند. خوشبختانه مشاهده آنها در این تصویر دشوار است زیرا اگر این تصویر هستهها را به طور کامل نمایان میکرد، درخشش آنها برهمکنش جزر و مدی که با جزئیات زیبا در این تصویر قابل رویت است را پنهان میکرد.
نیرویهای جزر و مدی زمانی رخ میدهند که گرانش یک جرم باعث کشیده شدن یا انحراف جرم دیگر شود. جهت نیرویهای گرانشی از جرم سبکتر به سمت جرم سنگینتر است.
هنگامی که دو کهکشان به صورت جزر و مدی برهمکنش دارند، گاز، غبار و حتی کل منظومههای ستارهای میتوانند به سمت یک کهکشان حرکت کنند و از دیگری دور شوند. این تصویر این فرآیند را نشان میدهد که در آن جریانهای ظریف ماده به وضوح این دو کهکشان را به هم پیوند میدهد.
ستارهشناسان اکنون پذیرفتهاند که یک جنبه مهم از چگونگی تکامل کهکشانها نحوه تعامل آنها با یکدیگر است. کهکشانها میتوانند ادغام شوند، با هم برخورد کنند یا از کنار یکدیگر عبور کنند، هر فعل و انفعالی در کهکشانها به طور قابل توجهی بر شکل و ساختار آنها اثر میگذارد.
هر چقدر هم این برهمکنشها معمول باشند اما به ندرت میتوان تصویری از دو کهکشان در حال تعامل به این شکل ثبت کرد.
انتهای پیام
نظرات