کشاورزان یزدی از دیرباز با سخت کوشی همواره در تلاش برای عبور از محدودیتهای این بخش در استان کویری یزد به ویژه مشکل کم آبی بودهاند و در سالهای اخیر با توجه به رویکرد جایگزین کشتهای کم آبخواه و پربازده از سوی جهادکشاورزی به سمت توسعه کشتهای گلخانهای روی آوردهاند به طوری که بنا به آمارهای کشوری با ۲۰۰۰ هکتار سطح کشتهای گلخانهای هم اکنون جایگاه دوم کشور را در اختیار دارند.
این رویکرد با توجه به بارشهای اندک استان به اضافه تبخیر سالیانه بیش از سه متری آب در یزد مورد توجه قرار گرفته است و خوشبختانه استان یزد را با بهره گیری از آبهای عمدتاً غیرقابل شرب در بخش کشاورزی در تولید برخی محصولات کم آبخواه در جایگاههای قابل توجهی در کشور قرار داده است.
بخش کشاورزی استان به همت بخش خصوصی حتی پا را فراتر از تولید محصولات گلخانهای نهاده به طوری که در زمینه پروش نهالهای مورد نیاز کشتهای گلخانهای، علاوه بر رفع نیازهای داخل استان، تامین کننده نهال تولیدات گلخانهای سایر استانهاست.
مرکز تحقیقات واحد گلفام پردیس یزد واقع در روستای ملاباشی از تولع بخش مرکزی یزد یکی از مراکز فعال دراین حوزه است که مورد بازدید خبرنگاران قرار گرفت.
این واحد که مساحتی بین یک تا پنچ هکتار را به این امر اختصاص داده است، سالانه سه تا چهار میلیون نهال در حوزه محصولات گلخانهای از انواع گوجه، خیار، فلفل و بادمجان تولید و بازار عرضه میکند.
به گفتهی «جابر دهقان» مسئول واحد تحقیقات این مرکز، نشاءهای تولیدی در این مرکز بعد نابودی انواع قارچ و آفتهای مربوطه، براساس نیاز کشاورزان و تولیدکنندگان این بخش از نظر میزان شاخصهای کمی و کیفی تهیه و پس از کشتهای آزمایشی در اخیتار تولیدکنندگان داخل و خارج استان قرار میگیرد.
وی افزود: این مرکز همچنین به تولیدکنندگان متقاصی براساس زمان عرضه و نوع محصولات به ویژه جهت صادرات با بهره گیری از کارشناسان این بخش مشاورههای لازم را ارائه میدهد.
دهقان با بیان این که تولیدات نشاء این مرکز قریب به ۳۰۰ تولیدکنندگان را تامین میکند، مزیت استفاده از نشاء در مقابل بذر در تولیدات گلخانهای را کاهش میزان هدررفت هزینهها، زمان و انرژی به میزان ۳۰ تا ۴۰ روز و تولید محصولات سالمتر و کم آفتتر ذکر کرد.
به گفته وی، نشاءهای تولیدی کمترین میزان سموم را برای کشاورزان به دنبال دارد و سموم استفاده شده عمدتاً سموم بیولوژیکی هستند.
«زهیر زارع پور» مسئول واحد گلفام پردیس نیز در جریان بازدید از واحد بسته بندی این مجموعه، با اشاره به مشکلات صادرات محصولات گلخانهای کشورمان در سالهای اخیر به ویژه در مورد محصول فلفل، اظهار کرد: متاسفانه در این اتفافات بیشتر از این که به مسئله سموم مربوط باشد، ردپایی رقبای خارجی کشورمان در صادرات این محصول مشاهده میشود.
وی خواستار حمایت بیشتر جهادکشاورزی در مسئله اموزش طراحی کشت و برداشت محصولات گلخانهای به تولیدکنندگان این بخش شد.
زارعپور به فعالیت واحد کنترل کیفیت این واحد و ارائه مشاورههای لازم به تولیدکنندگان طرف قرارداد این واحد برای تولید بهترین و سالمترین محصولات نیز اشاره کرد.
«حمید عسکری» مدیر جهادکشاورزی شهرستان یزد در این باره اعلام کرد: هم اکنون ۱۰ واحد تولید نشاء محصولات گلخانهای در شهرستان یزد فعالیت دارند که سالانه ۱۵۰ میلیون اصله نشاء تهیه و به بازار عرضه میکنند.
به گفته وی، در حالی کشتهای باز در دیگر مناطق کشورمان به ازای هر کیلوگرم خیار ۸۰ لیتر آب مصرف میکنند، کشاورزان یزدی در گلخانههای خود برای کشت این میزان خیار تنها ۱.۸ لیتر آب صرف میکنند.
عسکری همچنین در جریان بازدید خبرنگاران از یک واحد گلخانهای تولید علوفه در این شهرستان، گفت: در این مزرعه نمونه تحت نظر مرکز تحقیقات کشاورزی استان ۳۰ رقم علوفه تولید میشود.
وی تولید علوفه به صورت گلخانهای را به ِویژه در گلخانههای مستهلک و بلااستفاده را علاوه بر کمک به خودکفایی در تولید نهادهای دامی، پرسود و پربازده خواند و خواستار ترویج بیشتر این بخش شد.
یکی از بخشهای دیگر مورد بازدید خبرنگاران یک واحد تولیدی گاو شیری در فهرج از توابع شهرستان یزد بود.
به گفتهی «محمدرضا زارع» این واحد دارای ۴۳۰ راس گاو شیری است که ۳.۵ تن شیر تولید میکند و به واحدهای تولید فراوردههای لبنی تحویل میدهد.
وی مهمترین در این بخش را تامین نهادههای دامی ذکر کرد و گفت: متاسفانه به رغم افزایش قابل توجه قیمت نهادههای دامی، قیمت هر لیتر شیر از ۴ هزار تومان به ۶ هزار تومان افزایش یافته است.
زارع خواستار حمایت دولت این بخش در جهت انتفاع بیشتر تولیدکننده و مصرف کننده این بخش شد و گفت: در حال حاضر یارانه این بخش بیشتر از این که از سوی دولت به مردم پرداخت شود از سوی دامداران پرداخت میشود.
تولید قارچ یکی دیگر از بخشهای مورد بازدید خبرنگاران در این تور بود؛ واحدی که در زمینی به وسعت ۱۵۰۰ مترمربع با تجهیز ۸ سالن تقریباً ۱۰۰ متری ایجاد شده است.
«فاطمه صبوری» کارشناس تولید این واحد گفت: این واحد روزانه دو تن قارچ خوراکی ازنوع دکمهای تولید میکند که جهت تامین داخل استان و خارج از استان مانند استانهای کرمان و سیستان و بلوچستان عرضه میشود.
وی از راه اندازی واحد فرآوری این واحد برای تولید محصولاتی مانند ترشی شور خبر داد و گفت: در حال پیگیری برای صادرات محصولات این واحد به خارج ازکشور نیز هستیم.
واحد فرآوری سنتی محصولات لبنی گادیشه آخرین طرح مورد بازدید خبرنگاران بود. این واحد با مسئولیت «حسین حداد» در حال حاضر روزانه یک تن ماست پرچرب به صورت سنتی عرضه میکند.
وی گفت: این واحد پس از فعالیت آزمایشی در سال ۹۹، از امسال فعالیت خود را با برند گادیشه آغاز کرده است و در نظر دارد در زمینه تولید سایر محصولات لبنی مانند پنیر، ماست کم چرب و ماست چکیده و ماست موسیر اقدام کند.
حداد گفت: محصول این واحد که ۱۰ نفر شاغل دارد، بدون چربی گرفتن از شیر و اضافه کردن سایر افزودنیهای مجاز و غیرمجاز و تنها با افزودن مایه ماست به صورت سنتی ولی با فرآیند بهداشتی و به صورت صنعتی تولید میشود.
انتهای پیام
نظرات