سیدنظام موسوی در گفت و گو با ایسنا، در توضیح نشست غیر علنی مجلس برای بررسی آخرین تحولات در مذاکرات وین با حضور وزیر خارجه گفت: وزیر خارجه درباره موضوعات مختلف حوزه سیاست خارجی به ویژه بحث مذاکرات هسته ای توضیحات مفصلی ارائه کرد، ایشان این موضوع را بیان داشت که روند مذاکرات ادامه دارد منتها تاکید طرفهای مذاکره کننده ایران این است که طرف مقابل تضمین های لازم در اجرای تعهداتش بدهد این تضمین ها شامل تضمین های حقوقی، سیاسی و اقتصادی است.
وی با بیان اینکه طرف ایران دنبال این است که حداکثر تضمین ها را اخذ کند، افزود: طبق توضیحات وزیرخارجه در ابتدای مذاکرات طرفهای مقابل به ویژه آمریکایی ها دنبال این بودند که تا حد امکان زیر بار تعهدات نروند منتها زمانی که جدیت و پیگیری ایران را دیدند آنها هم به تدریج برخی تعهدات و ضمانتهای ما را پذیرفتند، به خصوص با توجه به تجارب گذشته به این نتیجه رسیدند که حرف ایران حق است.
موسوی افزود: تیم مذاکره کننده ایرانی به دنبال این است که ضمانت ها را دنبال کند، به خصوص در مواردی که به حوزه های اقتصادی و مباحث تجاری برمی گردد. برای ما مهم است اگر ما تعهدی را پذیرفتیم و اگر روابط تجاری و مالی ما با شرکتهای بین المللی انجام شد کشورهای دیگر هم به نحوی رفتار کنند که با تکانه های سیاسی و عهدشکنی های بعدی احتمالی از سوی آمریکا و هر کشور دیگر شرکتها دچار مشکل نشوند.
سخنگوی هیات رئیسه مجلس خاطرنشان کرد: آقای امیرعبداللهیان به این موضوع هم اشاره داشت که در حوزه ضمانتهای حقوقی تلاش تیم مذاکره کننده این است که پارلمانهای کشورهای طرفین به نحوی در مسئله مذاکرات و روند معاهدات درگیر باشند و در کشورها اجماعی حاکمیتی برای توافق و تعهدات شکل بگیرد.
وی با اشاره به صحبتهای نمایندگان مجلس در جلسه غیر علنی گفت: نمایندگان مجلس دغدغه ها و مطالب و نکاتی داشتند که بعد از طرح آن رئیس مجلس به جمع بندی نهایی پرداخت، جمع بندی آقای قالیباف و نمایندگان بر این اساس بود که مجلس از کلیت مذاکرات در چارچوب سیاستهای کلی نظام، منافع ملی و مصالح مردم حمایت می کند منتها تاکید مجلس بر این است که حتما باید تعهدات پذیرفته شده در مذاکرات متقابل و متوازن باشد.
وی گفت: تاکید دیگر در مجلس این است که هر نوع معاهده و توافق باید مابه ازای اقتصادی برای مردم و کشور داشته باشد، دلیل ورود ما به مذاکرات ایجاد نوعی گشایش در حوزه های اقتصادی و معیشتی است و هر توافقی باید مابه ازای اقتصادی و معیشتی داشته باشد.
موسوی درباره اینکه آیا موضوعی در خصوص زمان نهایی برای رسیدن به توافق مطرح شد؟ گفت: وزیر خارجه زمانی را برای نهایی شدن مذاکرات اعلام نکرد، چون مذاکرات در جریان است و ما اصرار و تاکیداتی داشته و طرف مقابل هم باید این موضوعات را بپذیرد و در نهایت به نقطه اشتراک برسیم به همین دلیل هنوز نقطه نهایی مشخص نشده است ولی در نهایت طبق صحبتهای وزیر خارجه مذاکرات رو به پیشرفت و رو به جلو است.
وی ادامه داد: آقای امیرعبداللهیان در گزارش خود به تحریم اشخاص حقیقی و حقوقی ایرانی که تحریم شدهاند اشاره کرد و گفت «آمریکاییها اشخاص حقیقی و حقوقی ایرانی را طی زمانهای مختلف تحریم کردهاند لذا یکی از محورهای جدی در مذاکرات، رفع تحریم افراد کلیدی است، به ویژه افرادی و اشخاصی که در اقتصاد و معیشت مردم میتوانند نقش داشته باشند.»
موسوی همچنین گفت: وزیر خارجه در توضیحات خود گفت «تیم مذاکره کننده ایرانی در جریان مذاکرات دنبال این است که پارلمان کشورها درگیر این مساله شوند.» با توجه به اینکه زیرساخت حقوقی هر کشور توسط پارلمانها ایجاد میشود، مجلس شورای اسلامی هم بر همین مبنا سال گذشته قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها را در مجلس تصویب کرد که مبنایی برای مذاکرات جدید شد.
انتهای پیام
نظرات