• شنبه / ۱۶ بهمن ۱۴۰۰ / ۱۱:۳۹
  • دسته‌بندی: قزوین
  • کد خبر: 1400111611890
  • خبرنگار : 50061

صنعت قزوین از ۱۳۵۷ تا امروز

صنعت قزوین از ۱۳۵۷ تا امروز

ایسنا/قزوین بیش از ۴۰ سال از عمر انقلاب اسلامی می‌گذرد و در این سال‌ها شاهد رشد بخش‌های مختلف ازجمله صنعت بودیم؛ در این گزارش تلاش می‌شود تا دستاوردهای انقلاب اسلامی را در حوزه صنعت بیان کنیم.

به گزارش ایسنا، سابقه فعالیت اولین واحدهای صنعتی در قزوین به عصر صفوی بازمی‌گردد؛ در سال ۱۳۴۶ نیز اولین واحدهای صنعتی استان در اراضی حاصلخیز کشاورزی قزوین راه‌اندازی شدند، تا سال ۱۳۵۷ کارگران ایرانی زیرنظر مهندسان غربی مشغول به فعالیت بودند و پس از پیروزی انقلاب اسلامی به یکباره از بدنه صنعت کشور خارج شدند اما جوانان این مرز و بوم اجازه ندادند که چرخه صنعت استان متوقف شود و بر دانش ایرانی تکیه کردند و اکنون پس از  چهار دهه نه تنها وارکننده نیستیم بلکه به کشورهای اروپایی نیز کالا صادر می‌کنیم و رشد ۱۱۶ برابری صادرات در قزوین نشان از خودباوری مردم به شعار «ما می‌توانیم» دارد.

محمدابراهم اسدی، فعال اقتصادی در این خصوص به ایسنا می‌گوید: مقایسه قبل و بعد از انقلاب جایز نیست چون دوران قبل از انقلاب با یک سیستم استکباری و استعمار نوین روبه‌رو بودیم، در حقیقت می‌توان گفت که در کشور صنعت نداشتیم و این بخش مانند یک بادکنک با درونی تهی بود.

علی محمد زمانی رئیس خانه صنعت استان قزوین در گفت‌وگو با ایسنا اظهار می‌کند: تا پیش از پیروزی انقلاب اسلامی تنها صنایع مونتاژ فعالیت می‌کردند؛ بعد از پیروزی انقلاب اسلامی صاحبان برخی از صنایع و مالکان آن‌ها از کشور خارج شدند و صنایع آورده‌ای نداشتند و به دلیل عدم تأمین مواد اولیه صنایع مونتاژ از اوایل بهمن ۵۷ و ۵۸ دچار شوک شدند؛ از طرفی نیز به جهت اینکه مهندسان و مشاوران بیگانه شرکت‌های تولیدی را رها کردند صنعت دچار رکود شدیدی شد. ولی پس از پیروزی انقلاب اسلامی باهمت متخصصان و کارگران ایرانی شاهد تولیدات بومی و رشد روزافزون صنایع مختلف و خودکفایی در آن‌ها بودیم و هستیم. طی ۲ دهه اخیر احداث شهرک‌های صنعتی شتاب بیشتری گرفت و سعی شد شهرک‌های صنعتی در اراضی غیرحاصلخیز احداث شوند.

به گزارش ایسنا، در حال حاضر استان قزوین با دارا بودن یک شهر صنعتی به نام البرز،  ۹ شهرک صنعتی به نام‌های لیا، کاسپین، آبیک، حیدریه، آراسنج، خرمدشت، حکیمیه، قزوین ۲ و شال و نیز ۶ ناحیه صنعتی به نام‌های نیکویه، الموت،آوج، اسفرورین، طارم و دانسفهان ضمن فعالیت بیش از ۸۰۰ شرکت صنعتی، از قطب‌های اقتصادی کشور محسوب می‌شود.

علی محمد زمانی، رئیس خانه صنعت استان قزوین اشاره می‌کند: اگر بخواهیم مقایسه‌ای با قبل از انقلاب داشته باشیم مشاهده می‌شود که در برخی از صنایع ازجمله صنعت ساختمانی، تولید لوازم‌خانگی، مواد غذایی، طراحی و ساخت سد و سیلو، راه‌سازی، حوزه پزشکی، دارو، صنعت نفت، بهداشت، خدمات مهندسی خودکفا شده و رشد روزافزون را شاهد هستیم.

وی اعلام می‌کند: آمارهایی که از صنایع مختلف ارائه می‌شود نشان از جایگاه مطلوب دارد به‌گونه‌ای که ما در زمینه صنعت موشکی در جایگاه چهارم دنیا و در صنایع هوافضا و ماهواره نیز در رتبه پنجم دنیا قرار داریم؛ امروز در همین شرایط مهندسین در حوزه فنی و مهندسی، ماشین‌آلات ساخت ایران را در کشورهای همسایه نصب کرده و یا در حال نصب هستند.

رشد ۱۰ برابری استخراج از معادن استان

زمانی می‌گوید: در زمینه معدن اگر بخواهیم با قبل از انقلاب مقایسه کنیم پیش از انقلاب در کشور ۲۰ میلیون تُن استخراج از معادن داشتیم و این در حالی است که پس از انقلاب این میزان به ۲۲۰ میلیون تُن استخراج می‌رسد.

زمانی تصریح می‌کند: در حقیقت چیزی که امروز شاهد آن هستیم بسیار فراتر از پیش از انقلاب است؛ در قبل از انقلاب شاید جزو اولین تولیدکننده‌های نفت دنیا بودیم و قیمت نفت هم آن روز در بالاترین حدش قرار داشت ولی آورده اقتصادی برای کشور نداشت. در بخش صنعت هم ارزش‌افزوده‌ای که نصیب کشور ما بشود نداشتیم، درواقع برای کشورهای خارجی تولید می‌کردیم و بازار آن‌ها را گسترش می‌دادیم.

رئیس خانه صنعت قزوین بیان می‌کند: در حال حاضر بسیاری از صنایع و تکنولوژی در داخل کشور و به دست جوانان بومی‌سازی شده است. به فرموده بنیان‌گذار جمهوری اسلامی شعار «ما می‌توانیم» در ملت به‌ویژه در جوانان زنده شد و خودشان برای آباد کردن کشور دست‌به‌کار شدند؛ با توجه به تحریم اجازه واردات مواد اولیه را به ایران ندادند که همین امر موجب کاهش وابستگی شدید به واردات مواد اولیه، کاهش وابستگی به کالاهای سرمایه خارجی و دانش فنی خارجی شد.

وی اضافه می‌کند: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی صنعت گستردگی پیدا کرد به‌گونه‌ای که در بحث دانش‌های نوین هم به موفقیت‌های شگرفی دست پیدا کردیم که ازجمله این دستاوردها می‌توان به علوم هسته‌ای، نانو، بیوتکنولوژی، موشکی، سلول‌های بنیادی، هوافضا و داروهای نوترکیب پزشکی اشاره کرد. در حال حاضر بیش از ۹۰ درصد داروهای دنیا را خودمان تولید می‌کنیم.

صادرات محصولات پلمیری به دنیا

مهدی عبدیان، رئیس اتحادیه صادرکنندگان استان قزوین در گفت‌وگو با ایسنا می‌گوید: تا قبل از انقلاب در زمینه پلیمر خیلی ضعیف بودیم و حتی کالاهای ابتدایی را هم نمی‌توانستیم تولید کنیم و از ژاپن و دیگر کشورها وارد می‌کردیم. در حال حاضر به‌واسطه صنعت پلیمر پتانسیل تولید ۹۰ تا ۹۵ درصد محصولات پلیمری دنیا را داریم و تا به امروز ۱۲ میلیارد دلار فقط مواد اولیه پلیمری و حدود پنج میلیارد دلار هم محصولات پلیمری صادر کرده‌ایم. بزرگ‌ترین ضعف در این صنعت این است که به صنایع پایین‌دستی آن اهمیت داده نمی‌شود.

اسدی نیز در این خصوص می‌گوید: اکنون نیز در جنگ اقتصادی قرار داریم و صنعتگران سربازان و خط مقدم در این جبهه هستند و این در حالی است که طی این سال‌ها برخی از افراد با تفکرات خاص دائماً افکار منفی را در جامعه تزریق می‌کنند. باید ضمن ترسیم سال‌های قبل از انقلاب، دستاوردها را با زبان کمی برای جوانان بیان کنیم. عملاً صنعت آن زمان ریشه و عمق نداشت و من اسم آن را استعمار نو می‌گذارم چون تمام فضاهای ما را اشغال کرده بودند و همراه با ورود آنان فرهنگ کشور ما نیز تحت تأثیر قرار گرفته بود.

عبدیان تصریح می‌کند: در سال‌های اخیر هرچه تحریم‌ها بیشتر شده به‌تناسب آن صنایع ما پیشرفت کرده و بومی‌سازی انجام شده است، پیشرفت صنایع پتروشیمی، فولاد و دارو قطعاً به خاطر بومی‌سازی دانش بوده است. کشورمان روزبه‌روز گام‌های بزرگ‌تری برداشته و روبه‌جلو حرکت می‌کند به همین دلیل دشمن در تلاش است تا با اعمال تحریم ترمز پیشرفت را بکشد چون پیشرفت ما موجب از بین رفت صنعت آنان خواهد شد به‌جرئت می‌توان گفت که اغلب جنگ‌های نظامی دنیا به‌دلیل تسلط بر عرصه اقتصاد بوده است.

اسدی یادآور می‌شود: بعد از انقلاب به‌دلیل صنعت مونتاژ، هیچ زیربنای صنعتی در کشور وجود نداشت و در حقیقت می‌توانیم بگوییم که بعد از انقلاب از صفر شروع کردیم به همین دلیل دشمن موانع بسیاری را بر سر راه صنعت قرار داد که تحریم نمونه آن است.

وی اضافه می‌کند: اگر موانع مطرح‌شده وجود نداشت در حوزه صادرات ایران قابل‌رقابت با اروپا بود. اگر تفکر اقتصاد و تولید ثروت ملی در سیستم سازمان‌دهی نهادهای مرتبط مانند گمرک و بانک وجود داشت امروز موفق‌تر از وضعیت موجود بودیم.

زمانی می‌گوید: اگر بخواهیم به صادرات غیرنفتی اشاره‌کنیم باید بگوییم که یک سال پیش از پیروزی انقلاب اسلامی صادرات غیرنفتی کشور تنها ۲ درصد بود که امروزه این میزان به بیش از ۶۰ برابر افزایش پیدا کرده است و این‌یک انقلاب در حوزه تولید و تجارت کشور محسوب می‌شود.

فعالیت ۱۰۰ واحد قطعه‌سازی در قزوین

وی تشریح می‌کند: امروز علی‌رغم شرایط تحریم در یک شرایطی قرار گرفتیم و از توان بالای مهندسی برخوردار هستیم به‌طور مثال امروز در زمینه تولید محصولات صنعتی مانند لوازم‌خانگی، طراحی و ساخت انواع سد سیلو در جایگاه مطلوبی قرار داریم البته باید بگویم که در زمینه صنعت خودرو مشکلات زیادی داریم ولی اگر بخواهیم صنعت خودرو امروز را با صنعت خودرو قبل از انقلاب مقایسه کنیم مشاهده می‌کنیم که امروز بسیاری از قطعات خودرو در کشور تولید می‌شود و در حال حاضر قزوین قطب صنعت قطعه‌ساز کشور است و حدود ۱۰۰ واحد صنعتی قطعه‌ساز در استان فعالیت دارند.

رئیس خانه صنعت استان قزوین بیان می‌کند: قبل از انقلاب فرصت‌های تحقیقاتی جایگاهی نداشتند ولی امروز پارک‌های علم و فناوری بسترساز شرکت‌های دانش‌بنیان هستند و جوانان مبتکر می‌توانند در آن ایده‌های خود را به دانش تبدیل کنند به‌گونه‌ای که امروز ایده‌ها، دانش بومی و خلاقیت جوانان را تحت عنوان شرکت‌های دانش‌بنیان صادر می‌کنیم.

اسدی نیز اعلام می‌کند: در عرصه ساخت زیردریایی کاملاً به آمریکا وابسته بودیم ولی امروز رتبه ششم جهان را به خود اختصاص داده‌ایم و رشد در این حوزه باورکردنی نیست. در حوزه اختراعات در جایگاه ۹۵ جهان بودیم الآن در جایگاه دوم دنیا قرار داریم. این‌ها یک شعار نیست بلکه یک واقعیت است. هر چهار دقیقه یک اختراع و یک علم در دنیا تولید می‌شود ولی ما با توجه به تحریم‌ها رتبه چهارم جهان را به خود اختصاص داده‌ایم اگر همه این آمار و ارقام را در یک کفه ترازو قرار دهیم متوجه شکوفایی خواهیم شد.

رشد ۱۱۶ برابری صادرات قزوین نسبت به قبل از انقلاب

علی‌اکبر کبیری، معاون وقت امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت قزوین در آستانه ۴۰ سالگی انقلاب در گفت‌وگو با ایسنا اعلام کرده بود: میزان صادرات قبل از انقلاب ازلحاظ وزنی ۶۰۰۰ تُن و ازنظر ارزشی پنج میلیون دلار بوده که این میزان در سال ۹۶ ازلحاظ وزنی ۴۸۲ هزار تُن و ازلحاظ ارزشی ۵۸۰ میلیون دلار بوده است.

وی بیان کرده بود: میزان واردات قبل از انقلاب ۸۰ هزار تُن باارزش ۶۸ میلیون دلاری همراه بوده است و با توجه به اینکه در بخش صادرات رشد چندین برابری داشته‌ایم ولی میزان واردات در سال ۹۶ ازلحاظ وزنی به ۱۳ هزار تُن و ازلحاظ ارزشی به ۸۴۰ میلیون دلار رسیده است.

معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت قزوین با اشاره به اینکه سهم صادرات استان قزوین از صادرات کل کشور ۱.۵ درصد است، خاطرنشان کرده بود: کالاهای استان قزوین به بیش از ۶۰ کشور صادر می‌شود و یکی از ویژگی‌های استان متنوع سازی بازار هدف صادرات است.

وی با اشاره به اینکه به کشورهای اروپایی صنایع‌دستی و فرش استان و مواد اولیه پتروشیمی صادر می‌شود، خاطرنشان کرده بود: استان قزوین رتبه برتر صادرات را در بخش‌های مختلف ازجمله رتبه نخست در صادرات شوینده‌ها را داراست.

کبیری توضیح داده بود: استان قزوین بعد از پیروزی انقلاب اسلامی رشد بسزایی در بخش صنعت داشته است به‌گونه‌ای که تنها تولیدکننده و صادرکننده «سی‌دی»، «دی‌وی‌دی» و چرخ‌خیاطی است، همچنین رتبه برتر صادرات کشمش، شیشه، کاشی، سرامیک، مشتقات نفتی، مواد غذایی و مصنوعات پلیمری را دارد.

به گزارش ایسنا، برای انجام صادرات وجود گمرک یک ضرورت به شمار می‌رود باید بگوییم که گمرک استان قزوین در سال ۱۳۶۳ راه‌اندازی و در سال ۱۳۷۵ رسمیت پیدا کرده است. بر اساس آمار ارائه شده در چهل سالگی انقلاب گمرک قزوین نیز به کاهش زمان ترخیص کالا از ۲۱ روز در واردات به سه روز و صادرات از هفت روز به کمتر از یک روز اقدام کرده بود، کاهش مراحل گمرکی از ۹ مرحله به سه مرحله، سطح‌بندی اظهارنامه‌های گمرکی در سه سطح، امکان رصد کلیه مراحل گمرکی از سوی صاحبان کالا، امکان رصد و تشخیص قاچاق کالا توسط مراجع نظارتی از دیگر اقداماتی بوده که توسط گمرک قزوین انجام شده است.

انقلاب اسلامی دستاوردهای زیادی در حوزه‌های مختلف داشته است، با بررسی وضعیت صنعت مشاهده کردیم که جمهوری اسلامی با شعار «ما می‌توانیم» روحیه خودباوری را در ملت زنده کرد، اگرچه دشمنان با تحریم سعی کردند تا مانعی بر این امر شوند ولی موفق نشدند و صنعتگران ما مانند یک سرباز با دست‌وپنجه نرم کردن با مشکلات کرده بر آنان فائق آمدند. اکنون صنعت کشورمان قابل‌رقابت با دنیاست، البته باید بگوییم که به همین بسنده نکرده و تلاش خود را برای گام دوم انقلاب مضاعف خواهند کرد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha