علی گنجلو در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: ضایعات کشاورزی به طور روزافزونی به دلیل کنترل نکردن صحیح افزایش مییابد اما در بیشتر کشورها به جای دادن راهکار منطقی، اهمیت ضایعات را نادیده گرفته و به راحتی آنها را دفع میکنند؛ در این میان مهمترین بخش ضایعات مربوط به میوه و سبزی است که کاربرد و اهمیت فراوانی دارند.
وی تصریح کرد: در کشورهای پیشرفته به این ضایعات به عنوان یک فرصت نگاه میشود تا یک تهدید، زیرا از این ضایعات میتوان به عنوان مواد اولیه یا محیط کشت استفاده کرد؛ از طرفی این ضایعات حاوی ترکیبات مفید و با ارزشی هستند که برای استفاده دوباره نیاز به فرآیندهایی همچون استخراج، جداسازی و بعد خالصسازی دارند، از اینرو محققان گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی دانشگاه زنجان طی دهه گذشته با به کارگیری تکنیکهای به روز و کارآمد به شناسایی، بازیابی و استفاده مجدد از ترکیبات ارزشمند موجود در پسماندهای محصولات کشاورزی پرداخته است.
این مدرس دانشگاه ادامه داد: گروه علوم صنایع غذایی دانشگاه زنجان در آزمایشگاه تخصصی بازیابی ترکیبات زیست فعال و توسعه محصولات فراسودمند که عنوان پایگاهی برای نیل به این منظور تجهیز و راهاندازی شده و مشغول خدمترسانی و دستیابی به این دسته از ترکیبات با ارزش حیاتی با استفاده از تکنیکهای سبز به همراه امکانسنجی استفاده از آنها در فرمولاسیون محصولات غذایی مختلف و استفاده از آنها به عنوان یک جزء افزودنی در پوششها و بستهبندی مواد غذایی در قالب پایاننامههای دانشجویی به نتیجه رسیده است.
گنجلو با اشاره به کار تحقیقاتی در خصوص بازیابی ترکیبات با ارزش حیاتی از غلاف نخودفرنگی و تاثیر آن بر افزایش پایداری روغن آفتابگردان و سویا افزود: اکسایش لیپیدها یکی از مهمترین دلایل افت کیفیت تغذیهای و ویژگیهای ارگانولپتیک موادغذایی، همچنین ایجاد و پیشرفت بیماریهای مختلف از طریق تشکیل رادیکالهای آزاد است؛ از این رو استفاده از ترکیبات ضد اکسایش به منظور حفاظت از مواد غذایی در برابر اکسایش ضروری بوده؛ امروزه پذیرش نشدن ترکیبات سنتزی از سوی مصرفکنندگان باعث شده پژوهشهای گستردهای در زمینه کشف ترکیبات زیست فعال طبیعی و ایمن انجام شده، به همین خاطر در این پژوهش توانایی حفاظتکنندگی عصاره غلاف نخودفرنگی به عنوان یک عامل ضد رادیکال گیاهی در برابر اکسایش روغنهای سویا و آفتابگردان حایز اهمیت است.
دانشیار گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی دانشگاه زنجان تشریح کرد: در پژوهشی از تکنیک مایکروویو نیز به عنوان یک فناوری سبز با موفقیت برای بازیابی روغن از دانه کدو تخم کاغذی استفاده شده است.
گنجلو خاطرنشان کرد: به منظور افزایش ارزش تولیدات کشاورزی، کاهش خطرات آلودگی و نیز توسعه صنایع مرتبط و در راستای معرفی پتانسیل پسماندهای کشاورزی نیاز به پژوهش و سرمایهگذاری در این بخش بیش از پیش احساس میشود.
انتهای پیام
نظرات