• یکشنبه / ۱۹ دی ۱۴۰۰ / ۱۲:۱۴
  • دسته‌بندی: انرژی
  • کد خبر: 1400101913749
  • خبرنگار : 71263

ورود نفت به سال ۲۰۲۲ روی موج مثبت

ورود نفت به سال ۲۰۲۲ روی موج مثبت

نفت سال ۲۰۲۲ را با قدرت آغاز کرد و نخستین هفته سال نوی میلادی را با رشد چشمگیر قیمت به پایان برد.

به گزارش ایسنا، بازاری که تصور می‌رفت از مازاد عرضه آسیب می‌بیند، در عوض هفته گذشته که تقاضا از شیوع واریانت اُمیکرون بدون تاثیر ماند و اختلالات عرضه غیرمنتظره در چندین تولیدکننده، از مرز ۸۰ دلار در هر بشکه عبور کرد.

به گزارش ایسنا، بانکهای بزرگ قیمت‌های بالاتر برای نفت را پیش بینی می‌کنند و قراردادها به چشم انداز صعود نفت به بالای ۱۰۰ دلار در هر بشکه اشاره دارند که تهدیدی برای تشدید فشارهای تورمی در اقتصادهای مصرف کننده بزرگ نفت خواهد بود.

چنین افزایش قیمتی برای کشورهای مصرف کننده بزرگ نفت خبر بدی خواهد بود و ضربه بزرگی به جو بایدن، رییس جمهور آمریکا وارد می‌کند که زمان و تلاش زیادی را برای پایین بردن قیمت‌ها و هماهنگ کردن آزادسازی جهانی نفت از ذخایر استراتژیک صرف کرده است.

مایکل تران، استراتژیست کالاها در شرکت "آر بی سی کپیتال مارکتس" در این باره گفت: احساسات خوش‌بینانه بر فضا غالب شده است. بهبود تقاضا برای نفت، کاهش سطح ذخایر و پرسش‌ها درباره توانایی اوپک برای افزایش بیشتر تولید، به خوش بینی پر و بال بیشتری می‌دهد.

حرکت قیمت نفت پرجنبش تر و سریع‌تر از هر کالای دیگری احساس می‌شود زیرا به سرعت در هزینه محصولات نهایی مانند بنزین، دیزل و سوخت جت تاثیر می‌گذارد. ماه میلادی جاری ناآرامیهایی در قزاقستان روی داد که در اعتراض به موافقت دولت با افزایش قیمت LPG‌ بود که سوخت جاده‌ای مهمی در این کشور است.

تحولات اخیر به معنای آن است که قیمت‌ها به دقت از سوی بانکهای مرکزی که در تلاش برای کنترل تورم و همزمان پشتیبانی از رشد اقتصادی پس از رکود ناشی از کووید ۱۹ هستند، دنبال می‌شوند.

از نظر تقاضا برای نفت، اوپک و متحدانش ابراز اطمینان کرده‌اند که اُمیکرون روند احیای اقتصاد را متاثر نخواهد کرد و این تولیدکنندگان به استراتژی خود برای احیای تدریجی تولیدی که در اوج بحران پاندمی متوقف کرده بودند، ادامه خواهند داد.

اگرچه اوپک پلاس می‌گوید بر این باور است که بازارها وضعیت اشباع عرضه پیدا کرده اند اما پیش بینی‌های این گروه برای سه ماهه نخست سال ۲۰۲۱ بدبینی کمتری پیدا کرده است زیرا رشد عرضه رقیبان مایوس‌کننده بوده است. اوپک پلاس مازاد عرضه ۱.۴ میلیون بشکه در روز را برای سه ماهه نخست پیش بینی می‌کند که ۲۵ درصد کمتر از پیش بینی یک ماه پیش این گروه است و انتظار دارد مصرف جهانی نفت امسال ۴.۲ میلیون بشکه در روز بهبود پیدا کند و تقاضا تا ژوئن از مرز ۱۰۰ میلیون بشکه در روز عبور کند. سرمای منجمدکننده در کانادا و شمال آمریکا، جریان نفت را مختل کرده و قیمت‌ها را درست زمانی که سطح ذخایر آمریکا کاهش پیدا کرده، تقویت کرده است. روسیه با وجود برخوداری از سهمیه تولید بالاتر در اوپک پلاس، ماه میلادی گذشته موفق نشد تولیدش را افزایش دهد که نشان می‌دهد این کشور همه ظرفیت تولید موجود را بکار گرفته است. اعتراضات در قزاقستان هم به تغییر موقتی سطح تولید تنگیز منجر شد که بزرگترین میدان نفتی این کشور است.

به همین ترتیب لیبی که سال گذشته موفق شده بود هر ماه بیش از یک میلیون بشکه در روز نفت تولید کند، اکنون حدود ۲۵ درصد کمتر تولید دارد و در نیجریه جریان گرید صادراتی مهم بونی لایت تاخیرهای قابل توجهی پیدا کرده است و میانگین آن از سال ۲۰۲۰ به بیش از ۲۰۰ هزار بشکه در روز رسیده است. طبق آمار وزارت نفت این کشور، نیجریه در دسامبر ۱.۳۵ میلیون بشکه در روز نفت تولید کرد که پایین‌ترین نرخ چند سال گذشته محسوب می شود.

از سوی دیگر وضعیت قراردادهای بازار نفت، چشم انداز خوش بینانه‌ای را ترسیم می‌کنند. قراردادهای فوری‌تر نرخهای پریمیوم بالاتر در ماه‌های بعد را نشان داده و باعث شده که خریداران برای پرداخت پول بیشتر برای تامین سریع‌تر نفت مورد نیازشان تمایل پیدا کنند. بهای معاملات نفت برنت برای مارس حدود ۷۰ سنت در هر بشکه بالاتر از قراردادهای آوریل معامله می‌شود در حالی که یک ماه پیش این اختلاف قیمت ۳۵ سنت بود.

بازار فیزیکی در آمریکا هم به عرضه به شدت محدود اشاره دارد و گریدهای نفتی اصلی در روزهای اخیر که تقاضای صادرات ثابت مانده و سرمای هوا، تولید را مختل کرده است، گران‌تر شده‌اند.

تولید نفت شل‌ آمریکا در بلندمدت نشانه‌های رشد ملایم را نشان می‌دهد. شرکتهای نفتی سهامی عامی با وجود رشد قیمت‌ها، از هزینه بیشتر خودداری کرده‌اند و سهامداران همچنان نمی خواهند افزایش تولید اکتشافگران را مشاهده کنند. و تاکنون به نظر نمی رسد نفت ۱۰۰ دلاری این وضعیت را تغییر خواهد داد.

با این حال موانعی وجود دارد. بدترین شیوع کووید ۱۹ چین از زمان نخستین شیوع این بیماری در ووهان تهدیدی برای رشد مستمر تقاضا برای نفت در بزرگترین واردکننده نفت جهان به شمار می‌رود. و اگرچه آزادسازی نفت از ذخایر استراتژیک برای مدت طولانی قیمت‌ها را پایین نگه نداشته است، دولت به وجود گزینه‌های بیشتر برای اقدام در صورت لزوم اشاره کرده است.

و فعلا بازار خوش بین مانده است. جفری کوری، مدیر تحقیقات جهانی گروه گلدمن ساکس در مصاحبه با تلویزیون بلومبرگ گفت: تنها دو کشور در جهان (عربستان سعودی و امارات متحده عربی) می توانند اکنون نفت بیشتری در مقایسه با ژانویه سال ۲۰۲۰ تولید کنند. این امر می تواند به کمبود عرضه نفت در سه تا شش ماه آینده منجر شود.

بر اساس گزارش بلومبرگ، مورگان استنلی انتظار دارد قیمت هر بشکه نفت برنت در سه ماهه سوم امسال به ۹۰ دلار صعود کرد. این بانک برآورد می‌کند که ذخایر قابل مشاهده سال گذشته حدود ۶۹۰ میلیون بشکه کاهش پیدا کرده‌اند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha