• شنبه / ۲۰ آذر ۱۴۰۰ / ۰۹:۳۲
  • دسته‌بندی: آمریکا و اروپا
  • کد خبر: 1400092015011
  • خبرنگار : 71402

در پاسخ به درخواست روسیه برای لغو عضویت اوکراین؛ ناتو: فقط کی‌یف درباره آینده‌ تصمیم می‌گیرد

در پاسخ به درخواست روسیه برای لغو عضویت اوکراین؛ ناتو: فقط کی‌یف درباره آینده‌ تصمیم می‌گیرد

دبیرکل ناتو تاکید کرد، با وجود تلاش‌های روسیه برای کنترل همسایگانش، هیچکس جز اوکراین که کشوری دارای حق حاکمیت و مستقل است، نمی‌تواند درباره عضویت در ناتو تصمیم‌گیری کند.

به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری آناتولی، این اظهارات ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو در کنفرانس مطبوعاتی در پاریس بعد از نشست با ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه و فلورنس پارلی، وزیر دفاع این کشور مطرح شد. آنها درباره طیف گسترده‌ای از مسائل از جمله تجمیع نیروهای روسیه در نزدیکی مرز اوکراین صحبت کردند.   

استولتنبرگ گفت: آنچه اکنون ما شاهدش هستیم، این است که روسیه تلاش دارد تا بار دیگر حوزه نفوذ خود را بازسازی کرده و برای کنترل آنچه همسایگانش انجام می‌دهند، تلاش کند.

دبیرکل ناتو در پاسخ به احتمال پیوستن اوکراین به این ائتلاف نظامی گفت: این مساله بارها و بارها عنوان شده است، از جمله در کنفرانس خلع سلاح هلسینکی به تاریخ ۱۹۷۵ و همچنین بارها پس از آن، که تصریح می‌کند هر کشوری در اروپا حق برگزیدن راه‌هایی را دارد و این شامل اوکراین هم می‌شود.

او تاکید کرد، اوکراین به عنوان کشوری دارای حق حاکمیت و مستقل اگر برای عضویت در ناتو تمایل داشته باشد "برای تصمیم‌گیری آزاد است" و بعد از آن ۳۰ متحد درباره اینکه آیا اوکراین آمادگی پیوستن دارد یا خیر نظر می‌دهند و "هیچکس دیگری" مجاز نیست که آینده اوکراین را مشخص کند.

در حالی که وزیر امور خارجه فرانسه به روسیه یادآور شد که حمله به اوکراین "تبعات استراتژیک گسترده‌ای" دارد، استولتنبرگ از روسیه خواست تشنج‌زدایی کرده و به حق حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین احترام گذاشته و به مسیر دیپلماسی بازگردد. او با استقبال از تماس تلفنی جو بایدن و ولادیمیر پوتین، روسای جمهوری آمریکا و روسیه گفت: این بحران نیازمند یک راهکار سیاسی و دیپلماتیک است.

وزارت خارجه روسیه در بیانیه‌ای خواستار لغو تعهد سال ۲۰۰۸ ناتو به اوکراین و گرجستان مبنی بر عضویت آنها در این ائتلاف شد و گفت که ائتلاف باید قول دهد که در کشورهای همسایه روسیه که می‌تواند امنیت این کشور را تهدید کند، سلاح مستقر نکند.

این خواسته‌ها توسط وزارت خارجه روسیه در کامل‌ترین بیانیه‌اش درباره تضمین‌های امنیتی که ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور می‌گوید می‌خواهد از ایالات متحده و متحدانش دریافت کند، بیان کرده است. آنها شامل پیشنهادهایی درباره برقراری گفت‌وگوی دفاعی منظم و اجتناب از برخورد نزدیک بین هواپیماهای نظامی و کشتی‌های جنگی بودند که می‌تواند مبنای گفت‌وگو با واشنگتن پس از تماس ویدیویی دو ساعته این هفته بین پوتین و جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا باشد.

درخواست برای وتوی مؤثر روسیه در مورد عضویت اوکراین در ناتو، بی ثبات‌ترین نقطه درگیری در روابط شرق و غرب، چیزی است که واشنگتن و کی‌یف قبلاً قاطعانه آن را رد کرده اند.

وزارت امور خارجه روسیه گفت که ناتو در مسیری قرار دارد که به استقرار سامانه‌های موشکی در اوکراین منجر می‌شود تا روسیه را هدف قرار دهد.

در این بیانیه آمده است: چنین رفتار غیرمسئولانه تهدیدات غیرقابل قبولی برای امنیت ما ایجاد می‌کند و خطرات نظامی جدی را برای همه طرف‌های درگیر به وجود می‌آورد، تا جایی که درگیری در مقیاس وسیع در اروپا رخ می‌دهد. به منظور منافع اساسی امنیت اروپا، لازم است به طور رسمی از تصمیم نشست سال ۲۰۰۸ ناتو در بخارست مبنی بر اینکه اوکراین و گرجستان به عضویت ناتو در خواهند آمد، صرف‌نظر شود.

وزارت خارجه روسیه گفت که مسکو مجموعه‌ای از اقدامات را برای کاهش تنش پیشنهاد می کند، از جمله برگزاری مانورهای نظامی در محدوده‌های توافق شده از مرزهای روسیه و ناتو و تعیین فاصله امن بین کشتی‌های جنگی و هواپیماهای متخاصم، به ویژه در دریای بالتیک و دریای سیاه.

مسکو همچنین خواستار تجدید گفتگوهای دفاعی منظم با ایالات متحده و ناتو شد و از واشنگتن خواست تا به تعلیق استقرار سلاح های هسته‌ای میان برد در اروپا بپیوندد.

پیش از این، سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه به کشورهای غربی هشدار داده بود که درخواست های روسیه برای تضمین های امنیتی قانونی را رد نکنند. ریابکوف گفت: اگر مخالفان ما در طرف مقابل - بالاتر از همه ایالات متحده، و سایر کشورها، متحدانش، کشورهای به اصطلاح همفکر - امتناع کنند و تلاش کنند و این کار را انجام دهند، وضعیت امنیتی ناگزیر به وخامت بیشتری خواهد رسید. موافقت نکردن به معنای نزدیک شدن به یک رویارویی بزرگ است.

سیاست دفاعی اتحادیه اروپا

این رهبران همچنین درباره برنامه‌های اتحادیه اروپا برای تقویت سیاست دفاعی خود مذاکره کردند. به گفته وزیر دفاع فرانسه، ناتو همچنان سنگ‌بنای امنیت و قابلیت همکاری در اروپا باقی خواهد ماند، اما این نهاد باید به تقویت قابلیت‌هایش بپردازد، به ویژه در حوزه‌های نوآوری فناوری، دفاع سایبری و واکنش به بحران.

دبیرکل ناتو از تعهد اتحادیه اروپا به سرمایه‌گذاری بیشتر در امور دفاعی استقبال کرد، اما هشدار داد که اتحادیه اروپا به "منابع بیشتر و قابلیت‌های بهتری نیاز دارد که هم ناتو و هم اتحادیه اروپا بتوانند از آنها استفاده کنند، نه اینکه ساختارهای جدیدی ایجاد شود که خطر تشکیل مشابه آنچه که اکنون در اختیار داریم، به همراه داشته باشد."

ماه گذشته، جوزپ بورل، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا یک استراتژی دفاعی جدید تحت عنوان "قطب‌نمای استراتژیک" ارائه داد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha