سعید باستانی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به فرارسیدن روز مجلس، با بیان اینکه معمولا عملکرد مجالس بر اساس چند شاخصه قابل بررسی است، اظهار کرد: یکی از این شاخصهها گفتمان سیاسی و اجتماعی مجلس است و شاخصه دیگر عملکرد مجلس در خصوص مسائل روزانه کشور و انجام قانونگذاری است.
وی افزود: گفتمان مجلس یازدهم بر اساس چند مورد شکل گرفت. این موارد عبارت بود از فسادزدایی، انقلابیگری و افزایش نقش مجلس در مناسبات کشوری. در حوزه امورات جاری کشور مجلس یازدهم مطرح میکرد که حل بسیاری از مشکلات با قانونگذاری میسر خواهد بود و بسیاری دیگر از مسائل نیز با تقویت بعد نظارتی مجلس انجام خواهد شد.
این نماینده سابق مجلس بیان کرد: مجلس یازدهم به لحاظ عمل به گفتمانی که مطرح کرده بود، اقداماتی را انجام داد. به عنوان مثال مجلس در چند مورد که تشخیص داده بود فساد، اهمال یا ترک فعلی صورت گرفته است، چند پرونده را تشکیل داد و به قوه قضائیه فرستاد. اما برای عمل به گفتمان خود تنها به همین میزان بسنده کرد و اتفاق خیلی بزرگی صورت نگرفت.
باستانی ادامه داد: همچنین نمایندگان مجلس یازدهم پیش از ورود به مجلس بیان میکردند که نمایندگان مجلس دهم از حل مشکلات ناتوان هستند و مجلس اگر بخواهد، میتواند به تمام حوزهها ورود کند و به منظور حل مشکلات معیشتی مردم، نظارت شدیدی را بر دولت اعمال کند. اما اگر نرخ دلار در زمان شروع به کار مجلس یازدهم را با نرخ دلار فعلی مقایسه کنیم، میبینیم که فقط در همین یک مورد چه میزان افزایش قیمت به وجود آمده است و توجیهی هم که مجلس برای این گرانیها میآورد، این است که دولت قبلی ناتوان بود و ما نمیتوانستیم با آن کار کنیم، در حالیکه نمایندگان مجلس دهم نیز میتوانند چنین توجیهی را مطرح کنند.
وی با بیان اینکه مجلس نتوانسته است در حوزه کنترل تورم و بهبود معیشت کار خاصی انجام دهد، گفت: همچنین نمایندگان مجلس یازدهم مطرح میکردند با اصلاح قوانین، میتوانند بسیاری از مشکلات در حوزههای مسکن و فرار مالیاتی را حل کنند، اما اکنون میبینیم که هنوز مشکلات این حوزهها حل نشده است.
این نماینده مجلس دهم با اشاره به قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها که در مجلس یازدهم به تصویب رسید، عنوان کرد: این قانون نیز عملا کمکی به پیشبرد مذاکرات و حل مشکلات سیاست خارجی کشور نکرد.
باستانی خاطرنشان کرد: همچنین نمایندگان مجلس یازدهم در زمان انتخابات میگفتند که مجلس دهم با دولت مماشات میکند و به وظیفه نظارتی خود به خوبی عمل نمیکند، در حالیکه پس از روی کار آمدن نمایندگان مجلس یازدهم نیز ما شاهد عملکرد ویژهای از آنان در بعد نظارتی نبودیم. بنابراین به طور کلی میتوان گفت مجلس یازدهم نه در حوزه عمل به گفتمانهایی که مطرح میکرد و نه در حوزه قانونگذاری و نظارت، چندان موفق نبوده است.
این نماینده سابق مجلس در پاسخ به اینکه طرحهای ارائه شده در مجلس یازدهم، تا چه حد با نیازها و دغدغههای مردم تناسب دارد، گفت: برخی از طرحهای مجلس یازدهم طرحهای خوبی بودند، به عنوان مثال طرحی که مجلس در خصوص مالیات بر خانههای خالی تصویب کرد، طرح خوب و کارامدی بود، اما دارای اشکال است؛ چراکه هنوز نتوانسته است نتیجهبخش باشد. مجلس باید توجه کند که اگر مشکل مسکن توسط دولت و با اقداماتی نظیر طرح ملی مسکن حل شود، قاعدتا مردم این را مدیون دولت خواهند بود، نه مدیون مجلس.
باستانی با اشاره به وجود کسری بیش از ۴۰۰ هزار میلیارد تومانی در بودجه امسال، ابراز عقیده کرد: این در حالی است که تصویب بودجه ۱۴۰۰ توسط مجلس یازدهم انجام شد و این مجلس میتوانست به دولت فشار بیاورد و قانون مناسبی را برای بودجه امسال تصویب کند.
وی با بیان اینکه که طرحهای اقتصادی مجلس چندان تاثیری در بهبود شرایط معیشتی مردم نداشته است، عنوان کرد: در حوزه فرهنگی و اجتماعی نیز طرحهایی نظیر طرح صیانت در مجلس مطرح شد که کارکرد چندان مشخصی ندارد و مورد مناقشه است.
این نماینده مجلس دهم با اشاره به بحث تصویب طرح شفافیت آرا به عنوان مهمترین وعده نمایندگان در زمان انتخابات مجلس، ادامه داد: هنوز این طرح تصویب نشده است و البته من بعید میدانم در نهایت این طرح به همان شکلی که مد نظر مردم است، تصویب شود. ایجاد شفافیت در تمامی نهادها از اهمیت بالایی برخوردار است و قطعا مجلس اگر شفافیت را از خودش شروع نکند، نمیتواند آن را به سایر نهادها تسری دهد.
انتهای پیام
نظرات