به گزارش ایسنا، "ژان پیر لاکروی" رئیس صلحبانهای سازمان ملل در گفتوگو با خبرگزاری آسوشیتدپرس تاکید کرد: علت اصلی این درگیریها افزایش فاکتورهایی چون تنشهای قومی، تاثیر جرایم سازمانیافته، تروریسم و بهرهبرداری غیرقانونی از منابع است. در مقایسه با دو یا سه سال گذشته، بسیاری از هیاتهای صلحبان ما با شرایط سیاسی و امنیتی روبرو هستند که رو به وخامت گذاشته است.
وی ادامه داد: علاوه بر اینها درگیریها در کشورهای پرتنش چندجنبه دارند و اغلب محلی و ملی و حتی منطقهای و جهانی هستند. مثلا در منطقه ساحل آفریقا که منطقهای بسیار فقیر است، ما شاهد افزایش فعالیتهای تروریستی هستیم.
این مقام ارشد سازمان ملل همچنین افزود، آنچه باعث این تغییرات در چگونگی عملکرد صلحبانهای سازمان ملل شده تعداد عواملی است که با اختلافات سیاسی رو به رشد در میان کشورهای عضو سازمان ملل آغاز میشود. به گفته او، عوامل موثر در این درگیریها در حال افزایش هستند که "یک سری از آنها که ما آن را افزایشدهندگان درگیری میدانیم شامل فناوریهای دیجیتال، تاثیر اخبار جعلی و اطلاعات نادرست درباره درگیریها و همچنین گروههای مسلح است که از ابزار به شدت پیچیده برای تضعیف اقدامات میشود."
سازمان ملل در حال حاضر ۱۲ هیات صلحبان شامل شش هیات در آفریقا، چهار مورد در خاورمیانه، یکی در اروپا و یکی در آسیا دارد که بیش از ۶۶ هزار پرسنل نظامی از ۱۲۱ کشور به همراه بیش از ۷۰۰۰ پلیس بینالمللی و ۱۴ هزار نیروی غیرنظامی آنها را تشکیل میدهند.
رئیس هیات صلحبان سازمان ملل همچنین ادامه داد، نیروهای حافظ صلح در کشورهایی که بر آتش بس در آنها نظارت میکنند، مانند قبرس و جنوب لبنان، از نظر جلوگیری از بروز درگیری و همچنین از نظر حفاظت از غیرنظامیان تفاوت بزرگی ایجاد میکنند. اما باید به این مساله اشاره کرد که عوامل بروز درگیریها به شدت بر تنشهای کشورهایی که صلحبانها در آنها هستند تاثیر میگذارد.
لاکروی افزود: این عوامل و محرکها تهدیدی جدی برای کشورهایی هستند که نیروهای حافظ صلح سازمان ملل در آنها مشغول به کارند. و سوالی که مطرح میشود این است که آیا ما به عنوان سیستمی چندجانبه به قدر کافی برای رسیدگی به این تهدیدها مجهز هستیم یا خیر؟ من در این مورد مطمئن نیستم. به نظرم باید در این حوزه کارهای زیادی انجام گیرد.
رئیس صلحبان های سازمان ملل همچنین نشست قریب الوقوع وزرا در مورد صلحبانی سازمان ملل که قرار است هفتم و هشتم دسامبر در سئول، کره جنوبی برگزار شود را یک فرصت مغتنم برای بهبود و ارتقای عملکرد و تاثیرگذاری حافظان صلح، تاثیرگذاری ابزارهای آن و همچنین بسیج حمایت بینالمللی برای تلاشهای این هیاتها دانست و تصریح کرد: تعدادی از وزرا و مقامهای ارشد از تمامی کشورهای عضو سازمان ملل در سئول گرد هم میآیند و این نشست، اقدامی مهم و حائز اهمیت برای حمایت از حافظان صلح است که بودجه آن تا پایان ۳۰ ژوئن ۲۰۲۲ مبلغی به ارزش ۶.۳۸ میلیارد دلار به همراه کمکهای داوطلبانه است.
وی همچنین به این مساله اشاره کرد که اداره صلحبانی سازمان ملل فهرستی را در اختیار کشورهای عضو سازمان ملل قرار داده که برای بهبود حفاظت از نیروهای حافظ صلح در برابر حملات، بمبهای دستساز و همچنین حفاظت از کمپهای آنها نیاز دارد. این فهرست همچنین شامل پشتیبانی و تجهیزات پزشکی بهبود یافته است تا نیروهای صلحبان بتوانند فعالانه عمل کنند.
لاکروی همچنین به دو حیطه دیگر اشاره کرد؛ بهبود و ارتقای ظرفیت و توانایی هیاتهای صلحبان برای جمعآوری و پردازش سایر اطلاعات برای جلوگیری بهتر در مقابل تهدیدها به جای اجبار به واکنش و افزایش تعداد زنان در عملیات صلحبانی "چون میدانیم که زنان بیشتر در این هیاتهای صلحبان به معنای اثرگذاری بهتر و بیشتر است."
رئیس هیات حافظ صلح سازمان ملل همچنین ادامه داد: حمایت دولتها از استراتژی برای تغییرات دیجیتالی صلحبانی توسط دولتها بسیار مهم خواهد بود، چون ما قاطعانه معتقدیم که اگر از این فناوریهای جدید به بهترین شکل ممکن استفاده کنیم، میتوانیم بازی را در جهت حافظان صلح تغییر دهیم. برای این کار، سازمان ملل باید سواد دیجیتال را برای صلحبانی و صلحبانهای سازمان ارتقا دهد.
این مقام سازمان ملل در امور صلحبانی همچنین گفت، اگر اداره مذکور و صلحبانهایش در فناوری دیجیتال بهتر عمل کنند، مردان و زنان در این حوزه را بهتر میتوان تحت حفاظت قرار داد. "ما احتمالا میتوانیم بهتر ارتباط برقرار کنیم و همچنین با اطلاعات نادرست مقابله کنیم و سازمان ملل میتواند اطلاعات را بهتر جمعآوری و پردازش کند، طوری که بتواند اقدام موثری را انجام دهد."
لاکروی همچنین این را هم گفت که اگر قرار است صلحبانی به موفقیت برسد که شرایطی را ایجاد میکند که هیاتهای حافظ صلح بتوانند از محل خارج شوند، بسیار مهم است که دولتها از تلاشهای سیاسی برای دستیابی به این هدف حمایت کنند.
وی همچنین اذعان داشت که عملیات صلحبانی بیشتر بخشی از تلاشها و مشارکتهای گستردهتر است که میتواند ظرفیتهای مختلف از جمله امنیت ایجاد کند یا به ارائه کمکهای بشردوستانه در کشورهایی چون کنگو، سودان جنوبی یا مالی بپردازد.
لاکروی افزود: ما باید مطمئن شویم که نقشی را ایفا میکنیم که بهترین تفاوت ممکن را ایجاد میکند و سایر شرکا هم باید رویکرد مشابهی داشته باشند چون ما باید مکمل یکدیگر باشیم.
انتهای پیام
نظرات