دکتر "محمدمهدی طهرانچی" در مراسم تکریم و معارفه رئیس دانشگاه آزاد استان اظهار کرد: وضعیت استان ایلام در مقایسه با سایر استانهای کشور، متفاوت است از این نظر که سرزمینی باسرمایه است، اما بهره آن چنانی از سرمایه خود نمیبرد.
وی با بیان اینکه این دانشگاه برحسب تکلیف خود، سند تحول و تعالی دانشگاه آزاد اسلامی را برای پنج سال آینده ترسیم و تدوین کرده است، تصریح کرد: در این سند پنج رویکرد تحولآفرین برعهده دانشگاه آزاد اسلامی قرار گرفته که از این پنج رویکرد تحول آفرین، می توان به چرخش حافظه محور به سمت یادگیری عمیق، فایدهمحور و بسترسازی دانش بنیان و اشتغال زا و چرخش به سمت اجتماع فرهنگی و تربیتی اشاره کرد اما در این سند یک اصل وجود دارد که با توجه به آمایش سرزمینی حرکتهای دانشگاه آزاد اسلامی باید طراحی شود.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی گفت: اطلس اطلاعات جامع استانها در دانشگاه آزاد اسلامی توصیف می کند که اکنون کجا هستیم و باید به چه نقطهای برسیم. به عنوان نمونه استان ایلام ۶۲۶ هزار نفر جمعیت دارد و جمعیت دانشجویی آن حدود ۸۹ هزار و ۲۰۰ نفر است. این آمار نشان می دهد که جمعیت دانشجویی استان ۱۴ درصد جمعیت استان را تشکیل می دهد و این در حالی است که متوسط جمعیت دانشجویی کشور ۱۷ درصد است. این موضوع نشان می دهد که به صورت پایه جمعیت دانشجویی ایلام ۳ درصد کمتر از متوسط کشوری است.
طهرانچی با بیان اینکه این دانشگاه در قالب تدوین اطلس اطلاعات جامع استانها، جمعیت دانش آموزی و جمعیت رشتههای دبیرستانی را مورد تجزیه و تحلیل و واکاوی قرار داده است، تصریح کرد: نتیجه این واکاوی نشان میدهد که وضعیت ایلام در مقایسه با دیگر استانها قابل تأمل است، چرا که در اکثر استانهای جنوبی جمعیت دانش آموزی در رشتههای فنی وحرفهای و کار و دانش تحصیل می کنند، اما در استان ایلام اکثریت دانش آموزان پسر به سمت رشتههای تجربی رفته اند. برخلاف رویه عمومی کشور که مردم به اشتغال جوانان توجه دارند، اما در ایلام ۲۴۰۰ دانش آموز پسر در رشته تجربی تحصیل می کنند، در حالی که ۷۴۰ نفر در رشتههای فنی و حرفهای در حال تحصیل هستند.
وی ادامه داد: بررسی اطلس اطلاعات جامع استان نشان از یک زنگ خطر و هشدار برای استان ایلام دارد و آن این است که نیروی کار ماهر آینده استان رو به کاهش است و در حال حاضر نیز نرخ بیکاری ایلام بالاتر از متوسط کشوری است و این موضوع وظیفه خطیر و سنگینی را متوجه مسئولان و دانشگاههای کرده است.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی تاکید کرد: مسئولان باید شبانهروز برای مردم این استان تلاش کنند. ما معلم هستیم و باید در مورد برخی رفتارهای نامتعارف جامعه، خود را مسئول بدانیم. دانشگاه و آموزش از حساسیت زیادی برخوردار است و در فرهنگ مردم و آینده جوانان مؤثر است؛ بنابراین چالش اصلی دانشگاه آزاد اسلامی استان ایلام نباید مربوط به مسائل مالی باشد، بلکه این دانشگاه باید به فکر جوانان و آینده استان باشد.
وی با بیان اینکه معلمی شغل انبیاست و مدیران تلاش کنند و در کرامت آنها بکوشند، اما مسائل مالی نباید دغدغه و چالش اصلی باشد، ادامه داد:امام علی(ع) میفرمایند «خداوند رحمت کند کسی را که بداند از کجا آمده و در کجاست و به کجا خواهد رفت.» اگر ندانیم اکنون ایلام کجاست، نخواهیم دانست چه آیندهای در انتظار این استان خواهد بود. ما برای امر بزرگی به دانشگاه آزاد اسلامی آمدیم، چرا که معتقدیم دانشگاه در فرهنگ موثر است. موضوع قابل توجه این است که تنها ۵/۲ درصد GDP استان ایلام در بخش آموزش هزینه می شود که این عدد نصف دیگر استانهاست، بنابراین همه دانشگاههای ایلام باید دست به دست هم بدهند و برای بهبود فرهنگ و اشتغال آفرینی جوانان چاره اندیشی کنند.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: استان ایلام نیازمند دانشکدههای مهارت و کارآفرینی است، و وظیفه داریم هنرستان و دانشکدههای مهارت و کارآفرینی را در این استان راه اندازی کرده و برای آینده شغلی آنها کاری کنیم.
طهرانچی با بیان اینکه دانشگاه آزاد اسلامی استان ایلام دارای ۱۷۳ عضو هیأت علمی است، گفت: این دانشگاه ۱۷۳ فکر و اندیشه در اختیار دارد. این اساتید باید برای بهره وری و اعتلای استان فکر کنند. نکات بسیاری در اطلس اطلاعات جامع استان ایلام وجود دارد و انتظار می رود که همه اعضای هیأت علمی آن را مطالعه و برای حل چالشها و مشکلات استان هماندیشی و چارهیابی کنند.
وی با اشاره به وضعیت GDP استان ایلام، گفت: بیشترین سهم تولید ناخالص داخلی استان ایلام با ۴۲ درصد متعلق به بخش خدمات و در مرحله بعد با ۴۱ درصد مربوط به حوزه معدن و انرژی است. سهم کشاورزی استان نیز از ۱۰ درصد به کمتر از ۷ درصد کاهش یافته و واسطهگری مالی نیز حدود ۳ درصد است.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی خاطرنشان کرد: با وجود اینکه استان ایلام بیشترین مرز با کشور عراق و نزدیک ترین مسیر را به عتبات عالیات دارد، اما سهم صنعت هتل و رستوران در GDP استان ۲ درصد است که این موضوع نیازمند توجه و برنامه ریزی است و جای تعجب دارد که از رشتهای مانند هتلداری استقبال نمیشود.
طهرانچی با قدردانی از تلاش دکتر میرزایی حیدری در دوران ریاست دانشگاه آزاد اسلامی استان ایلام، گفت: تلاش وافری در جهت فرهنگ و گشایش مالی دانشگاه آزاد اسلامی استان صورت گرفت و در این سفر نیز گروههای تخصصی کشاورزی، اداری و مالی، دانشجویی و فناوری از سازمان مرکزی به استان ایلام اعزام شدند تا عملکرد و ظرفیتهای این دانشگاه را بررسی کنند.
وی تاکید کرد: دوره مدیریت رؤسای استانها در دانشگاه آزاد اسلامی چهارساله است و اکنون نیز دوران مدیریت دکتر میرزایی حیدری به پایان رسید و دکتر ناصری که مدیری باسابقه در دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلام و فردی از این دیار است، مسئولیت دانشگاه آزاد اسلامی استان ایلام را برعهده گرفته که برای ایشان آرزوی موفقیت دارم. در آینده از تخصص و تجارب دکتر میرزایی حیدری در حوزه بذر و کشاورزی نیز استفاده خواهیم کرد.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی افزود: مهمترین برنامه سرپرست جدید دانشگاه آزاد اسلامی استان ایلام باید پیاده سازی برنامه تحول و تعالی دانشگاه باشد. در سالهای آینده آثار حضور دکتر ناصری و تحول در دانشگاه آزاد اسلامی استان را مردم ایلام باید ببینند و درک کنند.
حجت الاسلام و المسلمین دکتر غیاثی مسیول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای استان ایلام نیز در این مراسم با اشاره به جایگاه تمدنی و کنونی استان ایلام خواستار توجه رئیس دانشگاه آزاد به استان شد.
دکتر ناصری سرپرست دانشگاه آزاد استان ایلام نیز اظهار کرد: برای اثربخشی بیشتر دانشگاه دست یاری به سوی همه دلسوزان و نخبگان استان دراز میکنم.
دکتر حیدری میرزایی، رئیس سابق دانشگاه آزاد اسلامی نیز گزارشی از فعالیتهای خود در دوران ریاست این دانشگاه را ارائه کرد.
انتهای پیام
نظرات