• سه‌شنبه / ۲۵ آبان ۱۴۰۰ / ۰۹:۲۴
  • دسته‌بندی: چهارمحال و بختیاری
  • کد خبر: 1400082519286
  • خبرنگار : 50343

وعده‌ای دیگر برای کاهش آلایندگی کارخانه خمیرمایه ناغان

وعده‌ای دیگر برای کاهش آلایندگی کارخانه خمیرمایه ناغان

ایسنا/چهارمحال و بختیاری پساب کارخانه خمیرمایه ناغان در سالیان اخیر، آلودگی بسیاری به محیط‌زیست وارد کرده است و این مسئله همواره گلایه مردم محلی در منطقه کیار را در پی داشته، متاسفانه با وجود تذکرات و تعیین مهلت برای کاهش آلودگی این امر تاکنون محقق نشده است.

به گزارش ایسنا، بار اصلی صنعت نان کشور بر عهده پنج کارخانه شامل دو مورد در استان خوزستان، دو کارخانه در استان خراسان و یک مورد در استان چهارمحال و بختیاری است، کارخانه خمیرمایه ناغان در چهارمحال و بختیاری با قدمتی ۲۲ ساله، به‌عنوان یکی از قطب‌های صنعتی در تولید خمیرمایه در این استان شناخته می‌شود.

متاسفانه مدیران کارخانه خمیرمایه ناغان در دو دهه گذشته باوجود هشدارهای زیست‌محیطی اقدامی در راستای کاهش آلودگی این واحد تولیدی انجام نداده‌اند، پساب این رودخانه وارد رودخانه می‌شود و بوی بد ناشی از این پساب زندگی مردم در این منطقه را مختل کرده است، اگر از نزدیکی این کارخانه عبور کرده باشید، بوی نامطبوع مساعد شده از این واحد تولیدی بسیار آزاردهنده است.

طی چند مرحله مهلتی برای کاهش آلودگی کارخانه خمیرمایه ناغان داده شد، اما مدیران این واحد به هشدارها توجه چندانی نداشتند، مهلت تعیین شده برای رعایت استاندارهای زیست‌محیطی توسط این کارخانه به پایان رسید، اما مدار آلودگی این کارخانه هم‌چنان ادامه دارد و واحد نیز به کار خود ادامه می‌دهد، باید دید وعده‌ها برای کاهش آلایندگی این کارخانه محقق خواهد شد یا نه؟

طبق دستور اقبال عباسی- استاندار چهارمحال و بختیاری در جلسه شورای گفت‌وگوی بخش خصوصی و دولت به مدیرعامل کارخانه خمیرمایه ناغان تا پایان خردادماه فرصت داده شد تا استانداردهای محیط‌زیستی را رعایت و میزان آلودگی این کارخانه را تا حد مجاز و استاندارد پایین بیاورد، در غیراینصورت از فعالیت این کارخانه جلوگیری و این واحد پلمب خواهد شد، به گفته وی نمی‌توان به بهانه صادرات و تولید اجازه فعالیت به واحدی داد که پساب آن موجب آلودگی زیست‌محیطی می‌شود.

به گفته شهرام احمدی مدیرکل محیط زیست چهارمحال و بختیاری با وجود اینکه مراجع ذیصلاح فرصت مجددی را برای کاهش آلودگی به‌منظور متوقف نشدن فعالیت این واحد درنظر گرفتند، اما متاسفانه مسئولان کارخانه به وظیفه خود عمل نکرده و نسبت به رفع آلایندگی اقدامی انجام نداده‌اند که موجب شده آلودگی همچنان ادامه‌دار باشد، به‌دلیل استمرار آلایندگی این کارخانه، خبرنگار ایسنا بازدیدی از این مجموعه انجام داد تا از نزدیک در جریان مشکلات این کارخانه و برنامه آن برای حل مشکل آلایندگی قرار بگیرد.

توضیحات مدیر کارخانه خمیرمایه ناغان در خصوص اقدامات برای کاهش آلایندگی این واحد

سید علی هاشمی- مدیر کارخانه خمیر مایه ناغان در جمع خبرنگاران یکی از گرفتاری‌های عمده صنعت تولید خمیر مایه را پساب آن عنوان و اظهار کرد: تولید مخمر و الکل در این کارخانه، حجم زیادی از پساب را تولید می‌کند که حاصل آن تولید BO۲ و CO۲ است، خروجی پساب این کارخانه در گذشته در محیط اطراف رها می‌شد که به‌سرعت مستعد فاسد شدن بود و در نهایت تمامی مزارع و روستاها را آلوده می‌کرد، اما اینک به‌دلیل مشکلات ایجاد شده توسط پساب این کارخانه و طی نامه‌نگاری با سازمان محیط زیست چهارمحال و بختیاری تصمیم گرفته شده است که در هفته آینده جلسه‌ای به‌همین منظور و برای تجمیع برنامه‌های کنترل آلایندگی برگزار شود.

هاشمی درخصوص نحوه مدیریت پساب کارخانه خمیرمایه ناغان، تصریح کرد: ۸۳ تا ۸۷ درصد پساب کارخانه، پسابی است که وقتی مخمرها درون آن رشد پیدا می‌کنند داخل سانتریفیوژهایی برده شده و آن‌گاه مخمر از پساب جدا می‌شود، برای کنترل آلایندگی کارخانه دو روش تولید مالچ گیاهی و وینانس از پساب درنظر گرفته شده است، وینانس پس از تصفیه تبدیل به آب مقطر شده و ۱۵ درصد حجم باقیمانده از پساب وارد فضای تصفیه‌خانه می‌شود تا در نهایت به استانداردهای محیط زیست برسد.

مدیرکارخانه خمیرمایه ناغان اضافه کرد: به‌دلیل قدرت چسبندگی پساب، امکان دارد این ویژگی در خاک مشکل ایجاد کند، بنابراین تصمیم گرفته شد که از ظرفیت چسبندگی پساب در تولید مالچ استفاده شود، از مالچ برای کنترل گرد و غبار استفاده می‌شود و برای وینانس نیز ۱۷ کاربرد مختلف تعریف شده که مهم‌ترین آن تولید کود گیاهی و مکمل خوراک دام است و پیش‌بینی می‌شود که در روز ۲۰ تن مالچ و وینانس تولید شود

وی گفت: کارخانه مجبور است که طی دو سه ماهه نخست آینده وینانس تولید کند، در ابتدای کار اگر قصد رساندن پساب به ۶۶ درصد باشد، تقریبا می‌توان یک چهارم آن را به وینانس تبدیل کرد، اما چون تصمیم گرفته شد با راه‌اندازی این موضوع، پسابی خارج نشود، نمی‌توان میزان پساب را به ۶۶ درصد رساند.

هاشمی با بیان اینکه طی سه روز آینده تست سرد و پس از توقف تست گرم انجام می‌شود، اظهار کرد: طی ۱۰ روز آینده، افتتاح فاز نخست تولید مالچ گیاهی شروع خواهد شد، قرار بر این بود که تا پایان شهریورماه سال‌جاری کار تولید مالچ و وینانس انجام شود، اما به‌دلیل مشکلات به‌وجود آمده در کار وقفه ایجاد شده است، مرحله دوم احتمالا دو ماه طول می‌کشد و محصولات تولیدی قطعا فروشی هستند.

مدیر کارخانه خمیر مایه ناغان با بیان اینکه آلودگی این کارخانه در محیط اطراف کتمان نمی‌شود، افزود: با وجود مسئله آلایندگی، شدت و حجم آلودگی کم شده است و مواردی مانند اتمام ۱.۵ کیلومتر لوله‌کشی که یکی از عوامل ایجاد آلایندگی بوده برطرف شده است.

مدیر کارخانه خمیر مایه ناغان یادآور شد: این کارخانه طی سال‌های گذشته زیان‌دهی زیادی داشته است، مدتی تا قبل از سال ۹۰ فعالیت می‌کرده که حاصل آن تنها خسارت و بدهی بوده و همین مسئله منجر به تعطیل شدن آن شده است، اما سرعت کار کارخانه در سال ۹۵ آغاز شد و این کارخانه توانست در سال ۹۷، تا حدودی زیان خود را جبران کند، پیشرفت کار تا حدی بود که سال گذشته شرکت به‌صورت کامل از زیان خارج شد، همه‌ساله جرائم آلودگی این کارخانه پرداخت و به صندوق دولت واریز می‌شود و از سال ۸۹ به بعد کل جرایم پرداخت شده است

هاشمی ادامه داد: در سال گذشته تصمیم گرفته شد که مبلغ ۱۰ میلیارد تومان تسهیلات برای پروژه‌ وینانس دریافت شود، اما به‌دلیل مشکلات مالی از گذشته و وجود یک دعوای حقوقی، دریافت این مبلغ با تاخیر روبرو شد و اینک یکماه است که دریافت این تسهیلات آغاز شده است، به‌علاوه با سهامداران مذاکراتی صورت گرفته و موافقت ۲۰ میلیاردی برای سرمایه‌گذاری انجام شده است.

وی با اشاره به اینکه کارخانه تولید خمیر مایه جزو صنایع برتر در زمینه سودآوری بوده است، افزود: این کارخانه تقاضای چهارمحال و بختیاری را به‌صورت کامل در زمینه تولید خمیر مایه برطرف می‌کند، حدود 4000 تن محصول خمیر مایه در این کارخانه تولید می‌شود، علاوه بر خمیرمایه، طی یکسال گذشته روزانه به‌صورت متوسط ۱۰۰۰ لیتر الکل نیز تولیدی این مجموعه است و علاوه بر تامین نیاز داخل، محصولات این کارخانه به کشورهایی مانند افغانستان، پاکستان، ارمنستان، عراق و سوریه نیز صادر می‌شود، به‌طوری که میزان ارزآوری سالیانه این کارخانه سه میلیون دلار تخمین زده شده است.

مدیر کارخانه خمیر مایع ناغان در خصوص نحوه آب‌رسانی به این مجموعه توضیح داد: آب این کارخانه از طریق چاه تامین می‌شود، پس از تولید مالچ و وینانس نه تنها آب مازاد مصرف نمی‌شود، بلکه به تولید آب هم کمک خواهد شد.

هاشمی در پایان تعداد افراد شاغل در کارخانه خمیر مایه ناغان را ۱۳۰ نفر دانست و ادامه داد: از این تعداد، ۸۰ تا ۹۰ نفر اهل شهرهای ناغان، اردل، گهرو، شلمزار و روستاهای اطراف هستند.

انتهای پیام  

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha