محمدعلی خامهپرست در گفتوگو با ایسنا، در رابطه با اصول نویسندگی و رماننویسی با بیان اینکه نویسندگی به معنای عمومی شامل انواع نوشتن از خاطره، گزارش و خبر گرفته تا داستان و رمان میشود، اظهار کرد: در نویسندگی اصل بر این است که نوشته برای مخاطب خود مفهوم و جذاب باشد که در رماننویسی علاوه بر این دو، شرایط دیگری وجود دارد که از شکل ارائه اثر برمیآید و آن رعایت اصول داستاننویسی مانند در نظر گرفتن طرح و شخصیتپردازی و اصول کلی و جزئی مربوط به نگارش، زبان رمان و ... است.
وی با بیان اینکه مشخصه بارز نوشتن رمان، خلاقیت، نوآوری، جستجو و کشف ناگفتههایی درباره انسان معاصر است، افزود: در رمان، ما بیشتر با خلق و ساختن معنا و مفهوم روبهرو هستیم تا گفتن آن معنا، در صورتی که در انواع دیگر نوشتن، با بیان و گفتن معنا سر و کار داریم.
این نویسنده با بیان اینکه اساسیترین موضوع رمان پرداختن و ارائه روحیه زمانهای است که نویسنده در آن زندگی میکند و در واقع این بازتاب همه مسائل مهم در زندگی نوع بشر در بستر تاریخی خود است، تصریح کرد: آثار تخیلی مانند رمان میتوانند فراروی تاریخی داشته باشند و از زمان خود فراتر بروند و حس پیشگویانه پیدا کنند و از جهت دیگر میتوانند در درک موقعیت و زمانه خود به خواننده کمک کنند، درکی که از مسیری ویژه و شاید بشود گفت میانبر صورت میگیرد و ماحصل همه تجربیات قابل دسترسی است.
خامهپرست با بیان اینکه در واقع رمانها روایت حوادث ساختگی ممکنالوقوع هستند و در این مرور حوادث ممکن است که امکانات، تواناییها و محدودیتهای بشری آن عصر شناخته شود، ادامه داد: رمان موجب شناخت و درک انسان از خود، دنیای اطراف خود و دیگری و نیز زندگی در همه ابعادش میشود. همچنین با مطالعه تاریخ، جغرافی یا علوم مختلف، به درک و شناختهای محدود آن حوزه دست پیدا میکنیم اما مطالعه رمان، تنها نوعی از مطالعه است که آگاهی گستردهتر و جامعتری در کنار مطالعه علوم دیگر به انسان میبخشد.
نویسنده رمان «ماه عسل در تیمارستان» عنوان کرد: در واقع رمان، عنصری است که میتواند بین شناختی که از علوم به دست میآوریم، وحدت و یکپارچگی به وجود بیاورد و همانطور که خود از تخیل سرچشمه میگیرد، میتواند منشا و سرچشمه تخیلی باشد که به انسان راههای جدید و کارگشایی معرفی کند.
وی با بیان اینکه تعداد علاقهمندان به نویسندگی به خصوص داستاننویسی و رماننویسی در استان کم نیستند و برخی جشنوارهها و مسابقات سراسری نشان داده که استعدادهای خوبی در استان است، خاطرنشان کرد: من نگرانم که علاقه و تمایل به رماننویسی با بیمهری و بیتوجهی مخاطبان کمکم سرد و فراموش شود؛ چرا که استمرار در این کار نیازمند استقبال خوانندگان و جامعه ادبی است. داشتن انگیزه نکته مهمی است که در کنار علاقه، پشتکار و کسب دانش و معلومات ویژه این فعالیت به جوانان مستعد و متولیان فرهنگی دلسوز، میتوان یادآوری و توصیه کرد.
انتهای پیام
نظرات