در این راستا و در پاسخ به این سوال که آیا موضوع فروش نخل به کشورهای همسایه صحت دارد یا خیر؟ یک نخلدار اهل روستای رود فاریاب در بخش ارم شهرستان دشتستان در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: مشکل ما در کل کمبود و نبود آب برای آبیاری باغهای روستای رودفاریاب است که بهتازگی بهوسلیه ویدیویی که از طرف اهالی روستا تهیه شده بود به گوش همه ایران رسید.
خشکسالی و بیتوجهی به امر ذخیره سازی آب این روزها را رقم زد
ابوالفضل نیکنام تصریح کرد: با توجه به خشکسالی های این چند سال و بی توجهی مسئولان روستای ما دچاربحران آب شده است و ما مجبور هستیم درختان نخل خود را به قیمت یک میلیون و نیم بفروشیم.
وی ضمن کمک خواهی از مسئولان، بیان کرد: هر درخت حداقل سالانه به ۱۵ هزار لیتر آب نیاز داره که متاسفانه خیلی از درختان روستا رودفاریاب تنها با آب بارون آبیاری میشوند.
این نخلدار ادامه داد: اول خشکسالیهای اخیر دوم بیتوجهی به امر ذخیره سازی آب این روزها را برای ما رقم زد.
باید مشکل را ریشهای حل کنیم
رئیس انجمن ملی خرمای ایران نیز در گفتوگو با ایسنا گفت: بعد از شنیدن این خبر با برخی از دست اندرکاران در استان بوشهر تماس گرفتم. آنها این موضوع را تایید کردند اما شاید مساله به حدی که در برخی رسانهها بزرگ میشود، نباشد.
محسن رشید فرخی ادامه داد: نخل فروشی در سطح محدودی انجام شده و شاید در همان سطح محدود هم ادامه داشته باشد.
رئیس انجمن ملی خرمای ایران با بیان اینکه نگرانیهایی در این زمینه وجود دارد، افزود: برای مثال اینکه این کار به صورت قانونی و شغل در بیایید و نخلهای بارور از کشور خارج شوند و خروج نخل از کشور منجر به تهدید منابع طبیعی یا محیط زیست از جمله افزایش ریزگردها شود.
وی در ادامه تشریح کرد: علت فروش نخلها کم آبی و شوری آب عنوان شده است. معتقدیم اگر مشکلی وجود دارد برای حل آن نباید صورت مساله را پاک کرد. اگر گفته میشود که کم آبی یا شوری آب منجر به فروش نخل شده باید مشکل آب را حل کرد نه اینکه نخلها را کند و به کشورهای دیگر فرستاد.
رشیدفرخی تصریح کرد: شنیده میشود که مبلغ دریافتی نخلداران در ازای فروش اصله نخلها آنقدر ناچیز بوده که همین موضوع هم جای تعجب دارد.
وی با بیان اینکه این نخلها سرمایههای مملکت هستند و باید از آنها نگهداری کنیم، گفت: چطور کشورهایی که این نخلها را دریافت میکنند میتوانند از آن نگهداری کنند، ولی ما که خودمان این نخلها را در کشور داریم قادر به نگهداری از آن نیستیم؟
رئیس انجمن ملی خرمای ایران در پایان گفت: از مسئولان خواهش داریم که این موضوع را در هر سطحی که اتفاق میافتد، متوقف و برای حل آن تدابیری اتخاذ کنند. اگر این نخلهای ارزشمند از کشور خارج شوند مشکلات زیادی پدیدار خواهد شد.
درآوردن نخلها برای کاهش تراکم نخلستان
بخشدار ارم هم در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه نخل فروشی در کل کشور از استان خوزستان گرفته تا هرمزگان رایج است، اظهار کرد: برای شما هم پیش آمده است که در بلوار و پارکهای شهر نخلهای بالغی را میبینید که از نقاط گوناگون برای کاشت آورده شدهاند.
علی بهرامنژاد با اشاره به اینکه در برخی موارد نخلها صادر هم میشوند، اضافه کرد: گاهی نخلداران به دلیل نامرغوب بودن گونه، نر بودن و پیر بودن درخت به دنبال جایگزینی گونههای جدید با ارزش اقتصادی بالاتر هستند.
وی تغییر کاری را از دیگر انگیزههای افراد برای درآوردن درخت نخل دانست و افزود: در برخی موارد با توجه به تراکم بالای نخلستان برای ایجاد فاصلهگذاری میان درختان جهت ایجاد مسیر خودرو حمل بار، نخلداران تعدادی از درختان را حذف میکنند.
بخشدار ارم در خصوص ادعای خشکسالی در این ویدئو تصریح کرد: کشور و تبع آن این بخش با بحران خشکسالی دست و پنجه نرم میکند اما نخل درخت مقاومی است و نیاز چندانی به آب ندارد از این رو درآوردن درختان به علت بحران آب قابل قبول نیست.
بهرامنژاد عنوان کرد: بخش ارم تنها تابستان خشک و کم بارانی دارد و در سایر فصلها بارندگیها برای درخت نخل کفایت میکند.
وی یادآور شد: پارسال به همراه فرماندار دشتستان پیرامون موضوع آبیاری نخیلات سفری به روستاهای رود فاریاب و تنگ فاریاب داشتیم که ماحصل آن ایجاد چند بند سنگ ملاتی در این روستاها بود.
بخشدار ارم خاطر نشان کرد: نخلداران در روستا تنگدرکش به علت شوری آب، کاهش ثمردهی و افت کیفیت محصول اقدام به نوکالی و واکالی نخل میکنند.
بهرامنژاد با بیان اینکه ۴۶ مورد بند سنگ ملاتی در دولت یازدهم و دوازدهم در بخش ارم ایجاد شده است، اظهار کرد: در روستای رود فاریاب نیز که این ویدئو گرفته شده یک بند سنگ ملاتی بزرگ کار شده است.
به گزارش ایسنا، گفته میشود که هر اصله نخل از این نخلداران به قیمت یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان به دلالان فروخته می شود، نخلهایی که در شرایط خوب ثمردهی هر اصله آن بیش از دو میلیون تومان ارزش افزوده و گردش مالی در استان ایجاد می کند.
وی با اشاره به اینکه ثمر یک نخل در بدترین حالت سالی یک میلیون تومان به فروش میرسد، بیان کرد: قیمت یک اصله نخل در باغات این بخش بالغ بر ۵۰ میلیون ریال است و ادعای فروش هر اصله نخل به بهای یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان دور از ذهن به نظر میرسد.
بخشدار ارم با اشاره به اینکه عمده گونه نخل در این بخش از نوع زاهدی و کبکاب است، تصریح کرد: با توجه به مرغوبیت خرما و وجود سردخانه در بخش ارم، نخلداران هیچ گونه مشکلی برای فروش محصول خود ندارند و مشتریان حاضر به پیش خرید محصول نیز هستند.
تنها ۱۸ اصله نخل صادر شده است
دادستان شهرستان دشتستان هم فضاسازیهای صورت گرفته را در این زمینه تکذیب کرد.
یاسر حیدری با بیان اینکه این نخلها غیرمثمر و دارای محصول با کیفیت پایین بودهاند، گفت: فردی که صاحب این درختهای نخل بوده، حدود ۱۸ درخت را به دلیل بی کیفیت بودن محصول به قیمت هر کدام حدود یک میلیون و پانصد هزار تومان میفروشد و کارشناسان جهاد کشاورزی نیز غیرمثمر بودن و نداشتن صرفه اقتصادی نخلها را تایید کردهاند.
وی با تکذیب ادعای صادرات نخلها به کشورهای حوزه خلیج فارس، ادامه داد: حسب مصاحبه صورت گرفته کارشناسان جهاد با فرد مورد نظر، این نخلها در فضای سبز منطقه مورد استفاده قرار گرفته است.
دادستان شهرستان دشتستان عنوان کرد: صادرات نخل تنها با مجوز جهاد کشاورزی صورت میگیرد و جهاد کشاورزی تنها در مورد محصولات غیرمثمر چنین مجوزی صادر میکند و این اقدام هم تشریفات پیچیدهای دارد.
حیدری با بیان اینکه فروش نخل در شهرستان دشتستان رواج ندارد، تاکید کرد: تصویر منتشر شده که نشاندهنده بارگیری و صادرات نخل در اسکله است نیز مربوط به سالیان قبل است و ارتباطی به این نخلها ندارد.
وی بیان کرد: از آنجاییکه درخت نخل نیاز به آبدهی مستمر ندارد، ادعاهای مطرح شده مبنی بر بی حاصل بودن این درختان بر اثر کم آبی نیز صحت ندارد.
دادستان شهرستان دشتستان گفت: نخلهای با کیفیت بالا جایگزین نخلهای غیرمثمر شده است.
نخلدار ۱۸ نخل را به علت کمآبی به فضای سبز داده است
معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی بوشهر نیز در گفتوگو با ایسنا بیان کرد: صادرات نخل بهصورت خاص و محدود همچنین با ارقام خاص وجود دارد، البته صادرات ذخایر استراتژیک ژنتیکی کشور ممنوع است.
خسرو عمرانی افزود: کندن و جابهجایی نخل برای افراد دیگر یا فضای سبز هم در کشور اتفاق میافتد و تاکنون مجوز ۶۰۰ نخل در باغهای دالکی برای صادرات به کشور قطر صادر شده و اطلاعی از نخلهای رودفاریاب نداریم.
وی در خصوص نحوه صادرات نخل توضیح داد: متقاضی درخواست صادرات نخل را میدهد، باغهایی خاص و ارقامی مشخص انتخاب میشوند، همچنین باید نوع نخلهای صادراتی از جنس ممنوعه نباشد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر یادآور شد: شاید این افراد در حال جابهجایی نخلها در سطح کشور هستند، اما فقط مجوز برای باغ نخل در دالکی دشتستان گرفته شده است و این مورد نیز مورد پیگرد این سازمان نیز قرار خواهد گرفت.
این مقام مسؤول با بیان اینکه قطع درختان نخل در فاریاب دشتستان با هماهنگی جهاد کشاورزی نبوده، اظهار کرد: اینکه گفته میشود قطع درختان به جهت بیآبی نخلها صادر میشود، صحیح نیست و صادرات هر نوع نخلی قانونی نبوده و برخی از نخلها قابل صادرات هستند.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر خاطرنشان کرد: کارشناسان وزارت جهاد کشاورزی بوشهر از این نخلستان در رودفاریاب بازدید کردند و باغدار این نخلستان ۱۸ نفر نخل را به علت کمآبی به فضای سبز داده است.
عمرانی تاکید کرد: برای مقابله با بحران بیآبی، طرح تحول نخلستان درحال اجراست که در این طرح بهجای آبیاری غرقابی یا سنتی از سامانه نوین آبیاری یا آبیاری تحت فشار استفاده میشود.
انتهای پیام
نظرات