• یکشنبه / ۱۶ آبان ۱۴۰۰ / ۱۱:۲۰
  • دسته‌بندی: چهارمحال و بختیاری
  • کد خبر: 1400081611978
  • منبع : نمایندگی چهارمحال و بختیاری

راهکارها برای جلوگیری از سرمازدگی درختان در پاییز و زمستان

راهکارها برای جلوگیری از سرمازدگی درختان در پاییز و زمستان

ایسنا/چهارمحال و بختیاری استاد تمام گروه زراعت دانشگاه شهرکرد در خصوص روش‌های پیشگیری از سرمازدگی درختان در پاییز و زمستان، گفت: یکی از راهکارهای مقابله با سرمازدگی پاییزه و زمستان، ممانعت کشاورزان از انجام هرس پاییزه است، اگر هرس شدید باشد، مقاومت گیاه در برابر سرما از دست می‌رود و آبی که در آوندها وجود دارد، دچار سرمازدگی می‌شوند.

محمودرضا تدین در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص سرمازدگی درختان در فصول مختلف سال، اظهار کرد: سرمازدگی‌ها به دو دسته پاییزه و زمستانه و سرمازدگی‌های بهاره و تابستانه تقسیم‌بندی می‌شوند، این سرمازدگی هم در گیاهان زراعی و هم در درختان و باغ‌ها خود را نشان می‌دهد، در چهارمحال و بختیاری عموما در اواسط شهریورماه موج سرما مزارع را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد.

وی افزود: سرمازدگی پاییزه در محصولات زراعی مانند گندم،جو و کلزا رخ می‌دهد، این در شرایطی اتفاق می‌افتد که تاریخ کشت توصیه‌شده رعایت نشود، زیرا زمانی باید محصول کشت شود که در زمان سرمازدگی دچار آسیب نشود، مثلا گندم باید به حد چهار پنج برگی برسد تا بتواند سرمای زمستانه را تحمل کند، درباره باغات نیز سرمایی وجود دارد که سرما و یخ‌بندان می‌تواند شاخه‌ها، برگ‌ها، تنه اصلی و طوق گیاه را دچار آسیب کند.

این عضو هیات علمی دانشگاه شهرکرد در خصوص روش‌های پیشگیری از سرمازدگی درختان در پاییز و زمستان، تصریح کرد: اولین قدم کاشت ارقام مناسب محصولات زراعی و باغی است، زیرا باید مقاوم به سرما و زمستان‌ گذران باشند، نوع مقابله با سرمازدگی زمستان با سرمازدگی بهاره متفاوت است، در طول اواخر تابستان نیز مدیریت آب و  کودهای شیمیایی مانند کودهای نیتروژن‌دار باید به نحوی باشد که گیاه را تحریک به رشد رویشی نکند، زیرا گاهی کود دیرهنگام به گیاه داده می‌شود و آب کافی در اختیار آن قرار می‌گیرد و گیاه هنوز در حال رشد است، در چنین حالتی اگر بافت نارسی در گیاه باشد، سریعا نسبت به سرما مقاومت خود را از دست می‌دهد.

تدین اضافه کرد: مسئله بعد در خصوص سرمازدگی درختان مدیریت تغذیه گیاه است، در طول فصل رشد، گیاه باید سالم باشد و تمامی عناصر غذایی را در اختیار داشته باشد تا در اواخر فصل رشد دچار رشد مضاعف نشود و به میزان کافی کربوهیدرات و قند داشته باشد، زیرا این ماده می‌تواند از سرمازدگی درختان و محصولات زراعی جلوگیری کند.

وی یکی دیگر از راهکارهای مقابله با سرمازدگی پاییزه و زمستانه را ممانعت کشاورزان از انجام هرس پاییزه دانست و گفت: اگر هرس شدید باشد، مقاومت گیاه در برابر سرما از دست می‌رود و آبی که در آوندها وجود دارد، دچار سرمازدگی می‌شوند و البته کشاورزان بیشتر با این مسئله آشنایی دارند.

این استاد دانشگاه با اشاره به نقش آفات و بیماری‌ها در سرمازدگی درختان، تصریح کرد: نباید اجازه داد آفات و بیماری‌ها در طول دوره رشد به گیاه آسیب بزنند، زیرا آفات باعث ضعیف شدن گیاه شده و  بیماری‌های قارچی نیز سبب ترک خوردن، ضعیف شدن پوسته گیاه و بدنه درخت را موجب می‌شوند، بنابراین این مناطق هنگام فصل پاییز و زمستان در برابر نفوذ سرما، مقاومت خود را از دست می‌دهند.

وی خاطرنشان کرد: ضربه به درختان هنگام برداشت محصول مضر است، زیرا همان ضربه مقاومت گیاه را در برابر سرما کاهش می‌دهد، به‌علاوه در پاییز و زمستان از خسارت جوندگانی مانند خرگوش، موش و جوجه تیغی باید جلوگیری شود، اگر باغ تازه تاسیس باشد، می‌توان در سال‌های اول و دوم تنه و ساقه اصلی را با پوششی از پلاستیک و پارچه پوشاند.

این عضو هیات علمی دانشگاه خاطرنشان کرد: موادی مانند ضد یخ  و ضد باکتری را نیز می‌توان در پاییز و زمستان بر گیاهان پاشید تا از یخ‌زدگی درختان جلوگیری کند، درختان نباید در فصل سرما دچار سیلاب و آب‌گرفتگی شوند و باید در پایین‌دست گیاه زهکشی صورت گرفته باشد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۲-۰۶-۲۰ ۰۹:۲۹

سلام استاد ارجمندم جناب آقای دکتر تدین . ایکاش بیشتر موشکافی میکردید .بهرحال در این مختصر بیش از این هم نمی گنجید . سپاسگزارم .