لیلا ابراهیمی در گفت وگو با ایسنا، با اشاره به سوانح و حوادث طبیعی در کشور و لزوم مدیریت درست برای جلوگیری از آسیب ها، اظهار کرد: با توجه به زمین لرزه های زیادی که هرساله در کشور ایران اتفاق می افتد، این کشور به لحاظ کشته شدگان در رتبه چهارم دنیا قرار دارد.
وی با بیان اینکه ایران از گسل های فراوانی تشکیل شده است که حرکت این گسل ها باعث رها شدن انرژی داخل زمین و بروز زلزله های مکرر می شود، افزود: همه استان های ایران به نوعی برروی این گسل ها قرار دارند و به همین دلیل خطر فعال شدن گسل ها در تمام کشور وجود دارد و در این بین مازندران مستثنی نیست و خطر زلزله آن را تهدید می کند.
این کارشناس مدیریت شهری با ابراز نگرانی از اینکه هنوز شناخت دقیقی از واقعیت های ملموس کشور وجود ندارد، تصریح کرد: فرآیند برنامه ریزی شهری دارای سه مرحله اصلی شناخت وضع موجود، تجزیه و تحلیل و تدوین برنامه است که در کشورمان کمتر به این مسائل در مدیریت شهری توجه می شود.
ابراهیمی بیشترین خسارت و تلفات وارد شده را ناشی از فرو ریختن ساختمان ها در زمان زلزله عنوان کرد و گفت: در صورتی که شناخت کافی از ساختمان های موجود در شهرها و روستاها وجود داشته باشد می توان به نقاط ضعف و قوت آن پی برد و در ادامه راهی برای مقاوم سازی آنها در جهت کاهش تلفات و خسارات ناشی از وقوع زلزله پیدا کرد و با نوسازی و بهسازی ساختمان های آسیب پذیر، یک سری اقدامات مثبت را در جهت کاهش مخاطرات این رخداد طبیعی انجام داد تا دیگر این آسیب ها تکرار نشود.
وی بر ضرورت برنامه ریزی و مدیریت بحران در مازندران تاکید کرد و گفت: مسئولین باید در کنار مردم نسبت به برنامه ریزی مناسب اقدام کنند همچنین مردم نیز باید فرهنگ هم زیستی با این مخاطره را یاد بگیرند و آمادگی لازم جهت رویارویی با این رخداد طبیعی را داشته باشند.
این استاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد چالوس ،استاندارد سازی و افزایش ایمنی ساختمان را نخستین گام در جهت مدیریت شهری برشمرد و ادامه داد: در این زمینه نیاز است آموزش مهارت های ساخت وساز اصولی و درست برای معماران، پیمانکاران، بناها و کارگران ساختمانی و هرکسی که با ساخت و ساز در ارتباط است صورت گیرد.
ابراهیمی، با تاکید بر لزوم مدیریت زلزله بعد از بحران اظهار کرد:نیاز است در زمان بحران همه دستگاه ها و نیروهایی که طبق قانون باید در صحنه حضور داشته باشند در آماده باش کامل باشند و در جهت حفظ آرامش ، آسایش و امنیت مردم در فرصت طلایی و کوتاه ترین زمان ممکن پس از حادثه اقدام کنند.
وی با اشاره به اینکه توجه به حقوق مردم آسیب دیده با حفظ کرامت و اسکان موقت و بازتوانی و تامین ماشین آلات از جمله وظایف مدیریت بحران در ابتدای امراست، ادامه داد: شهرداری ها یکی از مهم ترین ارگان های متولی هستند که امور مربوط به تاب آوری و مدیریت بحران شهری را برعهده دارند که دخیل در امر برنامه ریزی، نظارت بر ساخت و سازهای استاندارد ، ایمن سازی و تهیه و اجرای برنامه پیشگیری از حوادث و شناسایی مناطق و مراکز مخاطره آمیز هستند.
این کارشناس مدیریت شهری یادآور شد: مقاوم سازی ، ایمن سازی و بهسازی لرزه ای سازه های دولتی و عمومی مهم و بازسازی بافتهای مهم فرسوده و نظارت بر ساخت و سازهای استاندارد یکی از مهم ترین وظایف مدیران شهری و شهرداری ها است چرا که آنچه باعث تلفات دوچندان می شود زلزله نیست، بلکه ساختمانهای غیر مقاومی است که به دلیل عدم نظارت صحیح ساخته می شوند که باید به ان توجه شود.
ابراهیمی تاکید کرد: رعایت اصول فنی و مهندسی از الزامات ساخت و ساز است و اگر شهرداری با ساخت و سازی مواجه شود که این اصول را رعایت نکرده است باید از ادامه کار جلوگیری کند یا نسبت به تخریب این ساختمان غیر استاندارد اقدام کند.
*تهیه نقشه پهنه بندی خطر ضروری است
وی گفت: با توجه به بروز حوادث گوناگون در مازندران نیاز است برای همه شهرهای استان نقشه پهنه بندی خطر تهیه شود تا نشان دهد در کدام نقاط نباید ساخت و ساز صورت گیرد همچنین در طرح های جامع و تفصیلی که برای شهر تهیه می شود باید منطبق با نقشه های پهنه بندی خطر باشد.
این کارشناس مدیریت شهری و استاد دانشگاه آزاد چالوس با تاکید برضرورت مکان یابی و مناسب سازی کاربری در مراکز جمعیتی شهری ، روستایی ، تاسیسات حساس و مهم متناسب با پهنه بندی خطر نسبی زلزله در استان و کشور، اظهار کرد: اگر شهرداری ها طی سالهای اخیر به این نکات توجه می کردند هیچ گاه در پهنه سیلابی و گسلی کاربری مسکونی و تجاری داده نمی شد.
ابراهیمی بر لزوم داشتن یک برنامه از پیش تعیین شده جهت مدیریت و کنترل بحران قبل از هر اتفاقی تاکید کرد و گفت: نیاز است ساختاری زیر بنایی و مورد نیاز در کنار آموزشهای مربوطه و تربیت نیروهای ماهرو متخصص در زمینه مدیریت و فرماندهی عملیات بحران وجود داشته باشد.
انتهای پیام
نظرات