• دوشنبه / ۱۰ آبان ۱۴۰۰ / ۲۲:۰۵
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1400081007696
  • خبرنگار : 50355

رئیس میراث فرهنگی نیشابور:

خانه قدیمی مشکاتیان بازسازی می‌شود/تخریب و آتش‌سوزی چیزی از این بنا باقی نگذاشت

خانه قدیمی مشکاتیان بازسازی می‌شود/تخریب و آتش‌سوزی چیزی از این بنا باقی نگذاشت
خانه قدیمی مشکاتیان پیش از تخریب و آتش‌سوزی

ایسنا/خراسان رضوی رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیشابور گفت: در پی تخریب سال گذشته و آتش‌سوزی که اخیرا در خانه قدیمی پرویز مشکاتیان اتفاق افتاد، بنای خانه‌ پدری استاد ۱۰۰ درصد تخریب شد اما با توجه به اینکه این بنا در آثار ملی کشور به ثبت رسیده، بنا بر ضوابط میراث فرهنگی باید عین به عین و طبق نقشه و پلان قبلی بازسازی شود.

محمد اسماعیل اعتمادی در گفت‌وگو با ایسنا عنوان کرد: اخیرا منزل پدری استاد مشکاتیان دچار حریق شد و متاسفانه بقایای این بنا که پس از تخریب، تنها ۲ اتاق بود در اثر آتش‌سوزی کاملا از بین رفت.

وی اظهار کرد: بنای خانه پدری استاد پرویز مشکاتیان ۳۰ اردیبهشت سال گذشته در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید اما متاسفانه در ۱۴ خرداد ماه همان سال این بنا توسط مالکان با یک دستگاه لودر تخریب شد که تقریبا ۸۰ درصد بنا در پی آن از بین رفت و فقط ۲ اتاق از آن باقی ماند که در اعتراض به این تخریب، شکایاتی شد و میراث فرهنگی نیز موضوع را از طریق دادگاه پیگیری کرد. 

وی افزود: با توجه به اینکه این بنا پس از تخریب متروکه بوده و دیوار هم نداشت، در یک سال و نیم اخیر مکانی برای معتادان و ولگردان شده بود. برای رفع این مساله چندین مرتبه مکاتبه با شهرداری انجام شد و در نهایت مهر ماه سال جاری شهرداری نیشابور اقدام به دیوارکشی در ضلع شرقی این مکان کرد اما متاسفانه چند هفته‌ای از دیوارگذاری نمی‌گذشت که آتش‌سوزی اخیر اتفاق افتاد.

بنا بر اعلام آتش‌نشانی آتش‌سوزی خانه پدری مشکاتیان عمدی بوده است

وی اظهار کرد: بنا بر اعلام آتش‌نشانی این آتش‌سوزی عمدی بوده اما علت قطعی و اینکه چه افرادی دست به این اقدام زده‌اند، در دست بررسی است.

اعتمادی ادامه داد: خانه پدری استاد مشکاتیان شبانگاه شنبه، هشت آبان ماه، دچار آتش‌سوزی شد که با تلاش آتش‌نشانان آتش مهار شد اما صبح روز بعد نیز مجددا آتش از هفت صبح از سر گرفته می‌شود و با توجه به چوبی بودن سقف و وجود ایزوبام، آتش مجدد شعله‌ور شده و برای خاموش کردن آن مجبور می‌شوند مقدار زیادی آب روی بنا بریزند. در حال حاضر از کل بنا به جز دیواره‌های خشتی و گلی چیزی باقی نمانده است.

وی تأکید کرد: از وزارتخانه هم نامه‌ای در زمینه ساخت این خانه ارسال شده که آن را به شهرداری ابلاغ کردیم. چنانچه مالکان بنا تقاضای صدور پروانه داشته باشند، باید این خانه دقیقا مانند قبل بازسازی شود.

وی در رابطه با ارزش این بنا بیان کرد: منزل پدری پرویز مشکاتیان مربوط به دوران پهلوی اول بود و با توجه به آجرکاری‌ها و تزئینات آجرکاری و سقف‌های چوبی آن دارای ارزش معماری خاصی بود. همچنین به دلیل اینکه استاد مشکاتیان دوره‌ای از عمرشان از سن حدود ۱۲ تا ۱۹ سالگی را در این منزل سکونت داشت. این بنا هم به لحاظ معماری و هم به لحاظ فرهنگی بنای ارزشمندی است و به دلیل همین ارزش‌های معماری و فرهنگی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

اعتمادی افزود: تا سال ۹۱ مادر استاد مشکاتیان در این منزل سکونت داشت اما بعد از زلزله‌ای که سال ۹۱ در نیشابور اتفاق افتاد، قسمتی از منزل آسیب دید. به همین دلیل  مادر ایشان آنجا را تخلیه کرد و این بنا برای مدتی به شکل متروکه رها شد.

وی ادامه داد: سال ۹۷ ورثه مشکاتیان پیگیری‌هایی برای واگذاری این منزل به شهرداری انجام داد و مذاکراتی انجام شد و به توافقاتی نیز دست یافتند اما چون شهرداری پول نقد نداشت، علی‌رغم اینکه شورای شهر در سال ۹۸ مصوب کرده بود که باید شهرداری این مکان را بخرد اما خریداری نشد و در نهایت منزل پدری استاد مشکاتیان به ۲ نفر که شغلشان بساز و بفروش بود، فروخته شد.

وی افزود: بعد از فروش منزل به مالکان فعلی چندین جلسه برگزار کردیم که آن‌ها را راضی کنیم منزل را تخریب نکرده و آن را حفظ کنند اما آن‌ها با این موضوع موافقت نکردند ولی راضی شدند که منزل را به شهرداری و یا هر فرد دیگری بفروشند ولی شهرداری باز هم نتوانست با مالکان فعلی به توافق برسد.

رئیس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیشابور گفت: پیگیری‌ها و مذاکرات با مالکان فعلی این منزل همچنان ادامه دارد و امیدواریم هر چه سریع‌تر این منزل از بلاتکلیفی خارج شود و بتوانیم با همکاری شهرداری پس از بازسازی آن را به یک مرکز فرهنگی مثل خانه‌ موسیقی تبدیل کنیم.

پرویز مشکاتیان آهنگساز و نوازنده برجسته موسیقی ایران متولد اردیبهشت ۱۳۳۴ در نیشابور بود که در طول دوران فعالیت هنری‌اش آثار ارزشمندی از خود به جای گذاشته است.

این هنرمند در شهریور ۱۳۸۸ درگذشت. منزل پدری این هنرمند فقید در بلوار بعثت ۲۱ در شهرستان نیشابور واقع شده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha