پیرمحمد ملازهی در گفت وگو با ایسنا در خصوص برگزاری نشست مشورتی مسکو راجع به مسئله افغانستان گفت: در مورد این نشست دو تا مسئله وجود دارد؛ نخست نگاه روس ها به موضوع افغانستان است که این نشست هم در ادامه نشست های قبلی است و روس ها نگرانی دارند از اینکه وضعیت امنیتی افغانستان به گونه ای پیش برود که داعش تقویت شده و از هرج و مرج موجود استفاده کنند، وارد حوزه روسیه یعنی آسیای مرکزی و قفقاز شوند.
وی تصریح کرد: همچنین یکی دیگر از نگرانی روس ها فعال شدن گروه های وابسته به برخی از احزاب و همچنین چچن ها است که تجربه جنگی هم دارند و روسیه نگران است که این ها از طریق شمال افغانستان وارد حوزه امنیتی آن ها شده و آن منطقه را تحت تأثیر قرار دهند.
این کارشناس مسائل شبه قاره همچنین بیان کرد: بنابراین روس ها تلاش می کنند تا به طالبان کمک کنند که قدرت شان را در سراسر کشور اعمال کرده و اجازه فعالیت سایر گروه ها را ندهند.
ملازهی خاطر نشان کرد: این در حالی است که ساختار قدرت طالبان قومی قبیله ای بوده و آن ها حاضر نیستند که سایر گروه ها را به خود راه دهند. ضمن اینکه یکی از اهداف روس ها این است که طالبان قانع شود که با تشکیل یک دولت همه شمول بتوان امنیت را در این منطقه حفظ کرد.
وی در ادامه با اشاره به شرکت ۱۰ کشور در این نشست گفت: هدف این است تا طالبان قانع شود که دولت فراگیری را تشکیل دهد. البته هنوز مشخص نیست که آیا از برگزاری این نشست پاسخ مناسبی به دست خواهد آمد یا خیر با توجه به اینکه انفجارهایی اخیرا در مناطق شیعه نشین افغانستان اتفاق می افتد و شرایط جور دیگری است.
این کارشناس مسائل منطقه در ادامه با تأکید بر اینکه برای ایران لازم است تا در این نشست ها شرکت کند، گفت: اگر ایران شرکت نکند به نفعش نیست. باید در این نشست ها مشارکت داشته باشد و با توجه به منافع خودش اقدام کند.
ملازهی تصریح کرد: نشستی هم که ایران در این زمینه دنبال می کند تضاد آنچنانی با اهداف روس ها ندارد که بخواهند نسبت به آن حساس باشند. ایران باید بتواند کشورهای دیگری را هم دعوت کند تا سیاست منسجم تری در پیش بگیرند.
انتهای پیام
نظرات