به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری آناتولی، حزب "سیریزا" اصلی ترین مخالف دولت آتن گفته است که تمدید "توافق همکاری دفاعی مشترک" با آمریکا میتواند دولت یونان را به تنشهای ناخواسته منطقهای دچار کند.
این حزب در بیانیهای اعلام کرد، به دلیل وجود یکسری موارد در این توافق شامل ایجاد یک تاسیسات نظامی در شهر الکساندروپلیس واقع در شمال شرق یونان که به استقرار نیروهای آمریکایی در بلغارستان و رومانی کمک میکند، احتمال وقوع تنش در دریای سیاه وجود دارد.
حزب سیریزا همچنین ضمن هشدار درباره این مساله که این توافق میتواند یونان را در خط مقدم تنشهای بالقوه در دریای سیاه قرار دهد، دولت را به ارائه کلیات در مورد حقوق حاکمیتی یونان متهم کرد.
این حزب همچنین به این نکته اشاره کرد که کریاکس میتسوتاکیس، نخستین نخست وزیر در تاریخ مدرن یونان است که اجازه داده تا تاسیسات نظامی متعلق به کشوری دیگر در خاک یونان ایجاد شود.
حزب اصلی اپوزیسیون یونان همچنین اعلام کرد، در توافق همکاری دفاعی مشترک به صورت واضح مشخص نشده که نقش آمریکا یا مداخله آن در ارائه حمایت از حق حاکمیت یونان در میانه تنشها با ترکیه به چه صورت است.
رهبر حزب کمونیست یونان نیز اعلام کرده که این توافق تهدیدی برای درگیر کردن یونان در برنامهها و طرحهای خطرناک ناتو، آمریکا و اتحادیه اروپاست.
وی در گفتگویی با رادیو Real FM گفت: یونان پیشروی هزینههای نظامی است. هیچ پولی برای مردم وجود ندارد اما دولت آتن به مجتمعهای صنعتی و نظامی فرانسه و آمریکا پول میدهد در حالی که صنایع دفاعی یونان رو به زوال رفته و تعطیل میشود.
این سیاستمدار مخالف همچنین به این نکته اشاره کرد که توافق همکاری دفاعی مشترک به یونان برای دفاع از حق حاکمیتش و قلمرویش در طرحهای خطرناک ناتو، آمریکا و اتحادیه اروپا در دریای مدیترانه شرقی، خاورمیانه و شمال و مناطق صحرای جنوبی آفریقا که هدف روسیه و چین هستند، کمکی نمیکند.
حزب "راهحل یونان" نیز اعلام کرد که نخست وزیر و دولتش حقی ندارند که توافقهایی را امضا کنند که تاثیری بر دولتهای آتی یونان میگذارد.
این حزب در بیانیه خود آورده است: به گفته آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، واشنگتن دولت یونان را متعهد به توافق دفاعی "نامحدود" کرده است؛ واقعیتی که بی سابقه و غیرقابل تصور است. این توافقنامه حق حاکمیت یونان را تضمین نکرده و همچنین تهدید جنگ با ترکیه را نفی نمیکند.
توافق مذکور برای نخستین بار در سال ۱۹۹۰ امضا شد و چندین بار در سه دهه گذشته تمدید شده و آخرین بار آن تا ۲۰۱۹ بوده است.
آخرین تمدید یک هفته پس از تصویب توافقی از سوی پارلمان یونان با فرانسه صورت گرفت که بر اساس آن، آتن سه ناوچه فرانسوی را خریداری کرد که در ۲۰۲۵ و ۲۰۲۶ تحویل داده میشود. این توافق با پاریس همچنین شامل افزایش همکاریهای امنیتی بین دو کشور است؛ اقدامی که هر دو طرف آن را گامی به سوی خودمختاری استراتژیک اروپا ارزیابی کردهاند.
انتهای پیام
نظرات