به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری رویترز، وزرای امور خارجه آسهآن این تصمیم را در نشست ویژهای اتخاذ کردند که به منظور رسیدگی به ناکامی ارتش میانمار در دنبال کردن روند صلحی که پنج ماه پیش در خصوص آن با انجمن آسهآن توافق کرده بود، برگزار شده بود؛ روند صلحی که قصد دارد به بحران خونینی که به دنبال کودتای اول فوریه به وجود آمده، پایان دهد.
براساس گزارش سازمان ملل، در جریان اعتصابها و اعتراضاتی که علیه این کودتا برگزار شده بودند، بیش از یک هزار غیرنظامی توسط نیروهای امنیتی میانمار کشته و هزاران تن دیگر نیز بازداشت شدهاند؛ کودتایی که به یک دهه دموکراسی متزلزل پایان داد و محکومیتها و تحریم های بینالمللی را به همراه داشت.
پنج منبع آگاه از تصمیم اتخاذ شده در نشست روز جمعه اعلام کردند، مین آنگ هلاینگ، فرمانده کل ارتش و رهبر حکومت نظامی میانمار به نشست رهبران آسهآن در تاریخ ۲۸-۲۶ اکتبر (۶-۴ آبان) دعوت نمیشود و در عوض از یک چهره غیر سیاسی در میانمار درخواست میشود تا در این نشست شرکت کند.
دو منبع گفتند: وزرای امور خارجه آسهآن موافقت کردند که اگر ارتش میانمار این تصمیم را نپذیرد، کرسی میانمار در میز این نشست خالی خواهد ماند.
آسهآن هیچ اطلاعیه رسمی درخصوص نشست روز جمعه منتشر نکرد و برونئی که ریاست این نشست را برعهده داشت امروز شنبه بیانیهای صادر خواهد کرد. این در حالی است که سخنگوی ارتش میانمار هنوز در این رابطه هیچ اظهارنظری نکرده است.
این اقدام برای محروم کردن نظامیان میانمار از نشست رهبران آسهآن در تاریخ معاصر این بلوک بیسابقه است؛ بلوکی که همیشه به خاطر اتخاذ موضع نرم و ناکامی در مهار اعضایی با رهبران متهم به قساوت، براندازی دموکراسی و ارعاب مخالفان سیاسی مورد انتقاد قرار داشته است.
فشارهای بین المللی بر آسهآن سبب شده تا این نهاد منطقه ای موضع سفت و سختتری را در رابطه با ناکامی میانمار به خاطر عدم اجرای اقدامات توافقی برای پایان دادن به خشونتها، صدور اجازه دسترسی بشردوستانه و آغاز گفتوگو با مخالفانش اتخاذ کند.
محروم کردن ژنرال مین آنگ هلاینگ از ورود به نشست رهبران آسهآن اقدامی بزرگ برای این انجمن است؛ انجمنی که سیاست عدم مداخله در امور داخلی یکدیگر را پیش گرفته و مدتها با اعمال تحریم و دیگر اقدامات برای منزوی کردن میانمار مخالفت کرده بود.
ژنرال مین آنگ هلاینگ گرچه رسما به عنوان یکی از رهبران آسهآن به رسمیت شناخته نمیشود اما به نشست رهبران این بلوک در ماه آوریل دعوت شد؛ نشستی که در جریان آن با یک نقشه راه صلح موافقت شد. حضور وی در آن نشست باعث خشم اعضای دولت منتخب آنگ سان سوچی، رهبر سرنگون شده میانمار شد که به این نشست دعوت نشده بود.
رتنو مرسودی، وزیر امور خارجه اندونزی روز جمعه حتی از اتخاذ موضعی سفت و سختتر حمایت کرد. وی در توییتی نوشت: اندونزی پیشنهاد داد میانمار مادامی که از طریق یک روند جامع دموکراسی را در این کشور احیا نکند، نباید نمایندهای در سطح سیاسی داشته باشد.
آمریکا، استرالیا، کانادا، کره جنوبی، انگلیس و اتحادیه اروپا روز جمعه در بیانیهای ضمن ابراز نگرانی از اوضاع وخیم میانمار، از تلاش میانجی گرایانه آسهآن حمایت کردند.
در این بیانیه آمده است: یک راهحل صلحآمیز و بدون خشونت برای این بحران و بازگشت دموکراسی در میانمار امری فوری و ضروری است. ما بر حمایت قاطعانه خود از تلاشهای کنونی آسهآن برای کمک به حل این بحران تاکید میکنیم.
این بیانیه همچنین از میانمار خواست تا با "اروان یوسف"، نماینده ویژه آسهآن در میانمار همکاری کند.
انتهای پیام
نظرات