بیژن نوباوه وطن ۲۲ مهرماه در نشست شورای فرهنگ عمومی چهارمحال و بختیاری با حضور اعضای هیات رئیسه کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، اظهار کرد: مشکلات موجود در حوزه فرهنگ مربوط به فرهنگ جامعه است و این موضوع باتوجه به هزینه فرهنگی در سبد خانوار مشخص میشود، برای مثال خرید اسباب بازی برای کودکان بسیار متداولتر از خرید کتاب برای آنها است.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی افزود: نُرم بودجه فرهنگی در دنیا و سایر دولتها حدود پنج درصد بوده که در آمریکا بودجه آشکار فرهنگی هفت درصد و بودجه پنهان حدود ۱۱ درصد است، در حالیکه در ایران در بهترین شرایط میزان بودجه فرهنگی ۲.۷ درصد و در حال حاضر نیز ۱.۲ درصد است، به همین دلیل گفته میشود مشکلات فرهنگی مربوط به خود فرهنگ موجود در کشور است.
وی ادامه داد: امروزه بیان میشود مشکلات اقتصادی و معیشت مردم در اولویت قرار دارد، اما حل برخی از مشکلات اقتصادی نیز با مسائل فرهنگی جامعه در ارتباط است، برای مثال ماهانه مبلغ زیادی صرف هزینه مصرف برق یک خانواده میشود، در صورتیکه اگر فرهنگ صرفهجویی در مصرف برق نهادینه شود، بسیاری از هزینههای این حوزه کاهش یافته و در نتیجه به حل مشکلات اقتصادی کمک خواهد شد.
نوباوهوطن عنوان کرد: بسیاری از مشکلات فرهنگی در رسانهها قابل حل شدن است، زیرا در این فضا امکان ایجاد بسیاری از ارزشها و ضدارزشها وجود دارد، همچنین شخصیتسازی و ساخت انسانهای خوب، بد و موفق در فضای رسانهای امکانپذیر بوده، بنابراین رسانه دارای نقش مهمی است، اما تا زمانیکه این باور وجود نداشته باشد، مصوبات این جلسه نتیجهای بهدنبال ندارد.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با اشاره به آیه قرآن " ن وَالْقَلَمِ وَمَا یَسْطُرُونَ " اضافه کرد: باتوجه به این آیه مشخص میشود اساس همه چیز علم و فهم است، مهمترین ارزش ارائه شده از سوی یک بشر ایده و باور آن است، اما متاسفانه در ایران به این موضوعات بها داده نمیشود و بههمین دلیل امروزه نویسندگان و شعرا از بسیاری افراد دیگر از شهرت کمتری برخوردار هستند و برای آنها این امکان وجود ندارد که از طریق نویسندگی امرار معاش کنند.
وی بیان کرد: دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی تنها یکبار در شورای فرهنگ عمومی حضور داشته است و این موضوع به دلیل مشغله زیاد نیست، بلکه اهمیت در این حوزه وجود ندارد، از طرفی مهمترین حادثه فرهنگی امروز پیادهروی اربعین است که در این موضوع نیز دولتها نیز نقشی ندارند، بلکه تمامی مراحل برگزاری بر عهده مردم است، بنابراین فرهنگ عمومی در درون مردم وجود دارد.
نوباوهوطن گفت: امروزه نیز بسیاری از باورهای غلط در جامعه وجود دارد که اصرار بسیاری نیز بر پابرجا ماندن آنها میشود.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه بسیاری از مشکلات با اصلاح باورهای غلط قابل حل شدن است، تصریح کرد: برای مثال طبق آمار موجود نرخ ازدواج در کشور افزایش پیدا کرده و این موضوع به این دلیل است که در زمان کرونا باتوجه به محدودیتهای برگزاری مراسم هزینه مربوط به ازدواج کاهش یافته، بنابراین برخی از مشکلات موجود در زمینه ازدواج مربوط به باورهای غلط و هزینههای اضافی است.
وی با اشاره به اینکه روحانیت سردمدار انقلاب اسلامی ایران بوده و هست، عنوان کرد: باتوجه به اعتقاد بالای مردم به جامعه روحانیت، وظیفه این قشر در حوزه فرهنگ بالا است و باید باورهای غلط از طریق روحانیون به صراحت بیان شود.
نوباوه وطن خاطرنشان کرد: وابستگی به مصوبات و طرحهایی که از سوی دولت و مسئولان تنظیم میشوند، نتیجهای ندارد، بلکه باید از ظرفیتها و باورهای مردم در راستای تقویت فرهنگ جامعه استفاده بهینه صورت گیرد.
متاسفانه بیشتر جلسات شورای فرهنگ عمومی بیخاصیت است
در ادامه زهره سادات لاجوردی- عضو هیات رئیسه کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه متاسفانه بسیاری از جلسات شورای فرهنگ عمومی مثمر ثمر واقع نمیشود و به گونهای بیخاصیت است، اظهار کرد: در حقیقت نتیجهای که باید از این نشستها صورت گیرد، گرفته نمیشود که لازم است آسیبشناسی جدی صورت گیرد و باتوجه به مسئله مهم فرهنگ که امروزه کشور با آن مواجه است، بنابراین آسیبهای ناشی از مسائل فرهنگی باید مقدم بر هر چیز باشد و دلیل توجه نشدن به اینگونه مسائل در جهت رفع مشکلات ارزیابی شود.
وی با اشاره به کسب رتبه اول شورای فرهنگ عمومی چهارمحال و بختیاری طی سه سال، افزود: این افتخارات جای بسی خوشنودی است، اما وظیفه شورای فرهنگ عمومی بسیار بیشتر است و باید بتوان در راستای بهبود مسائل فرهنگی نقش موثر خود را ایفا کند.
مصوبات شورای فرهنگ عمومی متناسب با مزیتهای استان باشد
در ادامه غلامرضا منتظری- نائب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: باید تلاش شورای فرهنگ عمومی در جهت تغییر نوع نگاه متولی استان به عرصه فرهنگ باشد، بنابراین لازم است نشست تخصصی با متولیان چهارمحال و بختیاری و چهرههای شاخص و فرهیخته برگزار شود، زیرا فرهنگ زیربنای تمام امور بوده و باید این امر مدنظر قرار گیرد.
وی با اشاره به مصوبات بسیار این شورا طی یکسال گذشته، تصریح کرد: باید مصوبات متناسب با مزیتهای نسبی چهارمحال و بختیاری باشد و سهم هر دستگاه از مصوبات مشخص شود، زیرا آنچه ملاک ارزیابی شورای فرهنگ عمومی بوده پاسخ به دغدغهها، مشکلات و چالشها است.
انتهای پیام
نظرات