به گزارش ایسنا، رضا نصری در یک رشته توییت نوشت: «امسال فضای نیویورک متأثر از تیرگی روابط میان فرانسه (اتحادیه اروپا) با آمریکا، استرالیا و بریتانیا در پی ماجرای لغو قرارداد خرید زیردریاییها خواهد بود. فرانسه این ماجرا را محدود به یک قرارداد نمیبیند بلکه مقدمه بازنگری روابط راهبردی طرفین ارزیابی میکند.
در چنین فضایی، طرح دستکم سه مقوله مرتبط با ماجرای زیردریاییها توسط وزیر امور خارجه ایران دکتر امیرعبداللهیان که به پرونده برجام هم مربوط است، میتواند تاثیرگذار و مفید باشد:
اول، مقوله «عهدشکنی» در مناسبات بینالمللی است که - بخاطر Appeasement با ترامپ از جمله در ماجرای برجام - امروز دامنگیر روابط دولتهای غربی با یکدیگر نیز شده است. حتی با وجود مخالفت ایران با انعقاد قرارداد میان استرالیا و آمریکا، طعنه به طرف غربی در اینباره خالی از لطف نیست.
دوم، مقوله «عدم اشاعه» است چرا که زیردریاییهایی که استرالیا از آمریکا سفارش داده با اورانیوم غنیشده بالای ۹۰ درصد کار میکند و این درصد غنایی است که برای سلاح نیز کاربرد دارد. انتقال این مواد از یک کشور دارنده سلاح هستهای به یک کشور غیرمسلح با موازین و اهداف NPT مغایرت دارد.
به احتمال بسیار زیاد سایر دولتها در مجمع عمومی به این موضوع اشاره خواهند کرد اما طرح آن از جانب ایران - که سالهاست مورد اتهامات بیاساس در زمینه عدم اشاعه و نقض NPT از جانب همین کشورهاست - وزن و جذابیت دیگری دارد.
سوم، مقوله «صلح و امنیت جهانی» است. با توجه به اینکه همکاری استرالیا، آمریکا و بریتانیا در حوزه زیردریایی هستهای با هدف مقابله راهبردی با چین صورت گرفته، جای آن دارد ایران نسبت به این موضوع حساسیت نشان دهد. حساسیت نشاندادن ایران در موضوعی مرتبط با امنیت چین - با توجه به عضویت جدید ایران در سازمان همکاری شانگهای - حرکت معناداری خواهد بود.
علاوه بر اینها، چنانچه نماینده فرانسه (احتمالا وزیر امور خارجه آن) از تریبون مجمع عمومی بحث «خسارت» در ماجرای زیردریاییها را مطرح کرد، نماینده ایران میتواند از زمان «حق پاسخگویی» در آن جلسه استفاده کند و در مورد بحث خسارت در قضیه نقض برجام طرح پرسش کند.»
انتهای پیام
نظرات