محمد صادقی در گفتوگو با ایسنا بیان کرد: سالهاست در کشور، استان و شهرستان بردسکن با خشکسالی پیاپی و کم آبی دست و پنجه نرم میکنیم و هر ساله شاهد افت کمی و کیفی سفرههای زیرزمینی آب در منطقه هستیم،در بیشتر مناطق شهرستان بردسکن افت سطح آب به بیش از یک متر میرسد.
وی اظهار کرد: کسری مخازن زیرزمینی سالانه رو به افزایش بوده و آب چاه بسیاری از مناطق و دشتها شور شده است، همچنین نشست زمین و پیشروی کویر و شور شدن خاک نیز مزید بر علت شده و جابجایی و تغییر محل چاهها، کفشکنی و تقاضای افزایش دبی آب از طرف کشاورزان همه و همه گواهی بر این مدعاست.
رئیس اداره بهرهبرداری و توسعه امور آب و فاضلاب بردسکن با بیان اینکه آب شرب سالم و بهداشتی شهرها و روستاهای شهرستان به سختی و با فاصله زیاد و با صرف برق و انرژی و هزینه فراوان تأمین و در اختیار مشترکان قرار میگیرد، عنوان کرد: متاسفانه دیگر از چشمه سارها، رودخانهها و قناتهای ساخته دست بشر خبری نیست و عمده آنها یا خشک و رها شده و یا دبی استحصالی آنها به شدت کاهش یافته است.
وی مطرح کرد: همه این آثار و شواهد تأسفبار را نباید به پای خشکسالی و کمبود نزولات جوی گذاشت، بخش قابل توجه و عمدهای از این مشکلات به شیوه مصرف ما بر میگردد، نعمتی که قدر آن را نمیدانیم و بیرویه مصرف میکنیم در حالی که سهم نسلهای آینده نیز است.
صادقی افزود: اگر چه روزگاری در شهرستان بردسکن سالیانه کمتر از ۱۰۰ میلیون متر مکعب از منابع زیر زمینی آب استحصال میشد اما امروز با برق فشار قوی از بیش از ۳۴۸ حلقه چاه عمیق و نیمه عمیق بالغ بر ۲۰۸ میلیون متر مکعب آب آن هم در منطقهای خشک و کم بارانی که سالانه بیش از یک متر افت سطح آب دارد استحصال میشود.
وی با اشاره به اینکه به رغم تمامی مشکلات و کمبودها اما هنوز به این باور نرسیدهایم که بحران آب و خشکسالی در بردسکن جدی است، افزود: متاسفانه در تمامی این سالها بخش کشاورزی را بیرویه و نابجا توسعه دادهایم و در مورد تغییر الگوی کشت منطقه گامی جدی و اساسی بر نداشتهایم.
رئیس اداره بهرهبرداری و توسعه امور آب و فاضلاب بردسکن گفت: در تخصیص منابع مالی برای تغییر روشهای آبیاری و استفاده از روشهای آبیاری مدرن و حذف آبیاریهای غرقابی کوتاهی کردهایم.
وی مطرح کرد: بدون شک باید به بخش کشاورزی که بیش از ۹۳ درصد آب استحصالی منابع زیرزمینی را مصرف میکند توجه بیشتری به ویژه برای افزایش بهرهوری آبیاری صورت پذیرد.
صادقی بیان کرد: در شرایطی که بسیاری از روستاها بیآب و یا روزانه یک یا دو ساعت بیشتر از آب شرب و بهداشتی بهرهمند نیستند میطلبد در شیوه مصرفمان تجدید نظر کنیم.
وی اظهار کرد: با توجه به هزینههای سرسامآور تامین و توزیع آب شرب و کمبود منابع مالی باید توجه بیشتر و ویژهای در زمینه تخصیص اعتبار برای بهبود و اصلاح شبکهها و تاسیسات فرسوده آب رسانی به حوزه آب و فاضلاب صورت گیرد.
صادقی صرفهجویی در آب و ترویج فرهنگ صرفهجویی را یک وظیفه ملی و همگانی دانست و افزود: امروز اگر بر این باور رسیدهایم که جنگ و بحران آینده بر سر آب خواهد بود، پس باید فکری برای استفاده صحیح و مناسب و معقول از آن کنیم.
وی با اظهار تأسف از اینکه اگر امروز سرانه مصرف آب در ایران ۳-۲ برابر سایر کشورها است چون دغدغه بحران آب شرب نداریم و از سویی قیمت آب بسیار ارزان است، بیان کرد: متاسفانه با این آبی که با هزینه فراوان و از عمق بالغبر ۲۵۰ متر استحصال میشود و کلرزنی و بهداشتی میشود هر کاری که دلمان میخواهد میکنیم.
رئیس اداره بهرهبرداری و توسعه امور آب و فاضلاب بردسکن با بیان اینکه خطر در راه است، بحران آب را یک تهدید جدی در شهرستان دانست و گفت: باید کمی به خودمان بیاییم هر روز اوضاع بحرانیتر میشود. نه تنها کشاورزی بلکه ضروریترین نیاز هر انسانی یعنی آب شرب نیز در شرایط بحران و حساسی قرار گرفته است.
وی با اشاره به اینکه عطش شهرها و به ویژه روستاها را فرا گرفته است، عنوان کرد: حال که آینده کشاورزی صد در صد به آب وابسته است، چرخ صنعت بر مدار آب میچرخد و سلامتی بدون آب سالم و بهداشتی معنا ندارد و ایجاد اشتغال و افزایش درآمد و تأمین امنیت غذایی همه و همه به آب بستگی دارد، همه ما اعم از مسئولان و مردم بیش از پیش احساس مسئولیت نموده و برای حفظ این مایه حیات تدبیر کنیم.
صادقی گفت: باید تهدیدها را به فرصت تبدیل کرده و با افتخار به داشتهها و سرمایههای خود برای فردای فرزندانمان ایدهپردازی کرده و قدر این نعمت و گنجینه الهی را بدانیم و آن را برای آیندگان پاس بداریم.
انتهای پیام
نظرات