مهدی نورمحمدی پژوهشگر عرصه تاریخ، فرهنگ، ادب و هنر مطبوعات است، نورمحمدی در سال ۷۵ اولین کتاب خود را در حوزه قرآنپژوهی منتشر کرده و تا امروز ۳۰ عنوان کتاب از وی منتشر شده است.
وی یکی از قزوین پژوهانی است که سالهای عمر خود را وقف تحقیق در حوزه قزوین کرده و در تلاش است بخشهایی از تاریخ قزوین که تاکنون مغفول مانده است را کشف و بیان کند.
این قزوین پژوه در گفتوگو با ایسنا با اشاره به علت علاقهمندیاش به حوزه قزوینشناسی خاطرنشان میکند: قزوین پیشینه مهمی در تاریخ، فرهنگ و ادب دارد و بیش از نیمقرن پایتخت بوده است، رجال بسیار زیادی در زمینههای مختلف از قزوین برخاستند، بااینکه کارهای ارزشمندی توسط افرادی مانند سرهنگ گلریز و پرویز ورجاوند در خصوص قزوین منتشر شده است اما در این زمینه جای کار احساس کردم.
وی افزود: وقتی در خصوص قزوین مطالعه میکردم سؤالاتی داشتم که پاسخ آن در کتابها نبود یا کتابها بهروز نبود که بتوانم دانش خودم را بیشتر کنم بنابراین تحقیقات زیادی انجام دادم و بهواسطه آن کتابهای مختلفی منتشر کردم که میتوانم به کتابهای قزوین در انقلاب مشروطیت، سرآغاز عکاسی در قزوین، تئاتر و سینما در قزوین، زندگی و آثار خوشنویسان قزوین، باقرخان سعدالسلطنه حاکم قزوین در عصر ناصری، کتاب تاریخ شهرداری قزوین و سرگذشت موسیقیدانان قزوین اشارهکنم.
نورمحمدی خاطرنشان کرد: در خصوص عارف قزوینی نیز ۶ عنوان کتاب دارم، درخصوص میرعماد قزوینی نیز کتابی منتشر کردم، اغلب کتابهایی که منتشر کردم جوایز کتاب سال را دریافت کردند، از حدود ۲۶ سالگی به تحقیق در مورد قزوین پرداختم.
وی اظهار کرد: پایتختی قزوین توسط شاهتهماسب یکی از رویدادهای مهم و پرافتخار مربوط به تاریخ قزوین است، پایتخت شدن قزوین باعث شد که بسیاری از شعرا، فضلا و ادبا از شهرهای مختلف به قزوین روی آوردند و شهر قزوین ازنظر اجتماعی و تاریخی دگرگون شد، نقش قزوین در انقلاب مشروطیت نیز از دیگر نکات مهم تاریخی است، قزوین جزو ۲ یا سه شهر مهم و تأثیرگذار در انقلاب مشروطه بوده است.
این قزوین پژوه بیان کرد: تاریخ قزوین از برخی جهات مورد غفلت قرار گرفته است، بعضی از شخصیتهای مهم قزوینی در تاریخ اثرگذار بودند که اطلاعات کاملی در خصوص آنها وجود ندارد، اطلاعات کم و مجهولات زیادی حول زندگی آنها وجود دارد، یکی از دلایل اصلی من برای تألیف کتابهای تاریخی قزوین شفافتر کردن زندگی این افراد است تا اطلاعات بیشتری بتوانم ارائه دهم یا برخی از اطلاعات غلط را اصلاح کنم.
وی اظهار کرد: میرعماد سیفی، خوشنویس بزرگ قزوینی یکی از افراد برجسته قزوین است که در کتاب عماد ملک خط به آن پرداختم، میرعماد یکی از خوشنویسان بزرگ ایران است که خط نستعلیق را به نام او میشناسند، میرعماد خط نستعلیق را به بالاترین درجه تکامل رسانده است و به نسبتهای طلایی دست پیداکرده است بهطوریکه بعدازآن کسی موفق نشده که معیارهای زیبایی خط نستعلیق را تغییر دهد حتی یک نقطه کم یا زیاد کند.
نورمحمدی بیان کرد: خط خوش با نام میرعماد گرهخورده است اما مجهولات پیرامون زندگی او خیلی زیاد بود که برخی از آنها را در کتاب عماد ملک خط تصحیح کردم برای مثال سال تولد را از ۹۶۱ به ۹۵۸ تغییر دادم، همچنین مزار میرعماد در قرن اخیر در اصفهان جابهجاشده است، یا اینکه میگویند بعد از مرگ میرعماد فرزندانش بهعنوان تظلم به دربار پادشاهان عثمانی رفتند و پادشاهان عثمانی حمله کردند دروغ محض تاریخی است.
وی اظهار کرد: رئیس المجاهدین (میرزا حسن شیخالاسلام) از دیگر شخصیتهای برجسته قزوینی است که شخصیتش در هالهای از ابهام قرار داشت، تلاش کردم در کتاب انقلاب مشروطه ابعاد مختلف شخصیت این فرد برجسته را بیان کنم، میرزا حسن از خانواده شیخالاسلام قزوینی است که در فتح تهران نقش مهمی داشته است.
نورمحمدی بیان کرد: بعد از صدور فرمان مشروطیت در قزوین یک انجمن بهمنظور پاسداری از مجلس و مشروطه در قزوین تأسیس شد، میرزا حسن رئیس این انجمن بوده است و در سال ۱۳۲۵ قمری قبل از واقعه به توپ بستن مجلس این انجمن برای حفاظت از مجلس به تهران رفتند، درواقع یکی از گروههای حمله مشروطه خواهان به تهران و فتح تهران همین انجمن بوده است.
وی اظهار کرد: علمای مشروطهخواه نجف مانند آخوند خراسانی و آیتالله نایینی ارتباطات خوبی با میرزا حسن داشتند و توسط او برخی از کارهای مهم را انجام میدادند.
اجازه ندهیم فرهنگ قزوین از بین برود
این قزوین پژوه در ادامه با اشاره به لهجه قزوینی بیان کرد: در خصوص لهجه قزوینی همواره به صداوسیمای مرکز قزوین یک انتقاد وارد است، از بدو تأسیس صداوسیمای قزوین تاکنون لهجه قزوینی جدی گرفته نشده است، گاهی برخی کاراکترها با لهجه قزوینی صحبت میکنند که بیشتر نوعی ادا درآوردن لهجه است، مدلی که صداوسیمای قزوین پیشگرفته است و شخصیتهایی که این مدل صحبت میکنند باعث میشود لهجه قزوینی به لودگی معروف شود.
وی تأکید کرد: با این سیاست در پیشگرفته صرفاً لهجه قزوینی در حوزه طنز لودگی مطرح شده است و حتی طنز جدی نیست، درواقع بهجای ترویج لهجه قزوینی به این لهجه ضربه زدند؛ صدای علامه دهخدا بهعنوان یک قزوینی اصیل موجود است که کاملاً ادبی و کلاسیک صحبت میکند و با لهجه معرفیشده از قزوین فاصله دارد.
نورمحمدی بیان کرد: دکتر دبیرسیاقی لهجه تهرانی غلیظ نداشت و جزو خاندانها بسیار مشهور قزوین بود که با فارسی سلیس صحبت میکرد، صداوسیمای قزوین رویهای پیش گرفته که نتیجهای جز نابودی لهجه قزوینی ندارد، برای مثال بازیگری که ۲۰ سال در قزوین نبوده است را برای نقشی با لهجه قزوینی انتخاب میکند که لهجه را کاملاً اشتباه ادا میکرد، این امر باید بهصورت جدی موردتوجه قرار بگیرد و اجازه ندهیم فرهنگ و لهجه قزوینی از بین برود.
انتهای پیام
نظرات